Есента е идеалният сезон за засаждане и пресаждане на цветя!

...
Есента е идеалният сезон за засаждане и пресаждане на цветя!
Коментари Харесай

Есента е идеалният сезон за засаждане и пресаждане на цветя

Есента е идеалният сезон за засаждане и пресаждане на цветя! Всеки градинар знае, че пролетно цъфтящите луковици би трябвало да се засаждат през есента. Но какво ще кажете за засаждането на дървета, шубраци и други цветя? Или пресаждането на някакво растение на по-добро място във вашата градина?

Есента е обичаното ни време за засаждане. Първо, времето е по-хладно, в сравнение с напролет, тъй че можем да прекараме през целия ден в градината, без да бъдем прегрели, обезводнени и изгорени от слънцето. Второ, корените на растенията обичат есенните температури. Когато засаждате през есента, корените не престават да порастват, до момента в който температурите на почвата паднат под 7 градуса. Това им дава задоволително време да се открият, преди да изпаднат в латентно положение.

Това е изключително значимо за всеки тип дърво, шубрак или цвете, което ще цъфти рано напролет. Растенията също по този начин ще изпитат по-малък потрес от пресаждането през есента. Това е по този начин тъй като няма да бъдат подложени на топлинни пикове и сухи интервали, които постоянно се случват при прекомерно късата пролет.

Корените на растенията порастват бързо в топла есенна почва

Екпертите споделят: „ Чрез засаждане през есента, вие получавате напредък на корените, които ще бъдат подготвени да поемат вода по време на горещи пролетни температури. Когато листата се развият и разширят, увеличените корени имат по-добър достъп до резервоара с вода и стресът от пресаждането е доста понижен. “

Тъй като есента е доста по-хладна от пролетта и е по-малко евентуално да видите топлинните пикове, които пролетта може да достави, растенията ви ще задържат повече вода. Това значи, че водата, която им давате, ще се употребява по-ефективно и няма да се загуби при изпаряване и транспирация.

Мулчирайте към корените след пресаждане – есента е идеалният сезон за засаждане на цветя

Точно както напролет, щедро мулчирайте към новозасадените или пресадени растения. Те ще се нуждаят от добра изолираност през зимата, с цел да ги защищити от заледяване. Мулчът също по този начин оказва помощ за задържане на влагата и угнетяване на плевелите.

Винаги спазвайте главните правила за засаждане:

  • Когато пресаждате, изкопайте по този начин растението, че да запазите допустимо най-вече повърхностни захранващи корени. Захранващите корени в дребните растения могат да се простират до 30 см, а дърветата и храстите даже по-далеч. Това прави стряскаща разлика в способността на растението да издържи на всеки потрес от пресаждане. Също по този начин би трябвало да запазите непокътната колкото е допустимо повече от почвата, полепнала по кореновата топка.
  • Новата дупка на вашето растение би трябвало да е най-малко два пъти по-широка от кореновата топка, която пускате в нея. Запълнете още веднъж дупката със същата почва, която сте отстранили, и поливайте добре мястото след засаждането.
  • Добавете 4 см компост , като започнете на 5 см от ствола на растението и покриете колкото е допустимо повече от кореновата зона.

Как да създадем красива градина – хрумвания за подобаващи растения

Не на последно място, през есента има страхотни оферти в градинските центрове. Дърветата, храстите и цветята би трябвало да бъдат разпродадени, тъй като доста от тях няма да се запазят добре през зимата. Често може да платим половин цена за скъпо растение. А засаждането през есента е облага за всички!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР