ЕЦБ няма да се съобрази с решението на германския конституционен

...
ЕЦБ няма да се съобрази с решението на германския конституционен
Коментари Харесай

Най-висшият германски съд има проблем с ЕЦБ

ЕЦБ няма да се съобрази с решението на немския парламентарен съд, което няма правно значение отвън страната

Великолепните алени одежди на немските конституционни съдии произлизат от остарял припадък на правосъдно " търсене на внимание ". Скоро откакто съдът е учреден през 1951 година, конституционните съдии вземат решение, че би трябвало по някакъв метод да се отличават образно от сътрудниците си във Федералния съд, и наемат сценичен костюмен дизайнер да освежи образа им. Както обаче съдиите демонстрираха на 5 май, отсъжданията им могат да бъдат още по-забележителни от цвета на тогите им.

Решението на съда от предходната седмица се прицелва в Public Sector Purchasing Program (PSPP), която планува всеки месец Европейската централна банка (ЕЦБ) да купува по 50 милиарда евро държавен дълг и стартира да работи от 2015 година През последните пет години група консервативни представители на университетските среди, юристи и опортюнисти постоянно посещават конституционния съд в Карлсруе, с цел да оспорват легалността на паричните принадлежности на ЕЦБ. В отговор съдът е издал разнородни предизвестия и червени линии към Европейски Съюз. Миналата седмица обаче нещата отидоха по-далеч, като съдът реши, че ЕЦБ не е приложила тест за " пропорция ", който би отчел и икономическите странични резултати на PSPP. Следователно съгласно решението немските политици е трябвало да оспорят мярката. Още по-лошо, решението гласи, че съдиите от Европейския съд, водещият съд на Европейски Съюз, който е изказал мнение по случая по молба от Карлсруе, не са ревизирали домашното на ЕЦБ вярно.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Без промени в кратковременен проект

Ще отнеме месеци, преди да забележим цялостните последици от решението на съда. В кратковременен проект обаче съвсем няма да има забележими промени. Програмата за количествени облекчения наподобява в сигурност. Съдът в Карлсруе отхвърли изказванията на ищците, че PSPP нарушава възбраната на Европейски Съюз за парично финансиране на държавни управления. Вместо това даде на ЕЦБ три месеца да оправдае покупките си на облигации. Армията юристи на централната банка най-вероятно може да премине този тест, макар че ЕЦБ може да откаже да бъде командвана от " най-обикновен " народен съд. Тогава може да се наложи немското държавно управление да се намеси. В последна сметка Бундесбанк, която като всички централни банки в еврозоната изкупува дълга на личното си държавно управление от името на ЕЦБ, може да би трябвало да разпродаде активи на стойност 550 милиарда евро (593 милиарда долара). Дори тогава обаче програмата за изкупуване на облигации най-вероятно би намерила метод да продължи напред.

По-тревожна е мъглата, която с решението си немският съд спуска над всички дейности на ЕЦБ. Следваща на ред е Програмата за покупка на облигации по време на пандемията (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP), основана с цел да инжектира ликвидност и да съкрати спредовете по облигациите в мощно наранени от COVID-19 страни като Италия. За да усили оптимално потенциала на деяние на банката, президентът на ЕЦБ Кристин Лагард резервира за PEPP правото за облекчение на някои от естествените правила кои облигации може да изкупуват по програмата. Това дава явна накърнимост за офанзива от страна на ищците, които съвсем несъмнено ще стартират дело и против PEPP. А вложителите може да стартират да се съмняват до каква степен решителна ще бъде ЕЦБ в използването на ограниченията. " По някое време ЕЦБ ще загуби доверието на пазарите ", счита Себастиан Грунд, академик в Харвард и някогашен икономист от ЕЦБ.

По-голямата борба

В последна сметка ЕЦБ е съпътстващата вреда на проточилото се опълчване сред немските съдилища и тези на Европейски Съюз. Карлсруе се заяжда с Европейския съд от години в решения за Договорите на Европейски Съюз, екстрадиции и още доста други сфери. Конституционният съд разпознава Европейския съд като последния съдия на правото на Европейски Съюз. Но съдиите също резервират правото си да афишират, че Европейският съд е работил отвън правните си пълномощия, като не е оценил вярно пропорционалността на PSPP (съдът отхвърля отсъждането на Европейския съд като " неясно " ). Аргументът е прочут за тези, които наблюдават Карлсруе отдавна. Действията на съда се базират на противоречивото изказване, че защото Европейски Съюз не е федерална страна, националните съдилища могат да се месят, в случай че решат, че Европейският съд е надхвърлил компетенциите, дадени му от държавните управления. Но кой би трябвало да получи преимущество?

Това предизвикателство към висшата пълномощия на Европейски Съюз не остана неусетно. Зам.-министърът на правораздаването на Полша, която от години води разногласия за върховенството на закона с Европейски Съюз, разгласи (тенденциозно), че решението на Карлсруе е от " голяма значимост " за полските дебати със съюза. Други спекулират, че някой ден южноевропейски съд ще отсъди против ЕЦБ, тъй като не е отдала задоволително тежест в решенията си на резултатите върху заетостта и растежа. Страхувайки се от размиването на пълномощията на Европейски Съюз, Европейската комисия (ЕК) може след време да се почувства задължена да отвори процедура за нарушаване против Германия (вижте карето).

Някои оптимисти виждат благоприятни условия по време на рецесия. С години ЕЦБ на вятъра приканва държавните управления на еврозоната да балансират паричната мощност на централната банка с повече дейности на фискалния фронт. Като акцентира заплахите от това ЕЦБ да поема цялото задължение, решението на немския съд може да разсъни политиците - немските преди всички - към деяние. Преговорите в Европейски Съюз за фонд възобновяване след COVID-19 дават своевременен късмет за осъществяване на този спор. В предишното държавните управления обаче се възползваха от всяка опция да го заобиколят.

Свързана с този мотив позиция е, че Карлсруе оказва помощ на Европейски Съюз, като притегля внимание към скърцащата правна сграда на съюза. Съдиите отдавна се пробват да отстранен атмосферата на мистериозност при разногласията за правна власт в Европейски Съюз, споделя основаният във Фрайбург юрист и откривател Роберт Клоц. Но това е рисковано начинание. " Става дума за европейския правов ред ", счита Оли Рен, който е член на управителния съвет на ЕЦБ и ръководител на централната банка на Финландия. " Не националните съдилища, а Европейският съд има извънредна пълномощия над ЕЦБ. Това е екзистенциален въпрос за Европейски Съюз ", добавя Рен. От " Капитал "
Германия може да бъде съдена от Европейски Съюз за решение на конституционния съд


Европейската комисия обмисля да стартира наказателна процедура против Германия поради решение на конституционния съд, с което предходната седмица беше постановено, че дейности на ЕЦБ опонират на немското законодателство.
Съдът на Европейския съюз в Люксембург реагира незабавно на това решение и напомни, че не националните съдилища, а единствено той има пълномощия да се произнася по решенията на ЕЦБ. Противното би означавало, че ЕЦБ ще би трябвало да се преценява с това, което отсъждат във всяка страна от еврозоната, като няма гаранция, че тези отсъждания няма да си опонират едно на друго. Освен това може да се окаже, че обособените страни ще упражняват през правосъдни решения народен надзор върху средства - или най-малко националното присъединяване в тях - от фондовете на ЕЦБ.
Съдът не разяснява немското решение, а единствено уточни, че национални правосъдни решения, противоречащи на неговото, рискуват да разклатят целия правов ред в Европейски Съюз.
" Законите на Европейски Съюз имат господство над националните и, несъмнено, решенията на Съда на Европейски Съюз са наложителни за всички национални съдилища ", съобщи ръководителят на Европейската комисия в писмо от събота.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР