Есента е сезонът, който най-ясно асоциираме с депресивните мисли и

...
Есента е сезонът, който най-ясно асоциираме с депресивните мисли и
Коментари Харесай

Защо следродилната депресия е по-рядка през есента?


Есента е сезонът, който най-ясно асоциираме с депресивните мисли и положения. Оказва се обаче, че дамите, които раждат през есенно-зимния интервал, най-рядко стават жертва на така наречен следродилна меланхолия .

Доказателства за тази взаимозависимост бяха показани на тазгодишната обичайната среща на Американското сдружение по анестезиология. Данните са събрани след изследване, траяло 2 години. То показва статистически данни за това какъв брой дами развиват следродилна меланхолия, кои са главните рискови фактори и по какъв начин годишният интервал, в който е станало раждането въздейства на риска от прочувствен дисбаланс.

В двугодишния интервал на проучванетo американските експерти наблюдават положението на над 20 хиляди родилки. Установено е, че 10%, или към 2000 от тях, развиват следродилна меланхолия. Интересен е фактът, че съвсем всички дами от тази група са родили бебетата си напролет или лятото. Случаите на следродилна меланхолия при дами, родили през есента и зимата, били доста малко.

Следродилната меланхолия се демонстрира със признаци като тревога, хронично безпокойствие, незаинтересованост, отслабена централизация и проблеми с паметта. В основата на следродилната меланхолия стоят главно физиологични фактори като хормоналните промени , асоциирани с раждането. Фактът, че дамите, родили през есенно-зимния интервал, по-рядко демонстрират тези признаци кара експертите да проучат по-подробно връзката сред интервала на раждане и прочувственото здраве на родилката след него. Така се открива, че по-крепкото психическо здраве на дамите, родили през есента, може да се асоциира с 1 главен фактор.

Свързани публикации.. 10% от младите бащи страдат от следродилна меланхолия 1 Плачът на новородените намалявал риска от следродилна меланхолия с 40% 0 Кръвен тест открива риска от следродилна меланхолия 0

Раждането през есента разрешава по-продължителен престой у дома, което оказва помощ за заздравяването на връзката сред майката и новороденото . Позитивните страсти, насъбрани в такива моменти, работят като мощен противовес на естествената податливост към по-депресивни положения през есента. Именно разката разлика сред двата вида прочувствени положения е причина майчиния организъм да се поддава доста по-отчетливо на

позитивните промени, предизвикани от контакта с бебето, и да държи депресивните положения далеко.

Наблюденията на учените демонстрират, че 2 фактора в допълнение понижават риска от следродилна меланхолия през есента. Това са раждането с анестезия

и раждането в интервала директно към термина . В първия случай се смята, че по-безболезненото раждане играе превантивна роля против развиване на следродилна меланхолия. Във втория случаи пък навременното раждане икономисва на майките паниките, които буди преждевременното раждане. Именно тези паники се показват от доста експерти като съществена причина за следродилна меланхолия.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР