Етническата толерантност е нещо, което винаги ни е водило, а

...
Етническата толерантност е нещо, което винаги ни е водило, а
Коментари Харесай

Борисов: Даваме пари и за църкви и за джамии, който обича своя Господ - почита и чуждия ВИДЕО

„ Етническата приемливост е нещо, което постоянно ни е водило, а хора, които обичат своя Господ и своята вяра, почитат и непознатата. Защото схващат и знаят какво е да си набожен “. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното постоянно държавно съвещание, на което кабинетът отпусна в допълнение 3 513 552 лв. за ремонт и доизграждане на църкви и манастири и 140 088 лева за спешни ремонтни действия по джамията „ Фатих Мехмед “ в Кюстендил.



От обезпечените 3,5 милиона лв. 400 000 лв. са за строително-ремонтни действия на манастира „ Св. Марина “ в с. Каран Върбовка (Община Две могили в Русенска област). Светата обител е един от най-старите български манастири, зародила в интервала на Второто българско царство, тя е и главен поклонически и туристически обект в региона. Отпуснатите средства ще бъдат вложени в окончателното реконструиране на манастира.

„ Нашите предци и прародители са построили прелестни църкви и манастири, а нашата съществена задача и цел е да създадем нужното за тяхното запазване като културно-историческа полезност, като храмове Божии, в които да бъдат възнасяни молитвите към Всевишния. Благодарим и за средствата, отпуснати за двете духовни учебни заведения на Българската православна черква – Софийската и Пловдивската духовни семинарии “, обърна се Негово високопреосвещенство Русенският митрополит Наум към премиера Борисов по време на съвещанието на Министерския съвет.

На него участва и основният мюфтия Мустафа Хаджи, който изрече признателност към държавното управление за отпуснатата помощ както за джамиите, които имат историческо значение, по този начин и за учебните заведения, където се приготвят бъдещите чиновници в джамиите. „ За нас е от извънредно огромно значение тези фрагменти да бъдат готови в България, да бъдат възпитани в духа на любов към Отечеството, с родолюбие, да знаят, че в бъдеще те ще работят в тази страна и ще й служат “, уточни основният мюфтия Мустафа Хаджи и добави: „ Във време, в което хора се пробват да употребяват религията за политически и користни цели, от огромно значение е да бъдем бариера към сходни опити. “

В хода на съвещанието бе маркирано също, че в края на предходната година стартира реставрацията на джамията „ Макбул Ибрахим паша “ в Разград, за което държавното управление обезпечи 712 450 лева

„ Реставрацията и запазването на джамиите способстват за толерантното отношение на хората в България. Ние, в България, постоянно сме живели дружно. Фактът, че през днешния ден всички дружно сме на едно място в Министерския съвет, още по-добре демонстрира положителното отношение едни към други. Нашите татковци и предци са го почнали и наш дълг е да го продължим “, сподели още основният мюфтия Мустафа Хаджи.

„ Аз съм уверен, че когато средствата се влагат в храмове, джамии, учебни заведения, читалища, това е единствено добре за народа. Тези, които не са го правили, са оставили и църквите, и джамиите да се разрушават “, безапелационен бе министър-председателят Бойко Борисов.

1 036 552 лева от отпуснатите през днешния ден над 3,5 милиона лв. от държавното управление са за община Кюстендил и са предопределени за главно възобновяване на храма „ Успение Богородично “. „ Такава помощ за храмовете в района не е отпускана от 50 години. „ Успение Богородично “ е с вековна история и има изключителна потребност от подсилване. Вярата ни прави по-добри и по-смирени в тези сложни времена “, подчертава ръководителят на Общинския съвет в Кюстендил Михаела Крумова.

Другите средства, които бяха обезпечени през днешния ден от кабинета, са за храмове на територията на Софийската митрополия. „ С тази поддръжка, която вършиме, ни насърчавате да бъдем още по-отговорни и още по-дейни в просветното, в църковното и в духовното дело в поддръжка на нашия български народ “, сподели Белоградчишкият свещеник Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

535 903 лева са за строително-ремонтни действия в старинния и възрожденски храм „ Св. Димитър “ в Кюстендил, издигнат през 1866 година „ Това е огромен жест към православните християни, нашите предшественици са строили тези храмове и в този момент има опция да се поддържат. Храмовете са на целия български народ “, съобщи архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия и ръководител на храм „ Св. Димитър “.

За храм „ Св. Мина “ в гр. Кюстендил, който дружно с храм „ Св. Димитър “ съставляват два от трите старинни възрожденски храма в града, бяха отпуснати  311 332 лева за строително-ремонтни действия. Ставрофорен иконом Генади Генадиев, ръководител на храм „ Св. Мина “, означи какъв брой навременна е поддръжката за осъществяването на възстановителните действия.

За доизграждане на храма „ Св. Петка “ в с. Невестино, област Кюстендил, държавното управление обезпечи 195 689 лева Строителството на Светата обител стартира преди двадесет години и понастоящем към момента не е довършена. Със средствата храмът скоро ще бъде настоящ и осветлен, съобщи протойерей Данаил Хаджийски, ръководител на новостроящия се храм.

562 504 лева.  са за строително-ремонтни действия по храм „ Св. деятел и евангелист Лука “ край с. Граница (общ. Кюстендил), издигнат през 10-ти век. В хода на съвещанието на Министерския съвет иконом Светослав Григоров, ефимерий на манастира „ Св. деятел и евангелист Лука “, означи, че Светата обител е перла в короната на Кюстендилската духовна архитектура и изрече признателност за обезпечената поддръжка.

За строително-ремонтни действия по храм „ Св. архангел Михаил “, с. Шума, (общ. Годеч), са отпуснати 396 980 лева С тях ще се осъществя главен ремонт на манастирската постройка, с цел да бъде допустимо заселването на монаси в нея и превръщането на храма в един от най-посещаваните църковни обекти в община Годеч. „ С общи старания храмове ще добият нравствен образ, с цел да радват православния български народ, да притеглят поклонници и туристи “, съобщи архимандрит Януарий, архиерейски наместник на Годечка духовна околия и свещеник на манастира „ Св. архангел Михаил “ в с. Шума.

За продължение строителството на храм „ Сретение Господне “ в гр. Перник на днешното държавно съвещание бяха отпуснати 75 000 лева Строителството на храма стартира през 2020 година и понастоящем са нужни средства за продължение на градежа му. Свещеник Стоян Стратиев от храм „ Сретение Господне “ означи, че е от огромно значение завършването на молитвения дом.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР