Ето пълния текст на публикацията на Теодор Ушев, в която

...
Ето пълния текст на публикацията на Теодор Ушев, в която
Коментари Харесай

Теодор Ушев: Ако не харесвате нещо в изкуството, то не е за вас. Намерете вашето, ако не съществува - създ...


Ето цялостния текст на обявата на Теодор Ушев, в която той изяснява за подтекста в изкуството:

В изкуството (не единствено съвременното), въпросът за подтекста е главен. Така се случва, че в актуалния свят съществуват доста паралелни действителности. Светът, в който живеете вие, не е безусловно същият, в който съществува едно семейство в Хонк Конг.
Това, на което се смеем ние, не е по никакъв начин смешно в Швейцария да вземем за пример. Това, което ви разплаква, оставя безразлични хората в Корея.

По времето, когато в България са снимали " Калин орела ", отвъд Океана е имало към този момент " Бъсби Бъркли ", " Отнесени от вихъра ", " Капра ", а Фриц Ланг е направил към този момент " Метрополис ". Разликата е освен в метода на живот. Но и във усещанията, усетите...
Но през днешния ден, с помощта на тези устройства, които държим в ръцете, имаме достъп, прозорец към тях.

Преди Уеб3, за това е трябвало да купите вестник, да гледате документален филм - т.е. да положите изпитание. Това, че не харесвате техният метод на живот, не значи, че имате право да съдите. Вие имате право да харесвате каквото желаете. Но без да се пробвате да критикувате, да се подигравате, да обвинявате. В момента, в който пишете на стената на някого, че това, което той харесва е " отпадък " - вие навлизате в персоналното му пространство.
Все едно влизате в дома му и казвате, че мебелите му са отпадък, че не харесвате децата му, жена му. Той има право да ви изгони, нали по този начин?

Така, когато в изкуството се появяват нови творби, трендове, имате два избора - или да се опитате да разберете, научите, да полюбопитствате, да влезете в подтекста, в обстановката, или внимателно да замълчите... Ако не харесвате нещо - значи то не е направено за вас. Намерете вашето изкуство, книга, филм. Ако той не съществува - създайте го. Или помогнете да бъде основано. Така действа света на изкуството.

 

Иначе, просто нищо ново няма да може да се случи - а изкуството се стреми към непрекъснато възобновяване. Това става посредством неточности, сбъркани направления, радикалност. Това, което през днешния ден е неразбираемо, авант-гард - на следващия ден може да стане всеобща просвета. Ето процесът, пояснен обикновено, като за ФБ публика.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР