Ето нещо върху което да помислят инвеститорите: ако Федералният резерв

...
Ето нещо върху което да помислят инвеститорите: ако Федералният резерв
Коментари Харесай

Могат ли пазарите да издържат лихви от 5%?

Ето нещо върху което да помислят вложителите: в случай че Федералният запас увеличи лихвените проценти до 5% или повече, ще унищожи ли това стопанската система и цените на акциите?

Американският фондов пазар се съживи, с цел да стартира 2023 година, изплащайки огромна част от мъчителните загуби от преди година. Възходящият звук е обвързван с мнението, че Федералният запас ще би трябвало да понижи лихвените проценти тази година, с цел да предотврати криза, обръщайки една от най-бързите си акции за повишение на лихвените проценти в историята.

Инвеститорите, които предизвестяват за настъпване на " Страшния съд ", в това число милиардерът на хедж фондовете Пол Сингър, от дълго време приказваха за този резултат. Сингър счита, че кредитна рецесия и дълбока криза може да са нужни, с цел да се прочистят рисковите равнища на пяна на пазарите след епоха на съвсем нулеви лихвени проценти.

Друг сюжет може да е този за дребни промени: Кредитните пазари биха могли да толерират лихвените проценти, които доминираха преди 2008 година Лихвеният % на Федералния запас може да се увеличи малко от настоящия си диапазон от 4,75%-5% и да остане там за известно време.

" Лихвен % от 5% няма да разбие пазара ", сподели Бен Снайдер, ръководещ шеф и американски портфейлен пълководец в Goldman Sachs Asset Management, в телефонно изявление за MarketWatch.

Снайдер уточни доста компании с висок рейтинг, които, сходно на множеството притежатели на жилища в Съединени американски щати, рефинансираха остарели задължения по време на пандемията, намалявайки разноските си по заеми до съвсем рекордно ниски равнища. " Те не престават да се радват на ниска среда ", сподели той.

" Нашето мнение е, да, Фед може да задържи лихвите тук ", сподели Снайдер. " Икономиката може да продължи да пораства. "
 Струва ли си рискът на разрастващите се пазари
Струва ли си рискът на разрастващите се пазари

Евтините индексни фондове нормално са добър метод за вложение

Маржовете на облагата са на фокус

Фед и други световни централни банки фрапантно усилиха лихвените проценти след пандемията, с цел да се борят с инфлацията, породена от спирания на веригата за доставки, дефицит на служащи и политики на държавни разноски.

Управителят на Фед Кристофър Уолър предизвести, в края на април, че може да се наложи лихвените проценти да се усилят даже повече, в сравнение с пазарите чакат сега, с цел да се ограничи покачването на разноските за живот, отразено неотдавна в показателя на потребителските цени през март с 5% годишен %, при годишна цел на централната банка от 2%.

Внезапното повишаване на лихвените проценти докара до големи загуби на портфейли от акции и облигации през 2022 година По-високите лихви също изиграха роля в срутва на Silicon Valley Bank преди два месеца, откакто тя продаде " сигурни ", само че чувствителни към лихвите скъпи бумаги на огромна загуба. Това провокира опасения по отношение на рисковете в банковата система на Съединени американски щати и страхове от евентуална кредитна рецесия.

" Процентите сигурно са по-високи, в сравнение с бяха преди година и по-високи от последното десетилетие ", сподели Дейвид Дел Векио, съръководител на екипа за корпоративни облигации с капиталов клас на PGIM Fixed Income в Съединени американски щати. " Но в случай че погледнете по-дълги интервали от време, те не са толкоз високи.

" Когато вложителите купуват корпоративни облигации, те са склонни да се съсредоточат върху това, което може да се обърка, с цел да предотвратят цялостната загуба на тяхната инвестиция, плюс лихвата. За тази цел екипът на Дел Векио вижда корпоративните разноски за заеми да останат по-високи за по-дълго време, инфлацията да остане над задачата, само че също и обнадеждаващи признаци, че доста компании с висок рейтинг ще стартират от мощна позиция, в случай че рецесията към момента се развие в близко бъдеще.

" Маржовете на облага спадат, само че излизат от пиковите равнища ", сподели Дел Векио. " Така че те към момента са доста, доста мощни и се намаляват. Вероятно това продължава да понижава през това тримесечие.
 Защо да изберете БФБ пред интернационалните пазари?
Защо да изберете БФБ пред интернационалните пазари?

Пазарната капитализация на Българската фондова борса, съотнесена към Брутният вътрешен продукт на страната ни, е едвам към 8%

" Не е мъчно да се измислят аргументи, заради които акциите към момента могат да се намалят през 2023 година, може да се появят мъчителни съкращения или проблеми със стената от падежиращи задължения за търговски недвижими парцели, които да хвърлят стопанската система в криза.

Екипът на Снайдер в Goldman Sachs Asset Management чака показателят S&P 500 да завърши годината към 4000 или с към 2.5% под последните си равнища на търговия.

" Не бих го нарекъл бичи пазар ", сподели той. " Но не е толкоз неприятно, колкото чакат доста вложители. "

" Някои компании с висок ливъридж, които имат падежи на задължения в близко бъдеще, ще се борят и може даже да се борят да запазят светлините ", сподели Остин Граф, основен капиталов шеф в Opal Capital.

И въпреки всичко няма възможност стопанската система да " влезе в криза с гръм и тропот ", сподели той. " Вероятно ще бъде постепенно плъзгане към криза, защото фирмите стягат коланите и понижават разноските, което ще има вълнообразен резултат в цялата стопанска система.

" Граф обаче вижда и изгодата от по-високите лихви в огромните банки, които по-добре ръководят лихвените опасности в своите скъпи бумаги. " Банките могат да бъдат доста печеливши при сегашната лихвена среда ", сподели той, акцентирайки огромните банки, които нормално оферират 0,25%-1% върху потребителските депозити, само че в този момент могат да дават пари назаем при лихви към 4%-5% и по-високи.

" Спредът, който банките печелят на настоящия лихвен пазар, е удивителен ", сподели той, наблягайки JP Morgan Chase & Co., предоставяйки насоки, които включват почти 81 милиарда $ чисти лихвени доходи за тази година, което е нарастване с към 7 $ милиарда от предходната година.
 Цените на парцелите на един от най-засегнатите жилищни пазари в Европа и света - Швеция, потеглиха нагоре
Цените на парцелите на един от най-засегнатите жилищни пазари в Европа и света потеглиха нагоре

Последното повишаване на цените на жилища и къщи беше преди повече от година

Дел Векио от PGIM сподели, че екипът му към момента чака относително къса и плитка криза, в случай че такава въобще се развие. " Можете да имате обстановка, в която това не е синхронизирана криза ", сподели той, добавяйки, че спадът може да " обхване " разнообразни елементи на стопанската система, вместо на всички места едновременно.

Пазарът на жилища в Съединени американски щати означи внезапно закъснение през миналата година, защото лихвите по ипотечните заеми скочиха, само че в последно време проблясват позитивни признаци, до момента в който " пътуванията, квартирите и отдихът към момента вървят добре ", сподели той.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР