Естественото място на България е в клуба на дисциплинирани и

...
Естественото място на България е в клуба на дисциплинирани и
Коментари Харесай

Владислав Горанов: Естественото място на България е в еврозоната

Естественото място на България е в клуба на дисциплинирани и богати страни от европейския център, сподели финансовият министър Владислав Горанов по време на 12-та среща на бизнеса с държавното управление. Министърът отхвърли изказванията, че България е най-корумпираната европейска страна. Нашата страна има от най-високите растежи на стопанската система и в този аспект корупцията остава вестникарско подстрекателство. Присъединяването на България към Еврозоната е взаимен план на държавното управление и Европейската централна банка, уточни Горанов.
Големият проблем за намиране на фрагменти за бизнеса е положението на висшето обучение, сподели Горанов. Наблюдаваме цялостна обезценка на системата за висше обучение и младежите избират да учат и да работят в чужбина, акцентира той. Добрата вест е, че наклонността се обръща от 2012 до 2016 година към 40 хиляди души са се върнали в страната. Докато първоначално са се прибирали хора на възраст 40 - 65 години, то в последно време в страната се връщат все по-млади хора.
Финансовият министър уточни, че растежът на продуктивността на труда в България се усилва с по-бързи темпове от тези в Европейски Съюз. В интервала 2000 - 2016 година продуктивността на труда се подвига приблизително с 3,4 на 100 годишно, а в Европейски Съюз с 1,9 на 100. Затова в случай че през 2007 година имаме 28 на 100 равнище на Брутният вътрешен продукт на човек от популацията към междинните равнища на Европа, то през в 2017 година отчитаме близо 50 на 100 Брутният вътрешен продукт на глава от популацията от междинните за Европейски Съюз, сподели Горанов.
Министърът уточни, че държавното управление ще продължи с политиката си за увеличение на минималните приходи, с цел да може да приближим приходите в страната покрай междинните за Европа. В момента нагряването на пазара на труда дава късмет на бизнес процесите да се подобрят, само че това би трябвало да върви с вложение в образованието и тази диспропорционалност сред небогати и богати и образовани необразовани, уточни Горанов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР