ЕстонкатаСандра Серав (Sandra Särav) е за Централна и Източна Европа

...
ЕстонкатаСандра Серав (Sandra Särav) е за Централна и Източна Европа
Коментари Харесай

Meta: На какво ни научи борбата с дезинформация в контекста на пандемията

ЕстонкатаСандра Серав (Sandra Särav) е за Централна и Източна Европа в " Мета ", компанията зад " Facebook ". Тя е експерт по цифрови политики с опит в държавното управление на Естония и в институциите на Европейския съюз. Доктор по право от Университета на Лозана, Серав е приключила публицистика и PR. Коментарът ѝ е възложен извънредно за " Дневник ".

Къде и по какъв начин да реализираме баланс сред свободата на изложение и това да пазим нашата общественост в сигурност? Въпросът не е нов, само че пандемията провокира полемика за това по какъв начин да се оправим с дезинформацията онлайн.

Важно е да се означи, че дали дадена обява във Фейсбук е вярна или не, единствено по себе си не е причина да я блокирате. Вярваме, че хората имат право да показват себе си и да предизвикат диспути и полемики. Ние обаче носим отговорност да вършим разлика сред евентуално неточни отзиви и изказвания като факт, който може да докара до вреди в действителния свят.

В последна сметка има разлика сред това някой да каже, че обичаният му публицист на всички времена е Джеймс Джойс, с цел да наподобява изискан, до момента в който скрито се любува на поредицата за Хари Потър доста повече - и това някой да твърди, че имунизациите против COVID-19 не са безвредни. Тъй като наличието, което се появява на нашите платформи е разнообразно, подобен би трябвало да бъде и нашият отговор за справяне с дезинформацията, като в същото време разрешаваме свободата на изложение.

Затова ние разделяме нашата тактика за битка с дезинформацията на три елементи. Въздействието на COVID-19 върху публичния дискурс сподели, че всяка от тези елементи е еднообразно значима.

Премахване на вредата

На първо място, отстраняваме профили и наличие, които нарушават нашите Стандарти на които подсигуряват сигурността и сигурността на платформата. Освен че е погрешна, огромна част от неверната информация може да бъде класифицирана като тирада на омразата, тормоз или друго нарушаване на разпоредбите ни като нарушение на достоверната еднаквост. " Разбиваме " подправените профили, които постоянно са тези, които популяризират дезинформацията - в този момент деактивираме повече от един милион подправени профили дневно. Ние също по този начин отстраняваме наличие, което може да подтиска гласоподавателите или всяка неправилна информация, която би могла да аргументи същинска щета в действителния свят.

Разширихме и тази политика по този начин, че да визира и дезинформация по отношение на имунизациите. Работейки с водещи здравни организации като СЗО, разработихме лист с постоянно представени погрешни изказвания за COVID-19, имунизациите против COVID-19 и имунизациите като цяло, които отстраняваме от нашите платформи по време на тази световна пандемия. Нещо повече, Фейсбук страници, групи и сметки в Instagram, които неведнъж споделят тези развенчани изказвания, се отстраняват от нашите платформи. Също по този начин пожелаваме някои админи на групи с админи или членове, които са нарушили нашите правила, свързани с COVID-19, да утвърждават всички изявления в границите на своята група.

От началото на пандемията в цялата ни платформа премахнахме над 3000 акаунта, страници и групи поради неведнъж нарушение на разпоредбите ни против разпространяването на дезинформация за COVID-19 и имунизациите и премахнахме над 20 милиона изявления в тази връзка.

Намаляване на въздействието на лъжите

Вярваме, че не би трябвало да отстраняваме нещо просто тъй като не е правилно. Това обаче не значи, че желаеме подправено или нискокачествено наличие да циркулира свободно в нашите платформи. Ето за какво понижаваме разпространяването на наличие, което не нарушава директно нашите стандарти на общността, само че все пак е неприятен образец, тъй че по-малко хора го виждат.

Това включва спам, сензационно наличие и така наречен " кликбайт " материали, както и подправени вести. Фейсбук е първата цифрова платформа, която започва широкообхватна стратегия за инспекция на обстоятелства, в която работим с над 80 самостоятелни сътрудници, проверяващи обстоятелства, които приказват повече от 60 езика, и непрестанно разширяваме мащаба на това съдействие.

Пандемията постави нов фокус върху цената на нашите сътрудници. С тяхната поддръжка успяхме да покажем предизвестия на близо 170 милиона изявления сред март и октомври предходната година, чието наличие е било оценено като дезинформация от проверяващите обстоятелства. Знаем, че с тези предизвестия 95% от хората са избрали да не кликнат и прегледат напълно главното наличие.

Стойността на надеждната информация

Когато надеждността на информацията визира човешкото здраве и касае масата хора, като се изключи че се свежда до най-малко разпространяването на дезинформация, е също толкоз значимо да се ускори обсега на публичните здравни институции и авторитетната информация.

Затова третият дирек на нашата тактика за битка с дезинформацията е информирането на хората, като им даваме повече подтекст, с цел да могат сами да решат какво да четат, да имат доверие и да споделят. За да осъществим това заричане, в самото начало на пандемията създадохме във Фейсбук, който непрестанно се актуализира с информация от доверени източници като българското Министерство на здравеопазването и СЗО. Чрез Центъра, който работи в 189 страни, и уведомленията във фийда с вести, ние успяхме да предоставим на повече от 2 милиарда души по света надеждна информация за пандемията.

Когато става въпрос за справяне с дезинформацията, ние работим в мощно конфликтно пространство. Нашата работа тук в никакъв случай няма да бъде свършена. Въпреки това ние продължаваме да създаваме нови способи за справяне с този непрекъснато разрастващ се проблем. Например осведомителният център за COVID-19, който играе основна роля в нашата битка против дезинформацията, ни послужи като насочна точка за основаване на на платформите ни. Той съдържа последните вести от тествани източници по отношение на епохалното предизвикателство на изменението на климата - тематика, при която битката против дезинформацията също играе голяма роля. Надяваме се, че сме добре готови да се надигнем против него. Ние в Meta сигурно се стремим да бъдем такива.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР