Ето така фокусът се измества, уважаеми. Измества се от това,

...
Ето така фокусът се измества, уважаеми. Измества се от това,
Коментари Харесай

Не разбрахте ли? Ние сме виновни, защото имаме злата участ да не сме баджанаци на някого

Ето по този начин фокусът се измества, уважаеми. Измества се от това, че един човек е подавал сигнали за тормоз от съседа си неведнъж и най-сетне е приключил с патрон в главата. Докато някакъв престъпен психолог надали не изясни, че Иван Владимиров - Нав и съседите му са отговорни за това, че не са отнесли " солидарно " въпросът към прокуратурата с тъжба против въпросния " хипотетичен причинител ", в ефира на друга национална телевизия шефът на Националното разследване Борислав Сарафов заприказва за това по какъв начин прокуратурата няма никаква виновност, тъй като се занимава с към този момент осъществени закононарушения. Превенцията, рече Сарафов, е отговорност на цялото ни общество и всеки обособен жител. 

Сиреч, ние сме си отговорни, разбирате ли? Ние сме си отговорни, че жалбите в родните институции остават като зов в пустиня и ние ще сме си отговорни, в случай че някой от нас свърши с патрон в главата, в случай че свърши на части в куфар, пренебрегнат в някоя канавка. 

Наративът се трансформира изцяло съзнателно. Защото другояче някой някъде би трябвало да признае, че не сме отговорни ние. Виновна е корупцията, отговорен е политическият ни хайлайф, толерирането на противозаконни проктики, систематичното затваряне на очите от страна на силовите органи. Фокусът се измества, тъй като в противоположен случай ще рухне като къща от карти опорката, че институциите у нас работят безотказно, а неналичието на доверие в тях е плод на въображението ни или резултат от политически престрелки. 

Стига. 

Липсата на доверие в институциите е реалност, тъй като системата ни накара да повярваме, че нищо не зависи от нас. Че сме безгласни букви и същите тези институции няма да ни чуят, тъй като имаме злата орис да не сме баджанаци на някого. 

Иван Владимиров - Нав не е потърпевш. Беше погубен. И то не от хипотетичен причинител, а от съседа си - някогашен служител на реда със законно притежавано оръжие, против който са подавани няколко сигнала. Къде са свършили те - следва да разберем. Предстои също да разберем дали някой някъде не е затулил тези сигнали, тъй като някогашният служител на реда е нечий. Нав обаче няма да бъде върнат. А ние няма да извлечем поуките си. 

 

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР