Есента е в разгара си, алеите в парка са застлани

...
Есента е в разгара си, алеите в парка са застлани
Коментари Харесай

Тренировки на открито през зимата с Габриела Петрова

Есента е в разгара си, алеите в парка са застлани с килим от пъстри листа и въпреки утрините да стават по-хладни, това въобще не е причина да се отхвърляме от спорта навън. Особено в пандемията от COVID-19, която изкара от ден на ден хора отвън спортните зали.

Тази година топлото време се задържа по-дълго от нормално и почитателите на бягането са измежду щастливците, които могат да се възползват оптимално.



Броени дни ни разделят и от зимата, когато оборудването за тренировки навън е от изключително значение, в случай че желаеме да се запазим здрави и да калим организма си.

Какво би трябвало да знаят всички, които изберат да упражняват на открито в студеното време? Как да поддържат мускулите си топли и на каква екипировка да заложат? Отговорите на тези въпроси ще даде сребърната европейска медалистка в тройния скок в зала от Прага 2015 Габриела Петрова.



Коя е Габриела Петрова?

28-годишната атлетка, която тренира в Пловдив под управлението на Атанас Атанасов, е европейска шампионка за девойки под 23 години от Тампере 2013 година През 2015 година печели сребърен орден на Европейското състезание в зала в Прага, а същото лято се подрежда четвърта на Световното състезание в Пекин с персонален връх навън от 14.66 метра. Заради тези мощни класирания тя печели премията за “Спортист №1 на България” за 2015 година


- Габи, в тази толкоз сложна година по какъв начин протичат твоите тренировки?
- За момента бих споделила, че съумявам да упражнявам обикновено. Разбира се, съблюдавам всички противоепидемични ограничения. Пазя се, доколкото мога.


- Колко постоянно тренираш на открито и на каква екипировка залагаш, когато ти се постанова да се готвиш в студено, прохладно и дъждовно време?
- Доста постоянно ми се постанова да упражнявам на открито, без значение от атмосферните условия. В студените месеци за мен е доста значимо да употребявам екипировка, която да поддържа мускулатурата ми топла. Предпочитам да се поверявам на, защото материите им са изцяло съобразени със студеното време и ми дават нужния комфорт, с цел да упражнявам пълноценно.



- Как успяваш да се опазваш от травми през зимата, когато упражнявате в по-тежки условия от тези през лятото?
- Много е значима загрявката преди главната подготовка да бъде доста добре направена. Трябва да се обърне внимание на всяка обособена мускулна група, тъй като моят спорт е доста сложен и е належащо всичко да е добре уравновесено.



- Най-голямата ти цел през 2021 година е Олимпиадата в Токио. Ще се оправиш ли с норматива?
- Освен нормативите, които разрешават присъединяване на олимпийските игри, има и ранкинг система, съгласно която, в случай че си измежду първите 30, имаш право да участваш. В момента съм в средата на класирането, тъй че това ми разрешава присъединяване. Разбира се, ще желая и да покрия норматива за още по-голяма сигурност.


Миналия месец показа новата си сбирка от поредицата.RDY, основана особено за другите метеорологични условия. Тя идва след HEAT, WIND и RAIN, и е направена особено за студените месеци, когато тялото ни би трябвало да е облечено в материи, които поддържат топлината, само че в това време дишат и са издръжливи.

Дизайнът е обмислен до най-малкия подробност и е въодушевен от практичността на военнотo облекло - циповете са особено удължени, с цел да ги стигаш по-лесно в придвижване, а джобовете са съзнателно прави, с цел да можеш да извадиш каквото ти би трябвало от тях без да спираш да се движиш.

Едно от главните неуодобства, когато се обличаме за подготовка в студено време е, че би трябвало да сложим няколко пласта облекла. В дизайна на новата сбирка е помислинено и за това - прецизното разположение на шевовете отстрани появяването на издутини, когато слагаш няколко пласта облекла, позволявайки повече еластичност и лекост при придвижване.

Колекцията на adidas може да бъде открита в магазините на
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР