Ето и становището, изпратено да Varna24.bg относно увеличаването часовете по

...
Ето и становището, изпратено да Varna24.bg относно увеличаването часовете по
Коментари Харесай

От СБА скочиха срещу драстичното поскъпване на шофьорските курсове


Ето и мнението, изпратено да Varna24.bg по отношение на увеличението часовете по кормуване в шофьорските курсове от 31 на 45. 

" Във връзка с препоръчаните промени за увеличение на часовете за практическо образование на бъдещи водачи, бих желал да Ви срещна със мнение на специалистите по пътна сигурност на Съюза на българските автомобилисти.

Съюзът на българските автомобилисти изрично не поддържа фрапантното нарастване на броя на часовете в курсовете за подготовка на водачи.Увеличението на броя на часовете не е подкрепено с настояща статистика за увеличение броя на ПТП, породени от новообучени водачи.

Проведена анкета измежду преподавателите инструктори от СБА демонстрира, че може да се планува нарастване на часовете по процедура, само че с не повече от 5 часа. За същото образование в Европейски Съюз са планувани приблизително 22-25 часа. Не би трябвало с сигурност да се оправдаваме и да вършим върхове по часове за образование, вместо да увеличим качеството, както и да търсим отговорност от всеки инструктор и всяка школа.

Друг главен проблем, който остава непокътнат, е самият изпит за придобиване на удостоверение за ръководство на МПС. Тук е значимо да изтъкнем, че както и да е обучаван един курсист, изпитът е решаващият стадий, след който той получава шофьорска брошура. В това отношение е доста по-голям контролът върху самите изпити и вярната преценка на изпитващите, а не броят часове, през които курсистът се е подготвял за изпита.

От името на СБА бих желал да поддържа нарастване на часовете по процедура, само че не с повече от 5 часа, както и потребление на симулатори за образование, само че не повече от 4 часа. Часовете по доктрина могат да се понижат с 1/3 и да се откри опция за онлайн образование по доктрина. Трябва наложително да се разгласява успеваемостта на всеки инструктор и школа, като ПТП на техни курсисти. В самото образование и изпит би трябвало по-малко да се намесва страната.

Обучението за водачи на МПС би могло да нараства, само че не по този метод. Трябва повече независимост на инструктора, в това число да преценя какъв брой образователни часа са нужни за добра практическа подготовка според от качествата на обучаемия. В някои от страните, където има много добра сигурност на пътя няма наложително образование, а безценен и непробиваем за пазаруване изпит.

Вярвам, че посредством добър разговор и общи старания ще достигнем до верните ограничения за възстановяване на пътната сигурност и образованието на водачи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР