Ето какво каза още за ФрогНюз Елена Поптодорова, вицепрезидент на

...
Ето какво каза още за ФрогНюз Елена Поптодорова, вицепрезидент на
Коментари Харесай

Елена Поптодорова: На Срещата на върха се очаква Украйна да получи мощен тласък за членство в НАТО

Ето какво сподели още за ФрогНюз Елена Поптодорова, вицепрезидент на Атлантическия клуб в България:

Г-жо Поптодорова, какви тематики ще бъдат разисквани на Срещата на върха на НАТО, която стартира през днешния ден?

Най-важното е, че НАТО се върна към своето начало, към главните претекстове за основаването на организацията. А точно – отбрана на сигурността и на благосъстоянието на страните -членки, които образуват демократичния, развъртян свят.

Това е констатация, която ще се удостовери с решенията, които ще бъдат взети.

 

Естествено, най-силната, най-сериозната тематика е Украйна. Тя ще господства полемиките. Има два въпроса – обезпечаване на трайна, поредна помощ на Украйна във всеки смисъл – в политически, която доста кратно е декларирана с единогласие на държавите-членки по въпроса. Също и икономическа помощ, която минава през съответните решения на Европейски Съюз и на НАТО. И, несъмнено, военно-техническа  помощ, с цел да успее Украйна сполучливо да се пази.

Много се дискутира въпросът за участието в НАТО на Украйна. Някои от държавите-членки упорстват за бързо приемане в Алианса на Украйна, други считат за рационално това да се реализира по-бавно. Какви са вероятностите пред участието на Украйна в организацията?

Въпросът, който вълнува всички, е дали ще се вземе решение за участие на Украйна в НАТО. Разбира се, следва да забележим по какъв начин ще минат полемиките, само че още от в този момент се оформя едно единодушие сред страните, че безусловно е да се даде мощен подтик на напредването на участието на Украйна.

 

Същевременно има едно преди всичко схващане за това, че до момента в който се водят военни дейности на територията на страната, е доста мъчно да се даде такова пълноправно участие, най-много от позиция на член 5. Защото при пълноправно участие на Украйна, територията й става територия на НАТО, в случай че мога по този начин да кажа „ наша “ територия.

 

И тогава автоматизирано е разбирането, че ние сме също атакувани през държава-съюзник. Това към този момент слага връзките по напълно друг метод. Затова считам, че ще се изпълнят другите обществено дадени поръчки.

 

Ще се обезпечи пай път на Украйна към участие, какъвто имаха и Финландия, и Швеция. Това е допустимо да стане, в случай че се видоизмени и редуцира по този начин наречения План за деяние.

 

Ние минахме през подобен План за деяние, задачата му беше да реализираме оптималната степен на хармонизиране на редица въпроси с изискванията за участие в Алианса. Това се случва в Украйна с ускорени темпове заради изключителната обстановка. Имам поради подготовка на военните и въоръжените сили, и съгласуваност и взаимоотношение с избрани органи на НАТО.

 

Така че това е допустимо решение, което има напълно на практика темперамент. Ще се ускори политическото взаимоотношение. Вече беше оповестено, че ще се сътвори Съвет Украйна-НАТО, който ще даде опция за непрекъсната, непрекъсната връзка и съгласуваност сред Киев и Брюксел.

 

Еднакво значимо е да се още веднъж да се препотвърди готовността за цялостно подкрепяне на самозащитата на Украйна посредством даване на въоръжение, на муниции за самозащита.

Как ще коментирате изказването на Ердоган, че първо би трябвало да се отворят вратите за Турция в Европейски Съюз, и след това – за Швеция в НАТО? А късно нощес пристигна новината, че Турция ще гласоподава за влизането на Швеция в Алианса?

Следя изказванията на Ердоган, които звучат все по-изрично. Това обвързване на участието на Турция в Европейски Съюз и на Швеция в НАТО не е правилно освен като метод, само че е нерелевантно, доколкото това са две напълно обособени организации.

 

Едната е главно икономическа, другата си е военно-политическа организация и не би следвало да се ползват идентични стандарти и критерии за участие. Но това е методът, по който Ердоган се надява да изтръгне повече преимущества.

 

Швеция де факто е член, вие виждате, те са поканени да вземат участие на всички места и това ще продължи, дори може би още по-настоятелно. Разбира се, чака се доста по-решително деяние на Швеция във връзка с ПКК. Там се сблъскват разнообразни манталитети, разнообразни показа за това, що е тероризъм.

 

Росица Николаева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР