Ето какво каза доц. Кунчев:Какво трябва да се направи? Подготвил

...
Ето какво каза доц. Кунчев:Какво трябва да се направи? Подготвил
Коментари Харесай

Ясни са новите 7 мерки, които ще бъдат предложени в България


Ето какво сподели доцент Кунчев:

" Какво би трябвало да се направи? Подготвил съм 2 предложения в 7 точки:

- да удължим противоепидемичните ограничения най-малко до края на ноември;

- ограничение работата в това число и на заведенията, които не затворихме до момента - до 22 или 23 ч. - това е мярка, приложена в множеството страни в Европа;

- ограничение на присъствената работа в офиса до най-много 50%;

- предложение към МОН - да се вкара отдалечена форма на образование за цели области;

- да се спрат извънкласните действия за всички учебни заведения и всички класове;

- висшите учебни заведения да преминат напълно на отдалечено образование, с изключение единствено за медиците и то за упражненията;

- възобновяване на зелен кулоар от 8 до 10 ч. на хората над 65 години и да нямат право да пазарят през другото време.

При контактен медицински личен състав да не се ползва 10-дневна карантина, а да се върнат на работа след негативен PCR тест, изработен 3 дни след контакта.

Спешно да се дадат пълномощия на министъра на опазването на здравето да командирова медицински експерти от разнообразни здравни заведения към нуждаещи се. Става въпрос за включване на медиците от доболничната помощ, с цел да бъде по-равномерно натоварването. ".

Министърът на опазването на здравето проф. посочи, че всяка мярка ще бъде прецизирана. " Голяма част от тези ограничения към този момент са приложени в страната. Всяко учебно заведение, което подаде заявление за прекосяване на отдалечено образование, се удовлетворява, само че има учебни заведения, в които няма нито един позитивен " - даде като образец той. Към момента не се разисква вид за изцяло затваряне на учебните заведения. 

" Ще пристигна време за оценка равнището на обучение. Всяка мярка би трябвало да е премислена, използвана, следена, разбирана от българските жители, с цел да има медицински резултат, другояче ще остане на хартия " - изясни министърът.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев опроверга изказванията за цялостен безпорядък в системата.  " 3200 са пациентите сега в лечебните заведения, получават цялостна здравна помощ. Лесно е да намериш трима, при които е имало закъснение на кола за спешна помощ или недоразумение. Къде е хаосът - че сътрудниците не се прибират в къщи по една седмица или че Спешна помощ е подложена на неправдоподобен напън? " - пита той. 

Данните в международен мащаб за заболеваемостта с ковид-19 демонстрират, че най-тежкото състояние е в Европа и континентът е пурпурен на здравната карта. Само в Норвегия, Финландия, Латвия, Естония и Гърция ситуацията не е толкоз тежко. 

В България, при следене на 14-дневната заболеваемост, са открити 388 позитивни случая на 100 000. Това подрежда страната ни на 18-то място в Европейски Съюз и на 4-то на Балканите. Смъртността у нас е 5.2 на 100 000. В Чехия и Белгия  оповестяват за над 1400 на 100 000 заболеваемост, при смъртност 19.1 и 11.4 надлежно.

В алената зона на здравната карта са всички области в България, като се изключи Видин, Добрич и Силистра, които са в оранжевата зона, сподели доцент Кунчев. Той добави, че кривата по епидемиологични индикатори стремително върви нагоре и сме стигнали 900 теста на 100 000 население при приблизително за Европейски Съюз към 2000, въпреки че има страни и със 7000 теста на 100 000 души. 

Между 30 и 35% от изследваните са позитивни за ковид-19.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР