Ето как изглежда натриевият глутамат Е621 – добавката, която се

...
Ето как изглежда натриевият глутамат Е621 – добавката, която се
Коментари Харесай

Ето това е най‐ страшната отрова, която ядем всеки ден и не е нито захар, нито сол

Ето по какъв начин наподобява натриевият глутамат Е621 – добавката, която се поставя в огромни количества в съвсем всички храни и ресторантьорите я познават сносно, прибавят я с цел да усили усета на храната.
Бял бистър прахуляк, който наподобява на сол и захар. Водният му разтвор има усет на месен бульон. Може да бъде прибавен към всякаква храна. Натриевият глутамат води до увеличение на апетита, преяждане и до наднормено тегло. Използва се в психитрията за да превъзбуди клетките на основния мозък, действието му е като на опиат, прониква елементарно в кръвта и мозъка и води до променяне на гените, които дават отговор за вкусовите чувства. Натриевият глутамат се съдържа и във всички салами, кренвирши, луканки, наденици, суджуци и други, чипсове, подготвени супи, консерви, бира и доста други, написа "За дамата ".Безвредната доза за тялото на възрастен е 1,5 грама дневно, за деца – не повече от половин грам. Днес в света се използват към 200 хиляди тона годишно от тази добавка. Симптомите на предозирането от Е621 се назовават “синдром на китайския ресторант” и биха могли да бъдат унесеност, мигрена, нарушение на зрението, сърцетуптене, нарушение на хормоналния баланс, гадене, уязвимост, световъртеж, болки в гърдите и други.
Открит е през 1907 година в Япония от Икеда Кикунае, който в опити разкрил, че веществото усилва усета на месните храни. По‐късно станало ясно, че натриевият глутамат преобразява “чудодейно” и доста други храни. Той освен усилва натуралните вкусови качества на продуктите, само че усъвършенства усета и аромата на консервите, продуктите на фаст‐фуда, лошокачественото месо, замразените артикули.
Натриевият глутамат разрешава на производителите на храни да икономисват месото и други естествени съставни елементи. Той е много известен в Америка и с помощта на него там се купуват повече храни. По време на опити откриватели добавяли натриев глутамат в храната на мишки и те ослепели.
Една от отрицателните последствия от използването на натриевия глутамат е, че той въздейства върху рецепторите на езика, които с течение на времето утежняват вкусовото разбиране на храната.
Често пъти заради натриевия глутамат, който прави храните доста вкусни, ние не можем да спрем да ядем всевъзможни отпадъци като чипсове, снаксове, подготвени супи и прочие Той провокира приучване, т.е. човек на подсъзнателно равнище избира артикули, които го съдържат, и това е добре пристигнало за производителите, защото се усилват продажбите им.

Помнете!
Производителите на храни имат полза да използват Е621, защото с тази добавка, понижават себестойността на продукцията и маскират некачествената стока, т.е. продукцията, която би трябвало да бъде бракувана. Бъдете деликатни при избора на хранителни артикули, четете информацията на опаковката на продукта. Използвайте натурални подправки в готвенето.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР