Естонският премиер Кая Каласпризова НАТО да се подготви за война

...
Естонският премиер Кая Каласпризова НАТО да се подготви за война
Коментари Харесай

Естония: Страните от НАТО да бъдат в готовност за нападение от Русия

Естонският министър председател Кая Каласпризова НАТО да се приготви за война с Русия в границите на 3 години, заяви " Албениън пост ".

Апелът ѝ идва на фона насекретния документ на немските въоръжени сили, от който излиза наяве, че Германия се приготвя за вероятно нахлуване на Путин против НАТО през лятото на 2025 година Продължаващата взаимна работа на немското и литовското разузнаване за уеднаквяване на тактиката за деяние.

Изявлението на Кая Калас е основано наразузнавателната информация от естонските спецслужби, считани за едни от най-хубавите в Европа.

Калас показа разяснява пред английския ежедневник " Таймс ", че страните от НАТО имат от 3 до 5 години, с цел да се приготвят за възможен боен спор с Русия:

" По оценки на нашето разузнаване това ще отнеме от 3 до 5 години и зависи най-много от това по какъв начин ще запазим единството си и позицията си по отношение на Украйна. "

Тя категорично цитира отчет на Службата за външно разузнаване на Естония, в който се показва, че Русия счита балтийските страни за " най-уязвимата част " от НАТО и фактически може да стартира враждебни дейности против тях, преминавайки от хибридна война, която се води отдавна, към " кинетична " полева война.

Но дали Русия фактически към момента може да разполага със мощ, отслабена и несъмнено подложена на тестване от войната в Украйна? Според Калас " от позиция на балтийските страни Русия към момента има задоволително мощ, с цел да упражнява действителен боен напън в балтийския район ".

Калас прикани за взаимна тактика на НАТО в стила на Студената война и уточни като съществени проблеми неналичието на оръжия и компликациите при бързото изпращане на огромен брой бойци на фронтовата линия. Загрижеността на английското разузнаване е в същата посока.

Министерството на защитата на Лондон разгласи, че Обединеното кралство ще усили равнището си на присъединяване в годишното обучение на НАТО " Непоколебим бранител ", планувано за края на март.

Лондон ще изпрати 20 хиляди бойци. В маневрите ще взе участие ударна група от 8 кораба и подводници, съсредоточена върху самолетоносач от клас " Кралица Елизабет ", както и изтребители F-35 Lightning, и самолети за наблюдаване Poseidon P8.

Театърът на деяние не инцидентно ще бъде в Германия и Полша, дружно с трите балтийски страни, до границите на съветската Калининградска област. Интересно е, че до момента в който до момента ученията на НАТО постоянно са се провеждали като " подготвителен сюжет ", т.е. с измислени врагове и места, напролет мястото ще бъде напълно съответно и оптимално действително - региона на Сувалския кулоар, а врагът е напълно явен: Москва.

Около 16 000 бойци на НАТО, както и танкове, артилерия и хеликоптери, ще бъдат ситуирани в Източна Европа от февруари до юни. Британските кралски военноморски сили ще одобряват повече от 2000 моряци в северния Атлантик, Норвежко море и Балтийско море. Повече от 400 командоси от Кралския флот ще бъдат ситуирани оттатък полярния кръг - те съставляват ядрото на въздушната оперативна група, която би трябвало да бъде подготвена за десант в далечните северни територии на НАТО в Европа.

Източници от западно разузнаване оповестяват, че членовете на военния блок " ще работят в опит да отхвърлен съветска експанзия против една от страните ".

Дори английският министър на защитата Грант Шапс не се поколеба да дефинира Русия като " дългата незаконна ръка ".

" Стари врагове се възраждат. Линиите на борбата са преначертани. Танковете са безусловно на украинска земя. Основите на международния ред се разклащат. Намираме се на кръстопът. " - изясни Шапс.

" Навлизаме в нова епоха и би трябвало да сме подготвени да обуздаем враговете си, да поведем съдружниците си и да защитим нацията си, когато бъде насочен апел ", добави министърът.

Директорът на Центъра за върхови достижения на НАТО за стратегическа връзка Янис Сартс уточни, че сюжетът, разказан в секретния документ на немските въоръжени сили, е хипотетична обстановка, която е била симулирана, с цел да се ревизират военните благоприятни условия на блока.

" Симулацията е напълно действителна. Врагът на европейските и англо-американските демокрации към този момент е добре прочут. " - уточни той. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР