Есента е сезон, известен със своите живи цветове, хладен въздух

...
Есента е сезон, известен със своите живи цветове, хладен въздух
Коментари Харесай

Възползвайте се максимално от есента със здравословна диета с тиква

Есента е сезон, прочут със своите живи цветове, студен въздух и обилие от пресни артикули. Един зарзават, който символизира този сезон, е тиквата. Тиквата освен прибавя нотка топлота и усет към есенните ястия, само че също по този начин предлага голям брой изгоди за здравето заради богатото си хранително наличие. В тази публикация ще обсъдим за какво би трябвало да включите повече тиква в диетата си през есенния сезон и по какъв начин можете да извършите това.

Хранителна стойност на тиквата

Тиквата е необикновено питателна храна, цялостна с съществени хранителни субстанции, витамини и минерали. Една чаша варена тиква съдържа почти:

49 калории
12 грама въглехидрати
2,7 грама протеин
0,2 грама мазнини
10% от дневната потребност от витамин А
20% от дневната потребност от витамин С
10% от дневната потребност от калий
8% от дневната потребност от фибри

Освен това тиквата е добър източник на витамини B, C, E и K, както и магнезий, фосфор, цинк и желязо. Тази композиция от хранителни субстанции прави тиквата отличен избор за поощряване на цялостното здраве и благоденствие.

Ползи за здравето от диета с тиква

Поддържа здравето на очите: Тиквата е богат източник на витамин А, който е от значително значение за поддържане на положително зрение и очно здраве. Консумирането на храни, богати на витамин А, може да помогне за попречване на разнообразни очни болести като катаракта и недъгавост на макулата.

Насърчава хубавичко кожа: Витамините А и С, открити в тиквата, играят решаваща роля за поддържането на здрава кожа. Те оказват помощ при производството на колаген, който поддържа кожата стегната и еластична, понижава появяването на бръчки и оказва помощ за възобновяване на повредената кожа.

Регулира храносмилането: Високото наличие на фибри в тиквата подкрепя храносмилането посредством поощряване на постоянни придвижвания на червата и попречване на запек. Освен това, фибрите могат да оказват помощ за управление на равнищата на кръвната захар и да ви накарат да се чувствате сити по-дълго време, което може да бъде потребно за ръководство на тежестта.

Укрепва имунната система: Тиквата е цялостен с антиоксиданти, в това число бета-каротин, лутеин и зеаксантин, които защищават тялото от нездравословни свободни радикали. Тези антиоксиданти също укрепват имунната система, повишавайки способността на тялото да се бори с инфекциите и заболяванията.

Поддържа сърдечно-съдовото здраве: Диетичните фибри, калият и витамин С в тиквата способстват за здравето на сърцето посредством намаление на кръвното налягане, увеличение на равнищата на положителния холестерол (HDL) и понижаване на риска от развиване на сърдечно-съдови болести.

Помага за намаляване: Ниската калоричност на тиквата и високото й наличие на фибри я вършат идеална храна за тези, които се пробват да отслабнат или да поддържат здравословно тегло. Освен това високото водно наличие в тиквата може да ви помогне да останете хидратирани, намалявайки желанието за закуски с празни калории.

Включване на тиква във вашата есенна диета

Има доста способи да включите тиква във вашата есенна диета. Можете да опитате:

Супи: Пригответе топла, кремообразна тиквена чорба, която е по едно и също време вкусна и засищаща.

Печена тиква: Обелете и нарежете тиквата на части, прибавете малко подправки и ги изпечете до съвършенство. Това е елементарен и здравословен десерт, който цялото семейство може да се наслаждения.

Салати: Добавете печени кубчета тиква към обичаната си салата за спомагателен усет и текстура.

Закуска: Настържете тиква върху овесени ядки или смутита за спомагателна доза фибри и хранителни субстанции.

Десерти: Използвайте тиква, с цел да създадете сладки лакомства като къс, мъфини или самун.

Диетата с тиква през есенния сезон е превъзходен метод да се възползвате от изгодите за здравето на този повсеместен зарзават. Независимо дали го консумирате в супи, салати или десерти, включването на повече тиква във вашата диета може да способства за по-добро здраве, жизнеспособност и изцяло благоденствие. Така че, насладете се на усетите на есента и се заредете с хранителни субстанции с тиква!
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР