Есента е сезонът, в който тиквата започва да се появява

...
Есента е сезонът, в който тиквата започва да се появява
Коментари Харесай

7 важни ползи от тиквата за вашето здраве

Есента е сезонът, в който тиквата стартира да се появява по всички щандове и пазари. Не я отминавайте. Тя е не просто вкусна, само че и извънредно потребна за здравето. Месестата ѝ вътрешност е богата на огромно количество антиоксиданти, витамини, значими фибри и най-много съдържа напълно малко калории.

Причините да похапвате повече тиква през есента са доста. Ето най-важните от тях.

Тиквата подтиква храносмилането

Фибрите в тиквата оказват помощ да се чувствате сити за по-дълго и ви защищават от предпочитание за посегателство към калорични храни и десерти. Освен това тиквата има свойството да поддържа равнищата на кръвната захар в норма, което потиска глада.

Фибрите също по този начин понижават и риска от затлъстяване, най-много в региона на талията, което е най-рисковото допустимо трупане на мазнини. Полезните съставки в тиквата усъвършенстват абсорбацията на питателните субстанции от храната и най-много въглехидратите.

Консумацията на тиква подтиква перисталтиката на червата, като по този метод контролира запека и диарията.

Тиквата контролира кръвното налягане

Освен че е добър източник на фибри, тиквата е богата и на калий. Този минерал играе значима роля в контрола на кръвното налягане и поддържането му в оптимални граници. Антиоксидантите в тиквата способстват за положителното сърдечносъдово здраве. Сърцевината на тиквата е доста богата на значими растителни мазнини, които се съдържат в най-висока централизация в семките. Тези мазнини усъвършенстват кръвното налягане, еластичността на стените на кръвоносните съдове, цялостната функционалност на сърдечния мускул.

Тиквата понижава риска от рак

Вълшебната композиция от витамините А и С, желязо и антиоксиданти сполучливо понижава риска от пораждане на разнообразни типове рак. Честата консумация на тиква защищава от рак на панкреаса, гърдата, дебелото черво. Тези свойства тиквата дължи на способността на антиоксидантите да се борят сполучливо с оксидативния стрес, който е главен фактор за отключването на рак.

Тиквата се бори с диабета

Калориите в тиквата са в действителност малко. Въглехидратите в нея се разграждат постепенно, което е от огромно значение за поддържането на здравословни равнища на кръвна захар и инсулин. В композиция с фибрите картината става още по-добра за вашето здраве. Полифенолите имат свойството да усъвършенстват инсулиновата устойчивост – една от аргументите за поява на диабет вид 2.

Тиквата усъвършенства имунитета

Богатото съществуване на витамин С в тиквата подтиква имунната система. Заедно с антиоксидантните съединения, витамин А и бета-каротина в нея тя прави чудеса с оздравителните и противовъзпалителните механизми на организма.

Подобрява здравето на очите

Витамин А и бета-каротинът са значими освен за работата на имунната система, само че и за зрението. В тиквата се съдържат значимите за очите субстанции лутеин и зеаксантин, предпазващи от катаракта и дегенерации на макулата.

Тиквата поддържа мускулите

Калият в тиквата е значим минерал, който усъвършенства функционалността на мускулите. Семената на тиквата са превъзходен снабдител на значими за построяването на мускула аминокиселини. /az-jenata.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР