Етеричните масла са едно от приятните допълнения в живота, но

...
Етеричните масла са едно от приятните допълнения в живота, но
Коментари Харесай

Масла за котки - видове и употреба

Етеричните масла са едно от приятните допълнения в живота, само че в случай че споделяме всекидневието си с котка поражда въпросът дали маслата, които използваме, са подобаващи и за мъркащата домашна топчица или има заплаха да навредим на своя питомец?

Безопасни ли са етеричните масла за котката, кои може да навредят и кои са може да се употребяват умерено?

Трябва да се изясни по какъв начин въздействат етеричните масла на котешкия организъм. Представителите на семейство Котки имат неповторими тела, разнообразни от тези на други бозайници. При тях липса чернодробния ензим, наименуван глюкорунил трансфераза.

Затова те не могат да отстраняват съединенията посредством чернодробна глюкорунизация, което значи, че детоксикацията на някои съединения е по-бавна или изцяло невъзможна. Това води до струпване на ензими в тялото им.

Котките, въпреки това, са доста чувствителни към някои групи етерично-маслени съединения. Това са тези, които откриваме в:

- копъра;

- лютата мента

- чаеното дърво

- майораната

- евкалипта.

 Масла за котки

Чувствителни са и към кетони като розмарин, мента и терпени като лимонов и пинен. Значи цитрусовите и иглолистните етерични масла не би трябвало да се дифузират в наличие на котка.

Домашният питомец може да се токсини от тях или може да страда от сълзене на носа, очите, гърлото, да има затруднено дишане. Деликатната тънка кожа на домашния любим може да всмуква етеричните масла, а черният им дроб след това не може да ги изхвърли. Ако полепнат по котешките лапички, след това може да попаднат в устата по време на котешкия тоалет и това да токсини писанчето.

Необходимо е при дифузиране на етерични масла котето да не бъде по опция в помещението или най-малко да се отвори вратата, с цел да излезе незабавно на открито. Нужно е също да се поддържа добра хигиена при боравене с масла, както и да се държат добре затворени на безвредно място съдчетата с етерични масла.

Има и етерични масла, безвредни за котаците. Това са тамянът, смирната, лимонената трева, само че потреблението им постоянно би трябвало преди този момент да се разиска с ветеринар, а при опция да се заобикаля изцяло използването им.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР