Естония не планира да закрива руското посолство в Талин и

...
Естония не планира да закрива руското посолство в Талин и
Коментари Харесай

Естония няма да закрива руското посолство в Талин

Естония не възнамерява да закрива съветското посолство в Талин и дипломатическата ѝ задача в Москва също ще продължи работата си. Това съобщи естонският външен министър Урмас Рейнсалу, представен от ТАСС.

" Посолството ни в Москва ще остане. Няма да закриваме съветското посолство на естонска територия, нито Русия е оповестила сходни планове ", уточни първият посланик на страната.

Балтийската република счита за оправдано да има дипломатическа задача в Русия, като се вземат поради " ползите на естонските жители и по консулски аргументи ", изясни той.
 Естония реципрочно гони съветския дипломат Обновена
Естония реципрочно гони съветския дипломат

Латвия солидарно намали дипломатическите си връзки с Русия

Рейнсалу добави, че Естония има намерение да " работи на паритетна основа " в дипломатическите си връзки с Русия.

В понеделник Русия разгласи, че с Естония до равнище шарже д " афер в отговор на радикалното понижаване на личния състав в съветското посолство в Талин. Посланикът на Естония в Русия Маргус Лайдре беше привикан в съветското външно министерство, където му беше подредено да напусне Москва до 7 февруари 2023 година

Впоследствие Естония разгласи, че съветският дипломат в Талин Владимир Липаев  по същото време, когато естонският дипломат би трябвало да напусне Москва. Руският делегат се оплака, че естонските управляващи са основали атмосфера, която съгласно него е " безусловно ненормална за дипломатическите връзки " и Русия " просто не е имала различен избор ", с изключение на да намали дипломатическите връзки.
 Русия намали равнището на дипломатическите си връзки с Естония
Русия намали равнището на дипломатическите си връзки с Естония

Заради " тотална русофобия и неприязън "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР