Етническите конфликти се подценяват. Изживяхме и преоценихме грешките, извършени през

...
Етническите конфликти се подценяват. Изживяхме и преоценихме грешките, извършени през
Коментари Харесай

Тихомир Стойчев: Етническите конфликти се подценяват

Етническите спорове се подценяват. Изживяхме и преоценихме грешките, осъществени през възродителния развой. Неумението да се построява предпазен инструментариум основава гета. Това сподели някогашният шеф на ЦСБОП Тихомир Стойчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него виновността е на партиите взели участие във властта. „ Те не се срамят да употребяват етническия избор по време на избори. Не се работи с цялостния инструментариум на властта. Държавата не е готова да вникне в проблемите или в културните особености на ромите. Мерките би трябвало да бъдат доста деликатно разисквани и взети ", акцентира някогашният шеф на ЦСБОП.

Инцидентите в ромските махали са проблем, който могъщата мощ на страната и контролните ѝ органи, сякаш нямат способността да решат. Гетата не престават да са страна в страната, в която законите постоянно се подценяват. Сещаме се за ромите, едвам когато дойдат избори. Последният случай в ромско гето стана в Мъглиж, където полиция и роми влязоха в конфликти.

"Ромските общности се капсулират в гета, в които няма правила. Тези хора постоянно са ощетени и постоянно страната им е длъжна, само че това не е по този начин. Законите би трябвало да се съблюдават. Полицаите се опасяват да влизат в махалите, тъй като незабавно отиват на съд. Полицията не може да стои безучастно и да бъде бита. Гетоизацията непрекъснато се развива. Там поколенията не желаят да учат, не желаят да работят, не желаят да съблюдават законите. Тези гета са страна в страната. Само със мощ няма да се реши този проблем ", уточни журналистът Стефан Ташев.

Междувременно неспособността на страната да реши казуса с ромите, наподобява на способността ѝ да хваща едрите предприемачи, които проверява. "Работи се кампанийно. Голяма част от известните предприемачи, които се проверяват и арестуват, са известни на органите на реда от години. Къде е предварителната защита за проведена престъпност? Българският народен капитал бе разграбен точно от такива подозрително забогатели предприемачи. Николай Банев, Арабаджиеви, Иво Прокопиев – това са хора, които по един или различен метод през годините са били свързани с политиката. Няма политическа мощ, която да не се е възползвала от техния сив капитал ", безапелационен бе Стойчев.

"Какво да разясняваме Николай Банев? Ясно е от кое място му потегля пътят – татко му е деен герой против капитализма, той - част от комсомола. Това демонстрира целия наш преход – придобиване на капитали, препродаване и усет на безизходност измежду хората. Прокуратурата би трябвало да потвърждава обвиняванията си – другояче са единствено празни приказки. Ако прокуратурата е сигурна – в този момент е времето тя да откри доказателства ", посочи Ташев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР