Ето какви решения взе Министерският съвет на заседанието си днес: Определен

...
Ето какви решения взе Министерският съвет на заседанието си днес: Определен
Коментари Харесай

Правителството отпуска 3 млн. лв. за интернет в училище

Ето какви решения взе Министерският съвет на съвещанието си през днешния ден:

 

Определен е шеф за Република България в няколко интернационалните финансови институции

Правителството дефинира заместник-министъра на финансите Даниела Добрева за шеф за Република България в Черноморската банка за търговия и развиване, за заместник-управител за Република България в Международния валутен фонд, за шеф за Република България в Международната капиталова банка, за началник на българската делегация в Съвета на Международната банка за икономическо съдействие и член на Съвета. Също по този начин утвърди допълнението на Международната асоциация за развиване към интернационалните финансови организации, в които министърът на финансите е избран за шеф за Република България.
България е страна-членка в Черноморската банка за търговия и развиване, Международния валутен фонд, Международната капиталова банка, Международната банка за икономическо съдействие и Международната асоциация за развиване и като акционер се употребява с правото да дефинира свои представители в управителните органи на интернационалните финансови институции, според учредителните им контракти и вътрешните им правила.

Правителството избра нов представител на Министерството на труда и обществената политика в Управителния съвет на Сребърния фонд

Правителството одобри промени в РМС № 416 от 17 юни 2010 година за назначение на членове на Управителния съвет (УС) на Държавния фонд за гарантиране резистентност на държавната пенсионна система (т.нар. „ Сребърен фонд “). Това се постанова поради настъпили лични промени в Министерството на труда и обществената политика, като на мястото на Елка Миланова в УС на фонда е назначен Евгени Гогушев - шеф на дирекция „ Финанси ” в МТСП.
Ръководството на Сребърния фонд се реализира от УС с 8 членове. Негов ръководител е министърът на финансите, а заместник-председател - министърът на труда и обществената политика.

Изменени са две постановления за осъществяването на Плана за възобновяване и резистентност

Правителството одобри промени и допълнения в Постановление на Министерски съвет № 157 от 07.07.2022 година за установяване на органите и структурите, виновни за осъществяването на Плана за възобновяване и резистентност на Република България, и на техните съществени функционалности и в Постановление на Министерски съвет № 114 от 08.06.2022 година за установяване на детайлни правила за даване на средства на крайни получатели от Механизма за възобновяване и резистентност.
Така се дефинират съответните компетентности на заместител министър-председателя по ръководство на европейските средства и на министъра на финансите по отношение на осъществяване на уговорките на страната ни по Плана за възобновяване и резистентност.

Удължава се срокът за деяние на ликвидационната комисия на НКЖФ

Кабинетът одобри изменение на Постановление на Министерски съвет № 79 от 2022 година за споразумяване на връзките, свързани със закриването на Националния компенсационен жилищен фонд.
С постановлението се планува удължение на нормативно избрания период на работа на ликвидационната комисия с два месеца - до 25.10.2022 година, за осъществяване на финансов одит на активността на закрития Фонд. Комисията е назначена на 25.05.2022 година

Отменя се Постановление на Министерски съвет № 197 от 2022 година за основаване Институт за стратегически разбори и прогнози

Правителството анулира Постановление на Министерски съвет № 197 от 2022 година за основаване на Институт за стратегически разбори и прогнози и за приемане на Устройствен устав на Института за стратегически разбори и прогнози (ДВ, бр. 60 от 2022 г.). С анулацията на постановлението ще се избегнат неподходящите последствия от плануваните в него структурни, кадрови и функционални промени както в Министерството на финансите, по този начин и в други административни структури във и отвън системата на МФ.
С анулацията на Постановление на Министерски съвет № 197 се обезпечава основаването на едно от изискванията, нужни за организацията и произвеждането на транспарантни, почтени и демократични избори за народни представители за 48-то Народно заседание, както и за ефикасна отбрана на фиска. Отпадането на физическия надзор при отпечатването на скъпите бумаги можеше съществено да затрудни осъществяването на уговорките на Министерството на финансите по отношение на контрола при отпечатването на бюлетини според член 209, алинея 1 от Изборния кодекс, както и контролните функционалности във връзка със отбраната на фиска.
В служебното държавно управление министърът на финансите не съвместява функционалностите на заместител министър-председател по ръководство на европейските средства. Това постанова запазването на дирекция „ Централно координационно звено “ в структурата на администрацията на Министерския съвет за застраховане на надлежното и дейно подкрепяне на вицепремиера при осъществяването на неговите пълномощия.
С анулацията на Постановление на Министерски съвет № 197 отпада и прекосяването към Министерството на правораздаването на дейностите, свързани със отбраната на българската страна по интернационалните арбитражни каузи и реализиране на процесуалното посланичество на страната пред непознати юрисдикции, в това число интернационалните арбитражни производства.
С акта на държавното управление се прави и допълнение на Постановление на Министерски съвет № 182 от 2022 година за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на финансите за 2022 година, които са обвързани с проект за усъвършенстване и осъществяване на структурни промени в системата на МФ, като измежду тях е увеличение на числеността на личния състав на Агенцията за държавна финансова ревизия за застраховане на непрекъснато увеличаващия се брой претенции за осъществяване на финансови инспекции. Допълнителните щатни бройки са за сметка на закрития Национален компенсационен жилищен фонд.

Актуализиран е съставът на Централния епизоотичен съвет към Министерски съвет

Правителството актуализира състава на Централния епизоотичен съвет към Министерския съвет.
Съветът има за задача образуване, съгласуване и финансово обезпечаване на ограниченията за профилактика, ограничение и очистване на изключително рискови заразни заболявания, в това число и заболявания, чието разпространяване може да аргументи обилни стопански загуби.
Ръководител на Съвета е заместител министър-председателят по икономическите политики и министър на превоза и известията Христо Алексиев. Заместник-председател е министърът на земеделието Явор Гечев, а в състава на съвета са включени министрите на вътрешните работи, на защитата, на финансите, на опазването на здравето, на стопанската система и промишлеността и на околната среда и водите.

Правителството реши министърът на нововъведенията и растежа да е народен координатор по Инициативата „ Три морета ”

Правителството одобри решение за изменение на Решение № 629 на Министерския съвет от 2020 година за установяване на народен координатор от българска страна на Инициативата „ Три морета “. С изменението за координатор се дефинира министърът на нововъведенията и растежа, без значение от името на лицето, което заема поста.
„ Три морета ” има за цел да подкрепи икономическото развиване на страните от Централна и Източна Европа, като насърчи вложенията - обществени и частни, в планове, ориентирани към развиването и укрепването на енергийната, транспортната и цифровата съгласуваност сред страните от района на самодейността.
Инициативата не е институционализирана и няма седалище и секретариат. Всяка от участващите страни показва народен координатор, който взаимодейства с националните координатори на останалите държави-членки на Инициативата. Националният координатор за България е избран с т. 1 от Решение № 629 на Министерския съвет от 2020 година С предходните две промени за национални координатори са определяни съответни министри с техните имена.
Във връзка с последната промяна на състава на Министерския съвет (назначеното с декрет на Президента служебно правителство) и идните парламентарни избори на 2 октомври 2022 година, е належащо да отпадне посочването на името на съответен министър на нововъведенията и растежа, който да извършва функционалностите на народен координатор от българска страна на Инициативата „ Три морета ”.
Изменението има за цел да увеличи правната сигурност при осъществяването на правни и в действителност дейности от настоящия министър на нововъведенията и растежа в осъществяване на РМС № 629/2020 година, във всеки миг във времето, без значение от настоящия състав на Министерския съвет, както и да увеличи стабилността на решението на Министерския съвет, като не се постанова неговото изменение при всяка промяна на лицето, назначено за министър на нововъведенията и растежа.

Правителството утвърди краткотрайното погашение на спомагателни командировъчни средства за зародила опасност за живота и сигурността на дълготрайно командированите чиновници в задграничните представителства на Република България в Украйна

Министерският съвет включи Украйна в листата на страните, в които на чиновниците, дълготрайно командировани в съответните задгранични представителства на Република България, заради зародила опасност за живота и сигурността краткотрайно се изплащат спомагателни командировъчни средства в размер на 25 на 100 от базисния размер за съответната страна, избран в приложение №1 от Наредбата за командировъчните средства при чуждестранен мандат. Решението е по отношение на внезапното утежняване на военнополитическата конюнктура в Украйна в резултат на започнатата на 24 февруари 2022 година от страна на Руската федерация война в Украйна.

Увеличени са прехвърлянията за общините по отношение на провеждането на идните избори

Със свое разпореждане държавното управление одобри изменение и допълнение на Постановление на Министерски съвет № 241 от 4 август 2022 година за приемане на план-сметка за разходите/трансферите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 2 октомври 2022 година
С него към този момент утвърдените прехвърляния по бюджетите на общините в размер на 15 200 000 лева за хонорари, в това число осигурителни вноски, на секционните изборни комисии се усилват с 460,4 хиляди лева Предложено е и систематизиране по бюджетите на общините на спомагателните прехвърляния за организационно-техническа подготовка на изборите, в частта за хонорари, в това число осигурителни вноски, за 99 980 брой членове в 12 596 секционни изборни комисии, по планирана информация, предоставена от кметовете на общини и решението на Централната изборна комисия за установяване на възнагражденията на членовете на секционните изборни комисии.
Необходимите спомагателни средства се обезпечават за сметка на преструктуриране на разноските и/или прехвърлянията по централния бюджет за 2022 година.
С смяната се подсигурява обективно систематизиране на средствата за финансиране на възнагражденията, в това число осигурителни вноски, на членовете на секционните изборни комисии по бюджетите на общините за 2022 година и гладко осъществяване на изборите за народни представители на 2 октомври 2022 година.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерски съвет

Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерски съвет за 2022 година в размер на - 3 515.0 хиляди лева за довършването на ремонта и реконструкцията на източното (Банското) крило на Зографския манастир „ Свети Великомъченик Георги Зограф “ - Атон, което сега е необитаемо и се намира в развой на ремонт и реорганизация.
Допълнителните финансови средства са нужни във връзка искане на игумена на Зографския манастир Негово Високопреподобие архимандрит Амвросий. Източното крило е издигнато преди двеста година със средства на заможния банскалия хаджи Вълчо. В него великият български будител Паисий довършва своята „ История славянобългарска “. С довършването на Банското крило ще бъде възобновен достоверният образ на манастира, който през вековете е бил стожер на българската нематериалност. Поддръжката и грижата от страна на страната е за да бъде съхранен славянобългарският темперамент на манастира „ Свети Великомъченик Георги Зограф “.

Над 3 млн. лева за площадки, wi-fi зони и електронни дневници в учебни заведения и детски градини

Площадки за образование по сигурност на придвижването, електронни дневници, Wi-Fi зони и нова материално-техническа база в учебни заведения и детски градини ще бъдат финансирани с 3 645 409 лева, реши държавното управление. Средствата са разпределени по три национални стратегии: „ Осигуряване на модерна, сигурна и налична просветителна среда ”, „ Информационни и информационни технологии в системата на предучилищното и учебното обучение ” и „ Професионално обучение и образование ”.
135 детски градини и 237 учебни заведения ще изградят площадки за образование по сигурност на придвижването с 769 551 лева
1 539 550 лева ще бъде финансирането за закупуване на електронни дневници за 1 595 общински детски градини в цялата страна. На 19 гимназии се дават 103 888 лева за закупуване на програмен продукт за професионално образование. Нови Wi-Fi зони ще имат 121 учебни заведения, за което са планувани 969 299 лева
По Национална стратегия „ Професионално обучение и образование “ средства ще получат пет общински професионални гимназии и междинни учебни заведения. Финансирането от 263 121 лева ще подкрепи обезпечаването на материална база в сходство със актуалните условия на пазара на труда. Учениците ще имат опция да работят с най-новото техническо съоръжение и да получават професионални компетентности в действителни трудови условия.

Република България и Обединените арабски емирства ще си сътрудничат в региона на земеделието

Министерският съвет утвърди план на Меморандум за съгласие за съдействие в региона на земеделието сред Министерството на земеделието на Република България и Министерството на климатичните промени и околната среда на Обединените арабски емирства.
Основната цел на Меморандума е разширение на двустранното съдействие в региона на земеделието, продоволствената сигурност, сигурността на храните, рибарството и други области от съвместен интерес.
В осъществяване на Меморандума двете страни ще си сътрудничат посредством продан на информация за националните си законодателства, продан на специалисти и при осъществяването на планове и стратегии от съвместен интерес за реализиране на по-висока продоволствена сигурност.

Одобрен е план на Меморандум за съгласие сред Министерството на културата на България и Департамента по просвета и туризъм на Абу Даби

Министерският съвет одобри решение, с което утвърди план на Меморандум за съгласие сред Министерството на културата на Република България и Департамента по просвета и туризъм на Абу Даби.
Република България и Емирство Абу Даби поддържат обичайно положително съдействие в региона на културата. Двете страни показаха взаимно предпочитание за продължение на разговора за реализиране на задачите за стабилно развиване и подсилване на общественото, културното и икономическото развиване сред тях.
Предлаганият план на меморандум регламентира опциите за съдействие за разпространение и развиване на културните промишлености на двете страни за реализиране на взаимна изгода, както и за развиване и разширение на техните културни връзки.
Предвидено е страните да поставят старания за поощряване на вложенията на обществения и частния бранш в културата, с необикновен акцент върху създаването и осъществяването на взаимноизгодни планове в региона на културата.
В член 7 от плана на меморандум се планува той да влезе в действие от датата на неговото сключване и да остане в действие за интервал от 5 (пет) години.

България и Обединените арабски емирства ще си сътрудничат в региона на образованието

За първи път ще бъде основана нормативна рамка за съдействие в региона на общото, професионалното и висшето обучение сред България и Обединените арабски емирства. Това планува утвърден от държавното управление план на Меморандум за съгласие сред Министерството на образованието и науката на Република България и Министерството на образованието на Обединените арабски емирства.
Сътрудничеството ще включва продан на информация, образование на учители, основаване и създаване на образователни стратегии, в това число и езиково образование. Предмет на обмена на информация ще бъде просветителното обмисляне и научноизследователска активност. Ще бъде проучено и признаването на университетски квалификации, добити в образователните заведения в двете страни.

България и Обединените арабски емирства ще си сътрудничат в туризма

Министерският съвет утвърди изменение на РМС № 652 от 2019 година за одобрение на план на Меморандум за съгласие по отношение на съдействието в региона на туризма сред Министерството на туризма на Република България и Министерството на стопанската система на Обединените арабски емирства.
Документът отразява готовността на двете страни да основат най - удобни условия за взаимноизгодно партньорство в бранша. Те ще предизвикват вложенията в него и ще вземат участие в интернационалните туристически и капиталови изложби, проведени на тяхна територия. Меморандумът слага фокус и върху стимулиране на самодейностите за разпространение на културно-историческите монументи за двустранно развиване на културния туризъм.
България и ОАЕ ще обменят информация и опит също в администрирането на хотели и курорти, в организирането на образователни стратегии и техники за образование на фрагменти в туризма, в областта на събирането на туристическите данни и в статистиката, в лицензирането на туристически уреди, както и в развиването на здравния туризъм.
Двете страни ще задълбочат съдействието си и в границите на интернационалните конгреси и по линия на интернационалните обединения като Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации и други

Правителството утвърди състава на българската делегация за присъединяване в 77-ата постоянна сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации

Министерският съвет утвърди през днешния ден състава на българската делегация за 77-ата постоянна сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации, която ще бъде ръководена от министъра на външните работи Николай Милков. В нея влизат още непрекъснатият представител на Република България към Организация на обединените нации в Ню Йорк, дипломат Лъчезара Стоева, генерални шефове и шефове в Министерството на външните работи.
Темата на тазгодишния Общ политически спор след откриването на 77-ата сесия на Оценка за съвместимост на Организация на обединените нации, който ще се организира от 20 до 26 септември 2022 година в Ню Йорк, е: „ Водоразделен миг: трансформативни решения на взаимообвързани провокации “. Темата произтича от обстоятелството, че светът се намира в сериозен миг в историята на Организация на обединените нации вследствие на сложни и взаимосвързани рецесии, в това число пандемията от COVID-19, войната в Украйна, филантропичните провокации от невиждан темперамент, повратната точка в изменението на климата, както и възходящите закани за световната стопанска система.
На 19 септември т. година, директно преди началото на Общия спор, в Главната квартира на Организация на обединените нации ще се организира Среща на върха по трансформиране на образованието, в която от българска страна също ще взе участие министърът на външните работи Николай Милков.

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в неофициалното съвещание на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи “, формат „ Вътрешни работи “

Министерският съвет утвърди резултатите от българското присъединяване в неофициално съвещание на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи “, формат „ Вътрешни работи “, извършено на 11 юли 2022 година, в Прага. В рамките на съвещанието бяха извършени полемики по следните тематики: Заплахи за вътрешната сигурност, произлизащи от съветската експанзия в Украйна; Оперативна съгласуемост на осведомителните системи; Засилване на битката против половото принуждение над деца; Миграция: бъдещи провокации.
Проведени бяха срещи с европейския комисар по вътрешни работи Илва Йохансон и с държавния секретар на ФМВР на Германия по въпросите на присъединението на България към Шенген, както и четиристранна среща по същата тематика сред България, Румъния, Чешкото председателство и Европейска комисия.

Одобрен е отчет с резултатите от постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси

Министерският съвет утвърди отчет с резултатите от постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се организира на 12 юли 2022 година в Брюксел.
По време на срещата Чешкото председателство показа своите цели в региона на икономическите и финансовите въпроси за втората половина на 2022 година
Министрите обмениха отзиви по отношение на икономическото и финансовото влияние на съветската експанзия против Украйна, включително използването на глобите и краткосрочната и дълготрайната поддръжка за Украйна.
Европейската комисия показа настоящото положение във връзка с използването на Механизма за възобновяване и резистентност.
В рамките на Европейския учебен срок за 2022 година Съветът ЕКОФИН утвърди заключенията по отношение на задълбочените прегледи в подтекста на Процедурата при макроикономически несъответствия. Участниците в съвещанието утвърдиха и изводи по отношение на Доклада за фискална резистентност за 2021 година
Съветът одобри три правни акта, нужни за анулацията на дерогацията за Хърватия, последната стъпка за въвеждане на еврото в Хърватия на 1 януари 2023 година

България взе участие в разискването на финансирането на научни проучвания и нововъведения в Европа

Министерският съвет утвърди резултатите от присъединяване на България в неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по конкурентоспособност от 21-22 юли. Основната тематика на политическия спор беше взаимоотношението и реализирането на синергии сред европейските и националните начинания, стратегии и принадлежности за поощряване на научните проучвания и нововъведенията в Европа.
В рамките на двудневната среща участниците потвърдиха значимостта на Рамковата стратегия за научни проучвания и нововъведения на Европейския съюз „ Хоризонт Европа “ (2021 - 2027 г.) и фондовете по европейската политика за доближаване, и по-конкретно Европейския фонд за районно развиване. Държавите членки обобщиха провокациите през предходния програмен интервал 2014 - 2020 година и разискаха опциите за тяхното превъзмогване и реализиране на по-висока успеваемост и резултатност през 2021 - 2027 година
Представителят на България Йордан Първанов, дипломат на България в Република Чехия, осведоми, че работата по дизайна на оперативните стратегии в страната е в последните си стадии. Той изрази вяра, че пречките ще бъдат преодолени през сегашния програмен интервал и прикани Европейската комисия да подкрепи процесите на продан на положителни практики сред страните членки. Посочи, че насърчаването на интернационалното съдействие в научните проучвания и нововъведения и увеличението на българското присъединяване в „ Хоризонт Европа “ е измежду главните ни цели, тъй че българските учени да могат да се възползват изцяло от опциите на европейското научноизследователско пространство.
Представителят ни подсети, че Министерството на образованието и науката продължава своите старания в реформирането на системата в партньорство с новосъздаденото Министерство на нововъведенията и растежа, като главният фокус на тези старания е основаването на нов закон за поощряване на научните проучвания и нововъведения, който да дефинира рамката на общата политика.
Чешкото председателство съобщи, че са нужни общи дейности, както във образуването и осъществяването на политиките за научни проучвания и нововъведения, по този начин и с просветителните, промишлените и кохезионните политики, като заключи, че има още благоприятни условия за възстановяване и опростяване.

Министерският съвет утвърди резултатите от българското присъединяване в изключителното съвещание на Съвета на енергийните министри на Европейски Съюз

Министерският съвет одобри отчета с резултатите от присъединяване на България в изключителното съвещание на Съвет „ Транспорт, телекомуникации и енергетика “, част „ Енергетика “, извършено на 26 юли 2022 година в гр. Брюксел.
В рамките на съвещанието бе реализирано политическо съглашение по плана на Регламент по отношение на координирани ограничения за понижаване на търсенето на газ. В изявленията си страните членки откроиха отчетливо нуждата от демонстриране на единение и координираност в дейностите на Европейски Съюз. Прилагането на правилото за взаимност и оказването на подпомагане на най-засегнатите страни членки при действителна рецесия с доставките, бе сложено като най-силен акцент. Компромисният текст на плана на Регламент бе подсилен от всички страни членки, като се изключи Унгария. На база на постигнатото политическо единодушие, като последваща стъпка бе планувано стартирането на писмена процедура за одобрение на плана на Регламент в най-кратки периоди.
По време на съвещанието бе извършен спор на тематика „ Сигурност на енергийните доставки в Европейски Съюз и по-нататъшни ограничения по отношение на подготовката за идващия зимен интервал “. Комисията притегли вниманието върху всяването на суматоха в обществото посредством потреблението на зависимостта от съветски изкопаеми запаси. Бяха маркирани напъните за разрастване на силата от възобновими източници и повишение на енергийната успеваемост, диверсифициране на доставките и продължение на договарянията с интернационалните сътрудници за закупуване на газ и водород.
В рамките на последвалата полемика страните членки споделиха своите визии и подхванатите национални ограничения за превъзмогване на актуалната несигурна обстановка по отношение на доставките на енергийни запаси от Русия. Бе подложен акцент върху значимата роля и потреблението на повече зелени технологии, нуждата от поощряване на енергийната съгласуваност в Европейски Съюз, провеждането на осведомителни акции измежду популацията, насърчаването на локалното произвеждане и запълването на газовите складове в Европейски Съюз.
Гърция показа публикувания за съвещанието нон-пейпър с препоръчан различен метод за справяне с високите цени на силата - промяна на дизайна на електроенергийния пазар с делене на технологиите на две категории - от една страна, за произвеждане на електрическа енергия от фотоволтаични, вятърни и нуклеарни централи, а въпреки това - за произвеждане на електрическа енергия от природен газ, която да бъде обезщетена.

Запазва се настоящата все още организационна конструкция на ММС

Министерският съвет анулира Постановление на Министерски съвет № 169 от 2022 година и признатия с него Устройствен устав на Министерство на младежта и спорта (ДВ, бр. 56 от 2022 г.).
С анулацията на постановлението се резервира настоящата все още организационна конструкция на министерството, като в същото време се понижава численият състав на администрацията от 191 щ. бр. на 186 щ. бр,
С това ще се избегнат неподходящите последствия от плануваните в анулирания организационен устав структурни, кадрови и функционални промени в Министерството на младежта и спорта.
Ще се избегне и рискът от неподходящи последствия от вероятно оповестяване на незаконност на акта е оглед наредбата на § 22 от преходните и заключителните разпореждания на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !   
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР