Есента настъпи много бързо и първите ѝ проявления вече са

...
Есента настъпи много бързо и първите ѝ проявления вече са
Коментари Харесай

Как времето влияе на настроението ни

Есента настъпи доста бързо и първите ѝ проявления към този момент са факт. Дъжд, мраз и по-ранното стъмване сигурно навяват носталгия по дългите летни дни, на които до скоро всички се радвахме.

Няма по какъв начин да не сте усетили и смяна в настроението си. С настъпването на есента всички ставаме по-меланхолични и някак по-уморени.

Как метрологичните условия въздействат на настроението ни? Ето няколко няколко обстоятелството за връзката сред времето и нашите прочувствени положения.

Липсата на слънце може да ни направи тъжни

Когато на открито няма доста слънце, това постоянно може да докара до така наречен сезонно афективно разстройство. Наблюдава се най-често от октомври до април, когато денят е по-къс. Защо неналичието на слънце ни кара да се усещаме нещастни? Защото тялото ни стартира да създава повече мелатонин – хормонът, който ни кара да се усещаме сънливи даже и денем. Тялото стартира да жадува за повече сън, а мозъкът стартира да създава по-ниски равнища на серотонин – това оказва въздействие на настроението, апетита, съня и така нататък

Все отново може да се радваме, че живеем на място, на което слънцето ни радва с лъчите си много дълго време. За София това са към 2177 часа годишно. За съпоставяне в Брюксел са едвам 1546, с което градът заема първо място в Европа по най-мрачен град на континента.

Лошото време ни кара да ядем повече

Лошото време ускорява апетита ни и ни кара да посягаме към по-високо калорични храни. И нищо чудно, че през зимните месеци постоянно качваме по някое и друго килце. Това още веднъж е обвързвано със серотонина – „ хормонът на щастието “. Когато няма слънце, което да ни прави щастливи, храната замества това чувство. Храни, които могат да ни оказват помощ за набиране на серотонин, даже и в неприятно време, са шоколадът, бананите, ядките и други.

Хубавото време ни удря по джоба

Различни проучвания демонстрират, че когато времето е хубаво и прекарваме повече време на слънце, сме и по-склонни да харчим повече пари. Това е по този начин, тъй като слънцето ни кара да се усещаме по-позитивни и щастливи, което пък ни подтиква да пазарим по-често и с готовност. Така че – по-кратки слънчеви дни, по-големи спестявания.

Високите температури и престъпността

Статистиката демонстрира, че за жалост топлото време оказва въздействие и на престъпността. Летните месеци основават повече предпоставки за осъществяване на закононарушения. Може би поради по-дългите дни и множеството хора, които са на открито, броят на закононарушенията през лятото и пролетта е много по-голям, в сравнение с през зимата.

Лошото време ни прави по-фокусирани върху работата

Оказва се, че когато времето е неприятно, това ни прави по-съсредоточени върху работните задължения. Когато на открито е облачно и сиво, няма какво да разсейва чиновниците от тяхната работа. Като се замислим, слънчевото време много постоянно ни кара да си мислим какво бихме правили след работа или пък да мечтаем за отпуска на някой плаж…

Проверихте ли какво ще бъде времето? Направете го на уеб страницата на Sinoptik.bg в този момент или инсталирайте мобилното приложение на Sinoptik.bg от GooglePlay и AppStore.

Sinoptik.bg можем да проверим на всички места – на компютъра си или на мобилния си телефон – до момента в който сме вкъщи, в офиса или на почивка, с помощта на мобилната версия и мобилното приложение на уеб страницата за Android и iOS. Сайтът за прогноза за времето е основан през 2008 година и е измежду първите онлайн услуги, които оферират детайлна 10-дневна прогноза за времето. В Sinoptik.bg през днешния ден можем да открием подробна прогноза за времето за 80 000 точки по целия свят.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР