EuroPol Gaz, собственикът на полския участък от газопровода Ямал-Европа“, е

...
EuroPol Gaz, собственикът на полския участък от газопровода Ямал-Европа“, е
Коментари Харесай

Всички срещу „Газпром“: И Полша търси компенсации за спрените доставки

EuroPol Gaz, притежателят на полския сектор от газопровода „ Ямал-Европа “, е подал иск за арбитраж против съветската „ Газпром “ в Стокхолмската комерсиална камара. Компанията предявява искания за загуби в размер на 1.3 милиарда евро, откакто Русия спря доставките за Полша през април 2022 година

Решението беше оповестено от вицепремиера и министър на държавните активи Яцек Сасин пред локални медии.

Документи, с които разполага Полската организация за печата (PAP), демонстрират, че EuRoPol Gaz е призовала " Газпром " в края на април т.г. да заплати желаните суми. След като съветската компания отхвърли, EuRoPol Gaz подава молба за арбитраж на 9 май. 

Газопроводът „ Ямал-Европа “ е главен газопровод, който свързва полуостров Ямал в Русия със Западна Европа, в това число Полша.

Както изясни вицепремиерът, газът, който трябваше да тече през източноевропейската страна, не тече, заради което тя има право да изиска обезщетения.

Миналата година Полша приключи съглашението си с Русия за приемане на съветски газ по тръбопровода Ямал, откакто Варшава отхвърли настояването да заплаща за горивото в рубли, а Москва отговори с спиране на доставките.

Europol Gaz и „ Газпром “ не дадоха отговор незабавно на настояванията за коментар на Reuters.

За началото на арбитраж с „ Газпром “ поради спирания в доставките на газ към този момент оповестиха немският тръст Uniper, чешката CEZ, Френската Engie и финландската Gasum.

България също е пострадала страна от спрените доставки на газ от „ Газпром “, само че към момента не е подхванала дейности против съветската компания. В края на предходната година от отговор на служебния енергиен министър Росен Христов стана ясно, че „ Булгаргаз “ търси адвокатска адвокатска фирма, която да извърши изследване и разбор на опциите за завеждане на арбитражно дело против съветския газов колос „ Газпром “ по отношение на прекъсването на газа в края на април.

През февруари тази година Христов съобщи по Българска национална телевизия, че съветската държавна газова компания към този момент е предявила към България  искания за суми по изтеклия в края на 2022 година контракт за доставка на природен газ, само че не даде повече детайлности. Припомняме, че през април кабинетът " Петков " отхвърли да заплаща на съветския снабдител по рубловата скица, разпоредена от Владимир Путин, което докара до прекъсване на доставките. За постановлението на арбитража обаче е значимо страната ни да е траяла да заплаща в долари за съветския газ, придържайки се към клаузата по контракта „ take or pay ” („ вземай или плащай “).

Според старши анализатора в Центъра за проучване на демокрацията Костанца Рангелова, България до момента е трябвало дружно с други наранени страни да предяви искания пред съветския държавен газов монополист „ Газпром “ поради спрените през април доставки. Тя взе участие в първия епизод на подкаста на Economic.bg „ Едно мислено “ – целият диалог може да чуете ТУК.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР