Естествено, че от данъци НАП ще плати глобата на Комисията

...
Естествено, че от данъци НАП ще плати глобата на Комисията
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Естествено, че от данъци НАП ще плати глобата за изтеклите лични данни

Естествено, че от налози Национална агенция за приходите ще заплати санкцията на Комисията за отбрана на персоналните данни. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев в Смолян на журналистически въпрос във връзка изявлението на ръководителя на КЗЛД Венцислав Караджов, че ще има глоба за Национална агенция за приходите поради изтеклите персонални данни и тя няма да е дребна.
„ Комисията за отбрана за персоналните данни има право да глобява всевъзможни обществени и частни субекти. Случаят с Национална агенция за приходите е необикновен, тъй като е обществена институция и една санкция се заплаща от обществените доходи, т.е. от налози. Само, че това не е единственото наказване. За целия теч на данни ще се откри кой е отговорен. За всички чиновници от най-ниското до най-високото равнище ще бъдат планувани санкции “, акцентира Дончев.
По думите му сега приоритет е преодоляването на обстановката. Вицепремиерът е безапелационен, че ще се разбере кой е отговорен, ще се дефинира виновността и естествено на отговорните лица. И за тези, които са позволили професионална немарливост, щели да се предложат санкции.
Той напомни, че за над 180 лица са изтекли сериозно количество данни и в този момент е най-важното да се минимизират рисковете от злоупотреби.   
„ Национална агенция за приходите се е свързала с тях. Предлага им се помощ. По отношение на другите лица, в това число аз ревизирах себе си, написа че съм обвързвано лице със синът си, което надали е някаква вест. Има ми ЕГН-то, което не е добре. Но въпреки всичко ЕГН-тата са предпазена информация от 2 години. Само допреди няколко години ги имаше на изборните описи. Не настоявам, че е добре. Трябва да се направи цялостен разбор на масивите какво има в тях и какъв е капацитетът за корист “, заключи той.
Според него най-важно е да се преценяват нужните спомагателни ограничения, с цел да не се случва сходен пробив.
Един от изводите бил, че би трябвало да се наемат по-висококачествени експерти, което значи и по-високи заплати, а също и внедряване на най-модерни софтуерни решения за отбрана на сериозните системи.
„ По принцип главните ни регистри са към 65, където е най-важната информация, само че от тях най-критичните са 10-15. И там би трябвало да бъдат взети рискови ограничения, тъй като данните би трябвало да бъдат предпазени “, уточни Томислав Дончев.
Той окачестви станалия пробив в Национална агенция за приходите като „ доста тежък кибер случай, тъй като информацията е станала обществена “.
Най-тежкият вероятен случай съгласно вицепремиера е някой да влезе и да трансформира данните. „ Това значи в действителност злополука. Вторият по тежест случай е някой да унищожи данните. И този е от най-тежките, тъй като има изтекли данни. Ние би трябвало да защитим тези регистри “, сподели още той.
По думите му България дава доста малко пари за киберсигурност. „ Разходите на година са към 5 млн. лева, което е нищо “, отсече той.
Вицепремиерът Дончев и зам.-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова вземат участие през днешния ден в съвещанието на Регионалния съвет за развиване на Южен централен регион. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР