Етимологията може да ни каже много за това откъде идват

...
Етимологията може да ни каже много за това откъде идват
Коментари Харесай

Откъде всъщност идва думата „уиски“

Етимологията може да ни каже доста за това от кое място идват ежедневните неща. Уискито е забавно, тъй като не наподобява на множеството други британски думи и даже има неповторимо наречие. Това е по този начин, тъй като уиски е британската версия на келтския термин uisge beatha, който самичък по себе си е локален превод на латинското aqua vitae - и двете означават  " вода на живота ".
Прочетете още
Алкохолът е на хиляди години, само че aqua vitae става вероятен едвам след изобретяването на дестилацията. Някаква форма на процеса е била известна отпреди, само че дестилацията, каквато я познаваме през днешния ден, не стартира, до момента в който великият арабски алхимик Абу Муса Джабир ибн Хайян нe проектира специалния съд още през VIII век. Разбира се, ще минат няколкостотин години, преди дестилираният алкохол да стартира да се пие за наслаждение, само че aqua vitae бързо се трансформира в лекарствен артикул в Близкия изток и Европа.

Първият запис за поява на уиски датира от 1495 година Записано е, че брат Джон Кор поръчва осем бутилки малц по заповед на крал Джеймс IV, с цел да направи aqua vitae. Включването на малц (съкращение за малцов ечемик) е нещото, което навежда на мисълта, че това е първият запис за произвеждане на уиски.

 Снимка 654155

Aqua vitae e общ термин за всички дестилирани спиртни питиета, без значение от съставките, тъй че е допустимо някои по-ранни препратки към aqua vitae в действителност да се отнасят за уиски, само че няма метод да разберем. Шотландската aqua vitae, направена с малцов ечемик, произлиза от келтската провинция, макар че и Ирландия претендира за първична благосъстоятелност.

Светът може в никакъв случай да не разбере истината за тази детайлност, само че районът като цяло се счита за родното място на уискито. Както споменахме, в шотландския галски латинското aqua vitae се превежда като uisge beatha. Чрез ежедневната тирада това е кратко до просто uisge, което в последна сметка се превръща в британската дума whiskey.

 Снимка 654154

Въпреки че историята на уискито е неповторима за келтския район, тя има доста общо с историята на други спиртни питиета. Докато aqua vitae се популяризира в Европа, всеки район черпи от своята селскостопанска промишленост, с цел да изследва дестилацията.

Във Франция е известно виното, а забележителен % от земеделската земя е предопределена за лозя. Тогава не е изненадващо, че брендито произлиза първо от Франция, защото постоянно се употребява гроздето като съществена съставна част. В Шотландия средновековното селско стопанство се е състояло в не дребна част от зърнени култури, в това число ечемик, ръж и пшеница - всички те могат да се употребяват за филтрация на уиски.

 Снимка 654153

Шотландският келтски е хубав език, който към момента се употребява през днешния ден, макар че сега има единствено към 60 000 индивида, които го приказват. Затова и шотландското държавно управление подхваща няколко стъпки, с цел да поддържа потреблението на шотландски келтски в актуалния живот с вярата, че един ден ще процъфтява още веднъж, написа Tasting Table.

 

Източник: Lifestyle.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР