Eutelsat е една от най-големите сателитни компании в света, но

...
Eutelsat е една от най-големите сателитни компании в света, но
Коментари Харесай

Сателитен гигант влиза в голямата битка за интернет спътници

Eutelsat е една от най-големите сателитни компании в света, само че се сблъсква с намаляващи доходи от обичайния си бизнес в миг, когато е заета с голямото придобиване на английската компания OneWeb.

" OneWeb е огромният залог ", споделя основният изпълнителен шеф Ева Бърник в изявление пред CNBC по време на конференцията VivaTech в Париж.

Eutelsat печели най-вече от спътници, които обезпечават съгласуваност на излъчващи оператори като телевизионни мрежи. Т.нар. геостационарни или GEO спътници са това, в което Eutelsat е профилирана. Компанията OneWeb е профилирана в така наречен спътници в ниска околоземна орбита или LEO, които се употребяват главно за интернет съгласуваност.

Комбинирането на наследения GEO бизнес на Eutelsat с LEO бизнеса на OneWeb, съгласно Бърник, може да бъде огромно преимущество.

OneWeb, директен съперник на Starlink на Илон Мъск, разгласи банкрут през 2020 година По това време държавното управление на Обединеното кралство влага в компанията, с цел да я избави. Миналата година Eutelsat разгласи, че ще придобие OneWeb.

Starlink има за цел да сътвори съзвездие от спътници, които да обезпечават интернет съгласуваност на Земята.

През последната година акциите на Eutelsat са спаднали с към 50% поради огромните промени, които се случват в компанията. Миналата година тя прекрати погашение на дивиденти, с цел да се концентрира върху вложенията в OneWeb и новите си спътници, известни като " Gen 2 ".

Според основния изпълнителен шеф, това е повлияло зле на акционерите, само че има нови вложители.

" Срещнахме прочут отпор от страна на акционерите. И това е обвързвано с дребната огромна смяна. Eutelsat беше компания, която изплащаше доста високи дивиденти с доста постоянен паричен поток, само че без огромен напредък. И това, което им споделяме в този момент, е, че с това обединение ще бъдем компания с висок напредък ", сподели тя. Бърник разкрива пред CNBC, че компанията възнамерява листване на Лондонската фондова борса незабавно след приключването на договорката с OneWeb.

Част от вярата на Eutelsat за OneWeb е, че тя ще помогне на компанията да се конкурира със Starlink на Илон Мъск, както и с напъните на Джеф Безос и Amazon с плана Kuiper. Последният също се пробва да изстреля спътници за интернет връзка.

Много от акционерите на Eutelsat виждат в придобиването на OneWeb риск. Но изпълнителният шеф на компанията декларира, че Мъск е трансформирал метода, по който бизнесът мисли за риска. " Илон Мъск трансформира метода, по който мислим за риска от позиция на бизнеса. Той е подготвен да вложи парите си в поемането на опасности и бързото напредване напред ", добавя Бърник.

" Едно от нещата, които би трябвало да стартираме да вършим, е да поемаме обмислен риск, само че и да можем да се движим супербързо напред и да се учим от тези опасности. ", споделя в умозаключение изпълнителният шеф на Eutelsat.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР