Естествено е, че е много голям международен успех. Това е

...
Естествено е, че е много голям международен успех. Това е
Коментари Харесай

Държавата няма абсолютно никаква заслуга за успеха на Георги Господинов

" Естествено е, че е доста огромен интернационален триумф. Това е на първо място триумф за Георги Господинов и Анджела Родел. Това е триумф на двама страхотни експерти, които са се събрали - Георги е прелестен публицист, Анджела е американка, която живее в България от доста години. Свършили са си тъкмо и професионално работата ", сподели PR специалистът Максим Бехар пред Bulgaria ON AIR.

Той напомни и други български триумфи, като " Оскар " -а на журналиста Христо Грозев за кино лентата му за Алексей Навални, премията на Димитър Маринов за кино лентата " Зелената книга " и други.

Докато целият свят се занимава с кончината на кралицата на рока Тина Търнър, ние се занимаваме с Бойко Борисов и Иван Гешев. Аз по-горд от това, че Георги Господинов взе " Оскар " за книга, несъмнено не съм бил най-малко в последните 15 години. Това е подобен международен триумф, който е еквивалент на " Оскар ".

Това сподели ръководителят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев в студиото на " България заран ".

Той направи прилика на триумфа на българския публицист с този на националния ни тим по футбол през 1994 година в Съединени американски щати.

" От тази позиция, това в културата на България, и то в навечерието на 24 май, е неповторим триумф ", настоя артистът. Мутафчиев сподели още, че трудът на хората на изкуството в България е " много недооценяван ".

" За мен цената от изкуството е един инсулт. Цената в действителност са безсънни нощи, умират нервни кафези ", разясни той. Мутафчиев акцентира, че Министерството на културата би трябвало да откри метод да влага в " писатели, създатели, хора, които се занимават с изкуство ".

" Би трябвало да актуализира средствата, с които ги подкрепя ", означи той.

По думите му все още страната подкрепя с 2000 лв. еднократно писателите. " За труд, който е денонощен и месеци наред, е нищо ", отсече Мутафчиев.

Актьорът счита, че след триумфа на Георги Господинов българите ще проявят " голям интерес " към книгата на българския публицист. " Всяко едно министерство би трябвало да желае да подаде ръка на създателя, би трябвало да му оказва помощ по хипотеза ", счита той.

" Ние всеки ден би трябвало да се радваме, че сме българи, че приказваме на нашия личен език и да продължим да го разнасяме като задача, тъй като другояче рискуваме да загубим себе си като народ, само че и да изгубим идентичността си ", посочи Христо Мутафчиев.

" Държавата не оказва помощ. Но страната не е пособия и на Пикасо, не е пособия и на Паулу Коельо ", акцентира Бехар. Според него страната не би трябвало да бъде сложена преди всичко в този развой на създателите.

" За мен американският модел, в който няма министерството на културата и модела, в който страната е сложила културата на пазара, това демонстрира, че може да инвестираш 100 хиляди лева в един публицист и може да не инвестираш нищо, както евентуално е направил Георги Господинов ", сподели PR специалистът.

Според него триумфът на Господинов и Родел е еманация на това, че " България е цялостна с надарени, добре образовани и сполучливи хора ".

" Ние ставаме все по-близо до отворения свят. Това е един образец, който да ни вдъхне малко повече убеденост. Просто би трябвало да работим доста, съзнателно ", добави Максим Бехар.

По думите му Министерството на културата би трябвало да сътвори един конкурентен пазар, тъй че повече хора да знаят за създателите и да има повече стимулирани създатели, които да излязат на този пазар.

" Трябва да има добра среда на конкуренция, да могат създателите да се конкурират свободно. Нито едно министерство няма общо с триумфа на Георги Господинов ", уточни Бехар.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР