Ever Given — контейнеровозът, който блокира с дни Суецкия канал

...
Ever Given — контейнеровозът, който блокира с дни Суецкия канал
Коментари Харесай

Ever Given достигна пристанището си

Ever Given — контейнеровозът, който блокира с дни Суецкия канал и сътвори проблеми за международната търговия със седмици по-късно — най-накрая доближи пристанището в Ротердам, Нидерландия, предава The Wall Street Journal. С това 400-метровият колос поставя завършек на тримесечната сага, която включваше към момента неизясненото изцяло засядане, месеците на договаряния по отношение на отплата и пратка от летни дамски облекла, които дойдоха прекомерно късно.

Ever Given, който придвижва 18 хиляди контейнера, е измежду най-големите товарни морски съд в света. В продължение на месеци бе и най-популярният.

Корабът дойде в Ротердам рано сутринта в четвъртък.

Той потегли от Китай на 8 март тази година и заседна в Суецкия канал на 23 март, където прекара една седмица и затвори може би най-важният морски маршрут, който свързва Средиземно и Червено море. Оттам минава 13% международните артикули, транспортирани по море.

Международен екип от към 600 инженери и моряци, както и влотилия от кораби, бяха нужни, с цел да бъде освободен Ever Given. След това корабът заставам с месеци на котва, до момента в който притежателят и застрахователите преговаряха с египетските управляващи по отношение на нужната отплата.

Доклад за случая по този начин и не бе оповестен и точната причина за засядането към момента не е ясна. Властите, специалисти, притежателите и други цитираха разнообразни вероятни фактори, в това число вятъра, скоростта на съда и други.

Египетските управляващи в началото упрекнаха притежателя и желаеха $900 млн. отплата. След договаряния сумата понижа до към $200 млн., съгласно източници на изданието.

Ever Given пренасяше артикули на стойност $700 млн., в това число мебели IKEA, облекла от марките Tommy Hilfiger и Calvin Klein, както и обувки Nike.

Засядането на морския колос способства към серия събития, които раздрусаха международната търговия и веригите за доставки по-рано тази година. Недостиг на чипове мъчи автоиндустрията. Студът в Тексас спря производството на пластмаса. Контейнерите бяха в дефицит още преди Ever Given да заседне.

Част от стоката на кораба ще бъде свалена в Ротердам, а идващия месец Ever Given потегля за Англия, където ще достави хладилници на стойност $100 хиляди Те трябваше да дойдат преди отварянето на нов ресторант на Острова след края на локдауна в края на май.
 $54,5 млн. потънаха на дъното на океана: Защо порастват случаите с контейнери?
$54,5 млн. потънаха на дъното на океана: Защо порастват случаите с контейнери?

Индустрията регистрира най-големият растеж на изгубени контейнери от седем години насам
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР