Ескалиращото насилие увеличи броя на вътрешно разселените хора в Демократична

...
Ескалиращото насилие увеличи броя на вътрешно разселените хора в Демократична
Коментари Харесай

Рекордни 6,9 милиона вътрешно разселени лица в ДР Конго, казва ООН

Ескалиращото принуждение усили броя на вътрешно разселените хора в Демократична република Конго до рекордните 6,9 милиона, заяви Организация на обединените нации в понеделник.

Конфликтът сред бунтовниците М23 и милициите, лоялни на държавното управление на ДРК, се ускори в източната провинция Северно Киву от началото на октомври, изключително на север от столицата на провинцията Гома.

Международната организация за миграция към Организация на обединените нации сподели, че доста хора, които са избягаха от домовете си, само че останаха в рамките на ДРК, обезверено се нуждаеха от помощ, с цел да посрещнат главните си потребности.

„ МОМ ускорява напъните си за справяне със комплицираната и продължителна рецесия в ДРК, защото броят на вътрешно разселените лица (ВРЛ) нараства до 6,9 милиона души в цялата страна – най-високият регистриран брой до момента “, се споделя в изказване.

„ С продължаващ спор и ескалиращо принуждение, ДРК е изправена пред една от най-големите вътрешни разселвания и филантропични рецесии в света. “

М23, която е превзела елементи от територия на изток от 2021 година насам, е една от няколкото милиции, които държат власт над огромна част от района макар наличието на интернационалните мироопазващи сили.

МОМ сподели, че към октомври 2023 година към 5,6 милиона вътрешно разселени хора живееха в източните провинции Северно Киву, Южно Киву, Итури и Танганайка.

„ Конфликтите са докладвани като главната причина за разселването “, се споделя в известието.

В Северно Киву до един милион души са били разселени заради продължаващия спор с M23.

Независими специалисти на Организация на обединените нации, държавното управление на Киншаса и няколко западни народи, в това число Съединените щати и Франция, упрекват Руанда, че поддържа водената от тутси M23, което Кигали отхвърля.

„ Буря от рецесии “

„ Тъй като обстановката със сигурността, изключително в Северно Киву и Итури, продължава да се утежнява, придвижванията стават по-чести и филантропичните потребности нарастват “, сподели МОМ.

Хуманитарната помощ на Организация на обединените нации организацията OCHA споделя, че съвсем 200 000 души са напуснали домовете си заради боевете от 1 октомври насам в територията Рутшуру и Масиси, северно от Гома, изостряйки филантропичната рецесия в източната част на ДРК.

„ От десетилетия конгоанският народ претърпява стихия от рецесии, " сподели Фабиен Самбуси, началник на задачата на IOM в ДРК.

" Последната ескалация на спора изтръгна повече хора за по-кратко време, както рядко се е виждало преди. Спешно би трябвало да предоставим помощ на най-нуждаещите се. "

МОМ сподели, че с изключение на широкомащабната филантропична рецесия на изток, други райони са претърпели спорове, неустановеност и бедствия като наводнения и свлачища. < p> МОМ сподели, че има стеснен филантропичен достъп и на фона на опасения за сигурността.

Повече от две трети от вътрешно разселените хора в ДРК живеят в приемни фамилии.

МОМ взе участие в ръководството на 78 места за разселване, приемащи повече над 280 000 души и усъвършенства услугите за психологично здраве за поданици, изправени пред психически стрес.

" Но доста повече хора обезверено се нуждаят от помощ, с цел да посрещнат главните си потребности ", се споделя в него.

Само $37 милиона са получени от $100 милиона поискана от МОМ за нейните интервенции в ДРК.

Организацията желае „ увеличени запаси, с цел да посрещне най-неотложните потребности на общности, наранени от дълготрайно и повтарящо се вътрешно разселване “.

Мироопазващи сили на Организация на обединените нации участват в ДРК от 1999 година Известно като MONUSCO, мироопазващата задача е една от най-големите и най-скъпите в света, с годишен бюджет от към $1 милиард.

Но силите са мощно непопулярни заради схващанията, че не са съумели да лимитират насилието и държавното управление желае MONUSCO да напусне.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР