Ето и съобщението: Водещият разследването следовател към отдел Следствен на

...
Ето и съобщението: Водещият разследването следовател към отдел Следствен на
Коментари Харесай

Божков с нови обвинения за стрелбата по Манол Велев и убийството на бизнесмена Йордан Динов

Ето и известието: Водещият следствието следовател към отдел „ Следствен " на Софийска градска прокуратура (СГП) завърши следствието по досъдебното произвеждане, водено против Васил Божков и още шестима обвинени за проведена незаконна група, основана за осъществяване на убийства, изнасилвания и насила, също така  за опити за ликвидиране на две лица; за подбудителство към умъртвяване и за държане на опиати.

Материалите от следствието са предявени на лицата, които имат право и са поискали да се срещнат с тях и делото е изпратено на наблюдаващите прокурори.

От известието излиза наяве още, че с постановление от 29 март наблюдаващите прокурори са отделили материали от следствието и са ги изпратили надлежно на Окръжна прокуратура - Плевен (ОП-Плевен) и Районна прокуратура – Благоевград (РП-Благоевград), прекратили са отчасти наказателното произвеждане, а в останалата му част същото следва да бъде импортирано в съда с обвинителен акт, написа 24 часа.

Наказателното произвеждане е прекъснато против петима от обвинените в частта по отношение на управлението и присъединяване в проведена незаконна група, доколкото доказателствата за съществуването на такава не са задоволително безапелационни и обвиняването в тази му част не е защитимо пред съда.

От материалите по делото са отделени тези, които касаят обвиняването на Васил Божков и на К. Б. за изнудване, осъществено от двамата в съучастничество, като отделените материали се изпращат по подготвеност на ОП-Плевен, в чиито регион според обвиняването е осъществено закононарушението.

От прокуратурата не прецизират кой е К.Б., само че евентуално това е Константин Бухлев, който беше и очевидец по това дело. Бухлев твърдеше при разпитите си, че Алексей Петров е бил цел на Божков, а след него и Делян Пеевски. По това време през 2020 година Бухлев беше в следствения арест по обвиняване за убийството на Тодор Тодоров. 

" Отделени са и материалите, касаещи обвиняването на Веселин Балтов за държане на опиати, като същите се изпращат по подготвеност на РП-Благоевград, в чиито регион съгласно обвиняването е осъществено закононарушението ".

Балтов беше началник на защитата на Божков. Когато беше задържан преди 4 години, проверяващите твърдяха, че разкрили опиати. Именно това дело отива в Благоевград.

Отделени са и материалите, които касаят обвиняването на Васил Божков за подбуждане към съзнателно ликвидиране на Алексей Петров през 2015 година, което е останало във етапа на опита. Те се изпращат за присъединението им към делото, което е формирано през 2016 година по същия мотив и което също е под управление и контрол на СГП.

По това дело към този момент наказан е украинецът Роман Лонгвиненко, който набавил оръжието за атентата.

Предстои внасяне на обвинителен акт против, оповестиха още от прокуратурата. 

Той ще бъсе против Васил Божков за опит за изнасилване; за подбуждане към съзнателно ликвидиране на предприемача Йордан Динов през 2012 година за подбуждане към съзнателно ликвидиране на Манол Велев през 2007 година, което е останало във етапа на опита и за подбудителство към умъртвяване на Б. С. (Вероятно се има поради жена на име Бойка Василева, която живее в Швейцария)

както и против:

- Н. С. за осъществяването на съзнателно ликвидиране на Й. Д., подстрекател към което е Васил Божков (чл. 116 НК).

Обвинителният акт може да бъде импортиран откакто изтече срокът за обжалване пред Софийски градски съд на постановлението за отчасти преустановяване или откакто същото бъде доказано или изменено от съда.
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР