Esitronic вече включва над 200 модела електромобили и хибриди Стандартното

...
Esitronic вече включва над 200 модела електромобили и хибриди Стандартното
Коментари Харесай

Диагностичният софтуер Esitronic на Bosch помага при работа с електрически и хибридни автомобили

Esitronic към този момент включва над 200 модела електрически автомобили и хибриди

Стандартното диагностично покритие на Esitronic включва транспортни средства с електрическо задвижване
Диагностичният програмен продукт Esitronic 2.0 Онлайн предлага характерни за автомобила указания за уединяване и обезопасяване на системата с високо напрежение
Функцията за тестване на положението (SOH), интегрирана в Esitronic 2.0 Online, дефинира бързо статуса на високоволтовата батерия
Esitronic 2.0 Online към този момент включва и колите Tesla

Нарастващият брой хибридни и електрически коли по пътищата слага нови провокации пред автосервизите. Работата с електрически автомобили и хибриди изисква профилирана експертиза, а сервизните техници се нуждаят от особено образование, с цел да могат да боравят със системите за високо напрежение в електрическите коли. Диагностичният програмен продукт Esitronic 2.0 Online на Bosch към този момент обгръща над 200 модела електрически автомобили и хибриди, с цел да подкрепи сервизите, които работят с различните задвижвания. Тъй като тези транспортни средства към този момент са включени в общоприетия диагностичен софтуерен пакет на Bosch, сервизът не би трябвало да закупува обособен абонамент за достъп до детайлните диагностични данни за електрическите и хибридни коли.

Безопасно изключване на системата с високо напрежение
При доста действия по електрическите автомобили и хибридите първо би трябвало да се изолира и обезопаси високоволтовата система, с цел да се предпазят сервизните техници от евентуален токов удар. Това включва изключване на високоволтовата система от автомобила и разреждане на остатъчните потенциали. След като изключат системата, техниците би трябвало да се уверят, че високоволтовият кръг не може да бъде включена още веднъж, и също по този начин да ревизират и да документират, че няма напрежение. След като тези стъпки бъдат изпълнени, е безвредно да се работи по високоволтовите съставни елементи или наоколо до тях. В взаимозависимост от марката и модела на автомобила процесът на изключване на напрежението, постановен от производителя, както и съответните указания, може да варират. Спазването на спецификациите на производителя и вярното изключване/обезопасяване на батерията са извънредно значими за сигурността на сервизните техници. Ето за какво в Esitronic 2.0 Online Bosch дава подробни указания за характерния за съответния модел автомобил развой на изключване/обезопасяване на база на спецификациите и данните от производителя.

Отчитане и документиране на положението на високоволтовата батерия
В процеса на стареене високоволтовата батерия на електрическия или хибриден автомобил губи от потенциала си. Поради тази причина някои производители на транспортни средства дават диагностични данни за статуса на високоволтовата батерия, наречени „ здравословно положение “ (SOH). От ъпдейт 2023/3 на софтуера новият раздел „ Високоволтова батерия (SOH) “ е наличен в лентата за навигация на диагностичния програмен продукт Esitronic. Ако производителят на автомобила даде съответните данни в системата за ръководство на високоволтовата батерия, потребителят на Esitronic може да употребява специфичната тестова функционалност, с цел да прочете и отпечата информацията. Състоянието на редовност на високоволтовата батерия се демонстрира като % спрямо нова батерия. Чрез печатане на SOH протокола, генериран от Esitronic, сервизът може да даде на притежателя на автомобила характерните стойности на високоволтовата батерия, конфигурирана в неговия автомобил.

Аномалии в диагностиката на моделите на Tesla
В момента Esitronic включва Tesla Model S и Model X. Производителят от Съединени американски щати внесе доста нововъведения в региона на диагностиката. В резултат на това е значимо да сте осведомени и да спазвате избрани специфични процедури, с цел да вършиме сполучлива диагностика на колите Tesla. Например, при Model S и X спирачният педал би трябвало да бъде натиснат, с цел да сложи автомобила в режим за достъп до диагностичните функционалности по CAN. Така сервизът може да прави бърза и ефикасна диагностика.

Линкът „ Важна информация за марката “ в диагностичния програмен продукт Esitronic 2.0 Online изяснява тези специфични функционалности, като дава на потребителя на Esitronic бърз обзор на диагностиката на колите на Tesla. Други модели на Tesla, както и електрически и хибридни модели от други производители, ще бъдат добавени към диагностичния програмен продукт на Bosch като част от постоянните ъпдейти.

*Източник: www.bosch.com
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР