Есталада - каталунското знаме, е закачено пред сградата на Министерството

...
Есталада - каталунското знаме, е закачено пред сградата на Министерството
Коментари Харесай

Испанската полиция извършва арести в Каталуня в опит да спре референдума

Есталада - каталунското знаме, е закачено пред постройката на Министерството на стопанската система в Барселона, откакто испанската полиция задържа младшият министър Жозеп Мария Жове.

© Albert Gea Още по тематиката
Испанската прокуратура проверява над 700 каталунски кметове поради референдума
от Дневник,13 сеп 2017
Мадрид и Каталуния още веднъж на ръба

Обявеният за октомври референдум за самостоятелност на самостоятелната област за следващ път изостри връзките с централното испанско държавно управление
24 юни 2017
Властите в Каталуния оповестиха нов референдум за самостоятелност през октомври

Мадрид смята решението за противоконституционно
12 юни 2017

Испанската полиция продължава с опитите да осуети проектите на каталунците да проведат референдум за самостоятелност на 1 октомври.

Акцията

В сряда служители на реда са нахлули в централната постройка на каталунското държавно управление и са задържали високопоставени политици. Арестуван е бил младшият стопански министър Жозеп Мария Жове. Каталунският кабинет се събира незабавно поради обиските, а поданици на Барселона се събраха пред институцията на министъра, с цел да стачкуват след апела на шефа на каталунския парламент за " мирна опозиция ".

Служители на реда са влезнали в каталунските министерства на стопанската система, вътрешните работи, външните работи, обществените въпроси, телекомуникациите и финансите.
В Twitter ръководещата партия в Каталуня - PDeCat, написа и за ареста на трима души от властта. По данни на El Pais обаче арестуваните са към 14.

Жозеп Мария Жове е " дясната ръка " на Ориол Джункерас, официално заема и поста общоприет секретар на институцията му. Партията на Джункерас е съдружен сътрудник в районното държавно управление на Карлес Пуджемон. Самият Джункерас дефинира протичащото се като " офанзива против каталунските институции ". " Няма да го позволим ", написа той след задържането на служителя си.

Ден по-рано испанските управляващи конфискуваха близо 45 хиляди плика, които каталунското държавно управление смяташе да употребява, с цел да извести за референдума. По-рано пред основния прокурор на страната се явиха част от 700 кметове, които бяха призовани от Мадрид поради поддръжката си за допитването.

Ще има ли референдум

Напрежението в Каталуня пораства, откакто испанският парламентарен съд дефинира решението, гласувано от локалния парламент за идното обществено допитване, за нелегално. Миналата седмица испанското държавно управление разгласи, че е готово на изключителни ограничения, в случай че считаният от него за противозаконен референдум се организира.
Според допитване на Каталунското държавно управление от юли тази година 41% от гласоподавателите желаят самостоятелност - %, който е двойно по-голям от символичния избор през 2014 година В най-богатата област на Испания живеят към 7.5 млн. души.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР