Етническите сърби в Северно Косово продължават да блокират главните пътища

...
Етническите сърби в Северно Косово продължават да блокират главните пътища
Коментари Харесай

Етническите сърби в Северно Косово продължават да блокират главните пътища

Етническите сърби в Северно Косово не престават да блокират основните пътища в региона в символ на митинг против ареста на някогашния служител на реда Деян Пантич, съобщи Танюг. Северно Косово е блокирано и от косовската полиция, като на пунктовете Бърняк и Ярине не може да се премине даже пешком, заяви сръбската национална телевизия РТС. Училищата в региона няма да работят през днешния ден.

Деян Пантич, който подаде оставка от поста си дружно с доста други косовски сръбски служители на реда в символ на митинг, беше задържан в събота на пункта Ярине в северната част на Косово по обвиняване, че е взел участие в организирането и нападението против полицията преди няколко дни. Вчера беше обявено, че съдът е постановил Пантич да бъде арестуван под стража за един месец. Косовската полиция ускори предходната седмица наличието си в четирите общини на Северно Косово, където живеят най-вече етнически сърби, поради изострянето на напрежението там по отношение на плануваните за 18 декември предварителни локални избори в тези общини.

На фона на тази обстановка обаче президентката на Косово Вьоса Османи отсрочи вота за 23 април. Избори би трябвало да бъдат създадени, защото през ноември представителите на етническите сърби напуснаха постовете си в косовските институции в символ на митинг против решението на държавното управление в Прищина да смени сръбските регистрационни номера на колите с косовски. Сръбски депутати, прокурори и полицейски чиновници се отхвърлиха от постовете си в локалната власт.  Напрежението сред Белград и Прищина е непрекъснато, откогато Косово разгласи самостоятелност през 2008 година, която Сърбия отхвърля да признае. Европейският съюз и Съединени американски щати пробват да оказват помощ на двете страни да възстановяват връзките си, само че към този момент без триумф.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР