Евентуално увеличение на заплатите на шофьорите на столичния транспорт ще

...
Евентуално увеличение на заплатите на шофьорите на столичния транспорт ще
Коментари Харесай

Заплатите на шофьорите в София могат да се увеличат към средата на годината

Евентуално нарастване на заплатите на водачите на столичния превоз ще е допустимо към средата на годината. Това предложение следва да разиска Комисията по превоз и туризъм в общинския съвет на 13-и март, откакто през днешния ден не можа да се оправи със паниката по време на постоянното си съвещание, написа Капитал.

На него бяха поканени някои от протестиращите пред постройката водачи, които показаха настояванията си, свързани с нарастване на заплата до междинната за София, по-малко часове ексклузивен труд и създаване на санитарни възли до спирките.

На диалозите участваха и доста неправителствени организации, както и омбудсманът Мая Манолова, която настоя за съответни решения на общината по проблема.

Предложението в действителност идва от опозицията. Общинският консултант от Българска социалистическа партия Калоян Паргов съобщи, че най-хубавият вид за угаждане настояванията на водачите е да бъдат пренасочени средства за нарастване на заплатите им при осъществяването на бюджета в средата на годината. Според него също по този начин " бюджетът на общината е задоволително огромен тази година, с цел да се намерят средства, посредством които да се изградят естествени санитарни възли на последните спирки ".

От друга страна, представителите на ръководещите от ГЕРБ се аргументираха с това, че общинският бюджет за 2019 година планува по-голяма дотация за градския превоз точно за нарастване на заплатите на работещите в бранша с 10%. То е реалност от началото на февруари, изясняват те.

 

Андрей Зографски, който е представител на организацията " Спаси София ", също предложи някои промени: " Моделът на възнаграждение не е задоволително ефикасен, защото не притегля задоволително нови фрагменти. Приоритетно е нарастването на заплатата на водачите с още 50%, защото сега на пазара има недостиг на водачи ".

Според отчета на организацията заплатата на водачите би трябвало да стане 1350 лева, което е с към 300 лева повече в съпоставяне със сегашната. " Това би коствало на Столична община към 8 млн. лева годишно, като концепцията е средствата за нарастване да дойдат от Центъра за градска подвижност ", изяснява Зографски.

Напрежение в комисията

Част от чиновниците, които внесоха петиция през днешния ден в общината, бяха поканени и на постоянното съвещание на комисията. То обаче се организира под непрекъснато напрежение поради недоволството на някои от присъстващите, които не съумяха да вземат думата. Най-много разногласия породи въпросът на един от водачите, насочен към ръководителя на комисията Екатерина Йорданова, по отношение на това в какво качество се явява тя на днешното съвещание.

Именно работата ѝ по едно и също време като общински консултант и ръководител на Съюза на транспортните синдикати към КНСБ съставлява спор на ползи съгласно някои жители. Йорданова изясни, че " законът е явен по този въпрос и това може да бъде доказано от способените органи ", като добави, че постоянно е служила в интерес на работещите.

Очакванията на съветниците са по време на идващото съвещание на комисията на 13 март да бъде взето решение, което да удовлетвори всички пострадали страни. Те се съгласиха тогава да бъде препоръчан финален вид, контрактуван на работна среща сред двата синдиката - КНСБ и " Подкрепа ", който да съдържа всички оферти.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
НАПИШИ КОМЕНТАР