Ето няколко типични характеристики на култовете. Имат йерархични структури. Ценят

...
Ето няколко типични характеристики на култовете. Имат йерархични структури. Ценят
Коментари Харесай

Бизнес или култ?

Ето няколко типични характерности на култовете. Имат йерархични структури. Ценят харизматичните водачи и чакат преданост. Считат света за враждебно място. Имат личен диалект, ритуали и вярвания. Имат чувство за задача. Пълни са със странни хора. Ако всичко това ви звучи познато, то е, тъй като фирмите споделят доста от тези черти.

Някои паметни компании са по-лесно забележими от други. Шефовете им наподобяват повече на божества, в сравнение с шефове. Тези водачи държат контрола над компанията и съвсем несъмнено са я основали. Радват се на самопризнание от масите. И в действителност харесват ракети и имат брат на име Кимбал.

Но в други случаи е мъчно да се разбере къде свършва компанията и стартира култът. Което важи даже за чиновниците. Ето комфортно управление, което да ви помогне да разберете дали сте в обикновено работно място, или сте попаднали в лапите на още по-странна група.
Прякори на работа
Вече не е задоволително да си чиновник на компания. От Googler-и и Microsofty-та до Pinployee и Bainie, прякорите в работата имат за цел да основат чувство за споделена еднаквост. Може да загубите връзката си с действителността, в случай че принадлежите към едно от тези племена и употребявате прякора му, без това да ви пречи най-малко малко. И към този момент сте я изгубили, в случай че сте във финансовия екип и сте прочут като един от апостолите на таблицата с три раздела.
Реклама Корпоративни знаци
Униформите са елементарно защитими при избрани условия: пожарникари, спортни съдии, папата... Както и някои типове корпоративен мърчандайз: чадър, чаша, бележник. Но от време на време доста елементарно може и да се прекали. Сред предупредителните сигнали е да носиш корпоративния суичър през уикенда или даже да си сложиш значка, която демонстрира верността ти към дадена компания. Притеснително е и, в случай че корпоративните знаци на вашия шеф включват талисман или всевъзможни типове шапки.
Наблюдение
Има смисъл мениджърите да желаят да знаят какво вършат техните чиновници. Но не е рационално да се следи всяко тяхно придвижване. Софтуерът за наблюдаване, който прави фотоси на компютърните екрани на чиновниците, рапортува кои приложения употребяват хората или издава сигнал, в случай че курсорът на мишката не е локален известно време, са принадлежности за надзор на мозъка, а не за ръководство.
Ритуали
Ритуалите основават комфорт и смисъл в друга среда - от спорт до вяра. И работното място не е изключение. Много компании раздават значки и награди на обичаните чиновници. Проектните мениджъри назовават някои срещи церемонии. Преди време IBM имаше своя лична книга с песни ( " Репутацията ни свети като драгоценен камък " беше една от римите; друга не беше - " Защо, по дяволите, имаме този кървясъл химн? " ). Walmart продължава да предизвиква работещите в супермаркетите да скандират името на компанията преди началото на деня. Част от тези неща са просто дразнещи. Но става злокобно, в случай че постоянно пеете, удряте с гонг или вършиме фигурки от ракита.
Доктрини
Все повече компании постановат визията, че имат по-висша цел и доста от тях даже имат управителни правила. Марк Зукърбърг неотдавна актуализира " културната операционна система " на компанията си - която, наред с други неща приканва Metamates (виж " Прякори на работа " ) да не зачитат физиката и " Да живеят в бъдещето ". Amazon набива своите 16 лидерски правилото ( " Клиентска обсесия ", " Мисли на едро ", " Много са прави " и т.н.) както у чиновниците, по този начин и у претендентите за работа. Корпоративната просвета има значение, само че здравият разсъдък не се трансформира в система единствено тъй като се употребяват основни букви. Ако полезностите се третират като свещено писание, към този момент навлизате в територията на култовете.
Реклама Семейство
Някои компании умоляват чиновниците да мислят за организацията като за семейство. Думата С може да звучи привлекателно. Кой не желае да бъде признат подобен, какъвто е, със или без брадавици? Но в най-хубавия случай не е правилно - фирмите би трябвало да ви заплащат за времето ви и да ви изгонят, в случай че сте безполезни. В най-лошия случай е червен байрак. Изследване, извършено през 2019 година, за мотивацията на хората, които алармират за нередности, сподели, че лоялността към организацията е обвързвана с хората, които просто не желаят да оповестяват за неетично държание. А определящата характерност на фамилиите е, че в никакъв случай не ги напускате.

Ако нито една от гореизброените точки не ви е позната, бъдете спокойни - не сте в фетиш. Но сте безработни. Ако разпознаете личната си обстановка в до три детайла от този лист, вие сте на нормално работно място. Ако отметнете четири или пет квадратчета, към този момент би трябвало да се тревожите, само че към момента не се паникьосвайте; може просто да работите в тех бранша или с американци и загубата на чувството за себе си може да си коства поради вариантите с акции. Ако се разпознаете и в шестте детайла, би трябвало напряко да бягате, а по-късно да напишете и записки.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР