Етна, най-големият активен вулкан в Европа, намиращ се на остров

...
Етна, най-големият активен вулкан в Европа, намиращ се на остров
Коментари Харесай

Учени: ​Вулканът Етна се плъзга бавно, но сигурно към Средиземно море

Етна, най-големият деен вулкан в Европа, намиращ се на остров Сицилия в Италия, се плъзга доста постепенно към Средиземно море, с непрекъснато движение от 14 милиметра на година. Това демонстрира проучване на учени от английския Открит университет (Open University) и Лабораторията за проучване на вулканите и магмата към Физическата обсерватория на Клермон-Феран във Франция.

 © Българска телеграфна агенция / Архив  Изригна вулканът Етна в Сицилия Изригна вулканът Етна в Сицилия
Дрон съумя да улови впечатляващи фрагменти от изригването на вулкана Етна в Сицилия, което продължава трети следващ ден. С височина над 3300 метра, Етна е...

" Дейността на Етна редува епизоди на надуване по време на изригванията, след това на раздуване. Истинското придвижване на вулкана остава затова прикрито. Регистрирахме придвижване, когато вулканът се успокоява, което не беше елементарно, поради че Етна е едно извънредно дете измежду вулканите ", споделя описателно Бенжамен ван Вик де Бриес, един от учените, направили проучването и учител в университетът Клермон Оверн.

Етна, с височина над 3300 метра, изригва постоянно. Известно е, че изригванията му датират най-малко от 2700 години. " Установихме, че целият вулкан се мести, по този начин да се каже върви със скорост от 14 милиметра на година към Средиземно море. Подозирахме това придвижване за доста други вулкани, само че за първи път успяхме да го следим непосредствено ", споделя специалистът.

Плъзгайки се по седимента основа, формирана основно от глини и варовик върху надолнище от 1 до 3 градуса, придвижването на Етна е " неизбежно ", споделят учените, разгласили изводите си в научното издание " Бюлетин по вулканология ".
 Вулканът Етна още веднъж изригна Вулканът Етна още веднъж изригна
Вулканът Етна на остров Сицилия изригна през вчерашния ден вечерта, заяви италианският Институт по геофизика и вулканология, съобщи ДПА.

" Тези 14 милиметра на година може и да наподобяват незначителни, само че предходните проучвания на угаснали отдавна вулкани ни демонстрираха, че тези от тях, които се плъзгат надолу по същия метод провокират пагубни свлачища по-късно в тяхната история ", изяснява Джон Мъри, един от съавторите на обявата, натрупал в продължение на над 20 години пространна база данни за сицилианския вулкан.

И в случай че заплахата не е непосредствена за жителите на Сицилия, то има възможност Етна да падне един ден в Средиземно море, след стотици или хиляди години. Тогава това ще бъде събитието на века, тъй като рухването ще провокира опустошителни талази цунами за близките брегове, предсказва Бенжамен ван Вик де Бриес.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР