Естественият цвят на зъбният емайл далеч не е само бял,

...
Естественият цвят на зъбният емайл далеч не е само бял,
Коментари Харесай

Избелване на зъбите без вреда

Естественият цвят на зъбният гланц надалеч не е единствено бял, а може да бъде също жълт, кафеникав, даже синкав. При всеки човек този нюанс е самостоятелен, сходно на цвета на очите или косата. Изглежда незаслужено, нали? Защото клишето, че здравите зъби са наложително снежнобели продължава да битува, без значение от изказванията на стоматолозите, че колкото по-тъмен е емайла, толкоз е по-здрав.

На всичкото от горната страна, без значение с какъв нюанс ни е надарила майката природа, с годините той става още по-тъмен. А за това има не малко аргументи:

Най-бързо зъбите пожълтяват при пушачите. При тях катраните от тютюневият пушек се отсрочват върху зъбния гланц и го оцветяват. Сигурно се досещате, че всевъзможни опити тези смолистите субстанции, да бъдат отстранени единствено с четката за зъби, са обречени на крах.

Кафето, черния чай, колата също влизат в ролята на оцветители за зъби. Техните пигменти проникват в микропорите на емайла и образуват петна. Редовната приложимост на тези питиета придава на зъбите твърдоглав кафеникав нюанс.

Колкото повече сладко ядете, толкоз по-бързо ще потъмнеят зъбите ви. Захарта е угощение освен за сетивата ви, само че и за множеството бактерии, които живеят в устната ви празнина. Поглъщайки въглехидратите от храната ви, те отделят киселини, които разяждат зъбния гланц. Ако постоянно си похапвате сладко, с времето той от ден на ден изтънява и под него стартира да прозира дентина – жълтата основа на зъба.

Но без значение по какъв начин се храните, с придвижване на възрастта, по този начин или другояче емайла изтънява. Ако не пушите, не сте фен на тъмните питиета и не похапвате сладко, това ще се случи доста по-късно.

Акo спадате към някоя от гореизброените категории, а желаете да сте горда притежателка на пленителна бяла усмивка, разновидностите ви за деяние са няколко. Първият и най-бързият е да се обърнете към стоматологична клиника. Там на съответната цена ще ви основат мечтаната усмивка, само че имайте поради, че нейната сияеща хубост ще се запази не повече от година. Разбира се, по-късно можете да повторите процедурата, само че би трябвало да знаете също, че без значение какъв е метода на избелване – с лазер, ултразвук, карбамид пероксид или машинален, той окончателно нарушава структурата и целостта на емайла.

Ако потъмняването на зъбите ви така и така се дължи на прекомерно изтънелия гланц, най-удачният способ за реализиране на бяла усмивка е слагането на фасети. Това са керамични люспички, които компактно покриват предната част на зъба, като даже с тяхна помощ могат са се поправят някои недостатъци във формата му. За страдание тази процедура е доста по-скъпа.

Продължава: Избелване на зъбите без щета - II
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР