Евакуацията в Ивицата Газа е в ход. Хиляди палестински семейства

...
Евакуацията в Ивицата Газа е в ход. Хиляди палестински семейства
Коментари Харесай

Войната се разраства, хиляди бягат от Газа. Хизбула предложи съюз на Хамас срещу Израел

Евакуацията в Ивицата Газа е в ход. Хиляди палестински фамилии бягат от северната част на анклава, откакто тази нощ Израел издаде военна заповед за евакуация на цивилните на юг с оглед идната му огромна сухопътна атака против Хамас - терористичната организация, която ръководи анклава и която атакува Израел на 7 октомври, убивайки, ранявайки и отвличайки мирни хора от селища в Южен Израел. Хамас продължава обстрела си и през днешния ден - под прицел са Сдерот, Ашкелон и летище " Бен Гурион ". Многохилядни митинги в поддръжка на Палестина заляха улиците на мюсюлмански страни. Американските совалки за мир не престават. В контраст основаната в Ливан " Хизбула " разгласи, че е подготвена да се причисли към Хамас във войната ѝ против Израел.

Евакуацията

Стотици коли, мотоциклети и камиони, натоварени с движимости, се движат по единствения път север-юг за евакуация от северната част на Ивицата Газа, предава сътрудник на Би Би Си. На покривите на коли са закрепени матраци. Хората пътуват и с крави, камили, овце и магарета. Много фамилии се придвижват пеш. Горивото не доближава. Улиците в град Газа са в руини.

Районът, за който Израел подреди евакуация, обгръща към една трета от Ивицата Газа - от Вади Газа до северната граница с Израел. Хората имат 24 часа, с цел да я изоставен. Заповедта включва гъсто популации град Газа и два огромни бежански лагера, както и градовете Бейт Ханун и Бейт Лахия. Взети дружно, това са най-гъсто обитаемоте елементи на Ивицата Газа.

В засегнатия регион живеят минимум 1,1 милиона души. В град Газа живеят към 600 хиляди В региона има най-малко шест лечебни заведения, както и към две дузини клиники за първична здравна помощ.

След нощната заповед за евакуация " Хамас " се опита да спре потоците, които бягат от северната част на анклава с внушението, че не следва сухопътна военна интервенция, а израелската войска блъфира. ЦАХАЛ упорито повтори предизвестието: армията пусна листовки от самолети, посредством които подрежда евакуация.

" За ваша сигурност не би трябвало да се връщате вкъщи до по-нататъшно съобщение от ЦАХАЛ - написа в листовката. - Всички известни публични убежища в Газа би трябвало да бъдат освободени. Забранено е да се доближавате до граничната ограда за сигурност. Всеки човек, който се приближи до оградата, се излага на гибел. Трябва неотложно да напуснете домовете си и да се насочите към южната част на Вади Газа. "

В листовката е нарисувана скица, показваща стрелки към южната част на Газа с обозначена зона в горния ляв ъгъл на картата, на която написа " Зона за филантропична помощ ".

Хиляди повярваха на израелските военни и потеглиха на юг.

А по северната граница на Ивицата Газа армията продължава да натрупа тежка техника и бойци.



Израелски танкове се насочват към Ивицата Газа. Снимка: АП/БТА

Хуманитарна рецесия

Хуманитарната рецесия в Ивицата Газа се задълбочава. След прекъсването на тока, водата и доставките там от страна на Израел и опасенията за апетит, през днешния ден Световната здравна организация сигнализира, че лечебните заведения в Газа са в " сериозна точка " и " времето за попречване на филантропична злополука изтича ". Генералният шеф на СЗО Тедрос Гебрейесус предупреди, че всеобщата евакуация в южната част на анклава - която Израел подреди в нощта против петък - " ще бъде пагубна за пациентите, здравните служащи и цивилните, останали или попаднали в рисково и може би смъртоносно напредване ". Той прикани за анулация на решението.

Болниците разполагат с електричество единствено за няколко часа денем, защото би трябвало да пестят изчерпващите се ресурси от гориво и да разчитат на генератори за поддържане на най-критичните си функционалности. Дори те ще би трябвало да бъдат прекратени след няколко дни, когато горивото свърши. Най-тежък ще е резултатът от това за най-уязвимите пациенти - тези, които се нуждаят от животоспасяващи интервенции, хората в реанимация и новородените бебета в инкубатори.

СЗО прикани за " неотложно отваряне " на филантропичен кулоар.

Обстрел

Въпреки бедственото състояние на цивилните в Ивицата Газа и макар дипломатическите совалки за мир, в които Съединени американски щати са водеща мощ, Хамас продължава да обстрелва Израел и през днешния ден. Терористичната организация разгласи, че през днешния ден е изстреляла ракети против интернационалното летище " Бен Гурион " в Тел Авив и против южния град Сдерот, който се намира покрай границата с Ивицата Газа. Към Сдерот са били изстреляни 50 ракети. Израелски бойци в Кфар Саад са били атакувани с два дрона с експлозиви. Ракети летят и към Ашдод.

Хизбула

Базираната в Ливан шиитска ислямистка паравоенна формация Хизбула разгласи през днешния ден, че е подготвена да се причисли към Хамас във войната ѝ против Израел. Изявлението направи заместникът на генералния секретар на органзацията шейх Наим Касем. Хизбула е оповестена за терористична организация от редица страни, в това число тези в Европейски Съюз, Съединени американски щати, Англия, Канада и други

Основна цел и на двете организации е заличаването на Израел.

Усилия за мир

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, който през вчерашния ден беше в Израел, с цел да засвидетелства цялостната поддръжка на Съединени американски щати към Израел, през днешния ден е в Йордания. Той се срещна с йорданския крал Абдула II и насочи ясно обръщение:

" Хамас не пази правото на палестинския народ на достолепие и самоопределяне ", съобщава говорителят на Държавния департамент Мат Милър.

Двамата са разискали опциите за освобождение на израелските пленници, взети за заложници от Хамас. Наред с това Блинкън се стреми да предотврати разширението на спора отвън границите на Израел. Американският топ посланик и кралят на Йордания са говорили и за методите за посрещане на филантропичните потребности на цивилното население в Газа, " до момента в който Израел организира законни интервенции по сигурността, с цел да се отбрани от тероризма ".

Блинкън е благодарил за " специфичната роля на Йордания в Йерусалим и като мощ за непоклатимост в района ".



Антъни Блинкън в Йордания. Снимка: АП/БТА

Лидери на Европейски Съюз през днешния ден дойдоха в Израел, " с цел да изразят взаимност ". На място са ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола.

Фон дер Лайен написа, че е пристигнала в Израел, " с цел да изрази солидарността ни с израелския народ след ужасяващата терористична офанзива на Хамас ".

Мецола, от своя страна, разяснява: " Ние сме тук с обръщение за взаимност след най-тежката терористична офанзива, която Израел е преживявал от генерации насам. Терорът няма да надделее. От значение е по какъв начин ще реагираме. Можем - би трябвало - да спрем Хамас. И да създадем каквото можем, с цел да смекчим филантропичните последствия ".

Протести

Настроенията в самата Йордания обаче надалеч не са в мечтаната от Блинкън посока. Хиляди хора излязоха по улиците на Йордания през днешния ден, с цел да изразят поддръжката си за палестинците на фона на израелските въздушни удари по Газа тази седмица, осъществени в отговор на бруталното нахлуване на Хамас. Кадри на държавната телевизия " Ал-Мамлака " демонстрират протестиращи в столицата Аман и други градове, като Зарка, Карак, Маан, Мафрак и Ирбид. Многохилядното шествие в столицата беше посрещнато от засилено полицейско наличие. Стотици протестиращи са се насочили към военната зона по границата макар възбраната за събиране в региона, отбелязва CNN и твърди, че е имало конфликти с полицията, която е употребила сълзотворен газ, с цел да разпръсне хората. Дирекцията за социална сигурност на страната прикани в изказване хората да съблюдават нейните инструкции и да лимитират митингите до избраните за задачата зони.

Йордания има най-дългата граница с Израел. Страната е дом на 40% от общия брой регистрирани палестински бежанци в Близкия изток, по данни на Организация на обединените нации. Кралството отпусна 4,3 милиона $ за палестинците в отговор на " разразилата се покруса в Ивицата Газа ".

Почти половината от популацията на Йордания, в това число нейната кралица Рания, е от палестински генезис.

Огромен митинг имаше и в Ирак, още веднъж ЗА Палестина.



Протести имаше в Истанбул, Пакистан. 

В поддръжка на Израел демонстрираха студенти в Съединени американски щати.



Снимка: Getty Images

Иран

Намеси се и Иран. Външният министър Хосеин Амир-Абдолахян заяви, че " сигурността на Ливан е сигурност на Иран " по време на среща с ливанския си сътрудник Абдала Бу Хабиб в Бейрут в петък. Той е на районна обиколка след експлоадирането на войната сред Израел и Хамас. Той предизвести за отваряне на " нови фронтове ", в случай че Израел продължи с " военните си закононарушения и филантропичната блокада на Газа ", цитгиран от държавната осведомителна работа Tasnim.

Амир-Абдолахян е декларирал, че западни представители са го попитали дали е допустимо да се отворят нови фронтове против израелския режим или не.

" Естествено при продължаването на израелските военни закононарушения и филантропичната блокада на Газа и Палестина всяко решение и опция от страна на други членове на съпротивителното придвижване е евентуално ", сподели Амир-Абдолахян.

Движението за опозиция се отнася до групи, които се опълчват на страната Израел, в това число Хамас, Хизбула и въоръжени групи в Сирия, Ирак и Йемен.

" Въпреки военните закононарушения на Израел в Газа, палестинската опозиция разгласи, че разполага с огромни уреди, които могат да се опълчват на ционисткия режим за дълго време, и доста от тези уреди към момента не са употребявани ", съобщи още Хосеин Амир-Абдолахян след срещата. Той допълви, че " палестинската интервенция е отговор на непрекъснатия екстремизъм и закононарушенията на ционисткия режим и екстремисткото държавно управление на този режим против палестинския народ и многократните набези против джамията Ал-Акса ".

" Ако закононарушенията на ционисткия режим продължат, реакцията на ислямския свят ще бъде мощна ", сподели Абдолахян.



Иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахян (вляво) беседва с ливанския си сътрудник Абдала Бухабиб по време на взаимна конференция в Бейрут, Ливан, петък, 13 октомври 2023 година Амирабдолахиан укори Съединени американски щати, че приканват за въздържаност в района, до момента в който в това време разрешават на Израел да " прави закононарушения " в Газа. Снимка: АП/БТА

Погребения

В това време, до момента в който армията му брани границите след отприщеното от Хамас зло, Израел погребва мъртвите си. Към днешна дата те са към този момент 1500. Заложниците са над 100.







Снимки: АП/БТА

Сред жертвите са освен израелски жители.

" Днес моят воин е Ауад Даравше, мюсюлмански парамедик, умрял при терористичното нахлуване на Хамас, до момента в който оказвал помощ на потърпевшите по време на музикалния фестивал - написа по-рано през днешния ден ръководителят на Организацията на евреите в България проф. Александър Оскар и описа историята му. - Ауад е бил наоколо до мястото на клането и макар че приятелите му го молели да тръгне, той настоял да остане, с цел да оказва помощ на ранените. Той е погубен от терористите на " Хамас ", а колата за спешна помощ му е открадната и закарана в Ивицата Газа.

Историята на Ауад е доказателство за това, че както за положителното няма значение религията или етническия генезис, по този начин и злото погубва всеки и всичко по пътя си.

Тази покруса е доказателство и за това, че същински мир и съгласие сред евреи и араби са вероятни, само че единствено и само без Хамас и другите сходни терористични организации.

Моят Герой!

Нека бъде светла паметта му. "



 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР