Есенният полусезон на Северозападна Трета аматьорска футболна лига вече е

...
Есенният полусезон на Северозападна Трета аматьорска футболна лига вече е
Коментари Харесай

Есента на Северозапад – най-оспорваният полусезон през последните години

Есенният полусезон на Северозападна Трета аматьорска футболна лига към този момент е история. Какво се случи в интервала 12 август – 18 ноември по терените в района? Казано малко – това бе най-оспорваният полусезон от много години. Очакваше се и главните аргументи за това са две: 1. За следващ път се видя спортно-техническо намаляване. /А на кое равнище родния футбол сподели растеж …/ 2. Доста състезатели, приключващи с професионалния футбол попълниха тимовете в аматьорския Северозапад, а дружно с тях пристигнаха и амбициозни юноши, които на този стадий не могат да пробият при експертите.

Така със сплав от опит и младост разполагаше съвсем всеки тим в групата. Това съвсем изравни силите на противниците и борбите станаха непредсказуеми. Негативното е, че от ден на ден понижават фрагментите. Доскоро огромните клубове изкарваха юноши, част от които захранваха и аматьорските отбори, само че към този момент не е по този начин, тъй като младите играят в националните младежки шампионати.

Освен това пръстите на едната ръка ще са задоволителни за изброяването на отбори в северозападната група, които водят естествен подготвителен развой. Причините – нищожни финансови средства, неприятна материална база, слаба организация … Споменатите дефекти пречат даже на можещите и амбициозните клубове да построяват футболисти. За това по-често се залага на опитни ветерани, които към този момент са набелязали пирона, където скоро ще окачат бутонките. Преобладаващата част от тях към този момент упражняват друга специалност и обличат футболния екип единствено в свободното си време.

През полусезона имаше възмущение и от съдийството. Относно интереса – като цяло множеството последователи избират да не си губят времето на стадиона, поради предлаганата посредствена продукция. /Отливът е реалност и в професионалния футбол./
Имаше и позитивни неща. Едно от тях е феърплея. Всеки отбор играе за себе си, преследвайки положително показване и класиране. В съпоставяне с предходните сезони, в този момент не се вижда сензитивна разлика в класата сред обособените тимове. Това основава предпоставки за извънредно оспорван втори дял на шампионата. Кой от какви позиции и с какви упоритости ще влезе в него …

„ Каре “ в борба за върха

Спартак (Плевен), Янтра (Габрово), Бдин (Видин) и Вихър (Славяново) имат копнеж да вдигнат шампионската купа в края на идната пролет. Вглеждайки се в първите три, напира носталгия. Преди десетилетия те също водиха сходни яки борби, само че на много по-високо равнище, а не при дилетантите.
Уточнявам обаче, че спечелването на първото място от въпросните отбори не значи наложително нанагорнище в професионалния футбол. От Вихър са безапелационни, че даже и да завоюват актуалното състезание няма да играят през идващия сезон при експертите. На този стадий в Габрово и Видин не са афиширали желанията си. Единствено от Спартак още преди старта на акцията обявиха цел – първо място в Северозападна Трета лига и нанагорнище във Втора професионална. Битката сред четирите тима дава обещание да е много оспорвана и непредсказуема. Доказват го резултатите от есента и идните пролетни дуели сред тях.
С оглед случилото се през първия дял …

Спартак (Плевен) справедливо е водач

Критични за клуба бяха летните месеци. След срамния предходен сезон и до момента в който почитателите се любуваха на Мондиала в Русия, стадион „ Плевен “ бе запустяла площадка, наподобяваща на голо поле след есенна оран. Нямаше изясненост дали изобщо ще има мъжки отбор. Малко преди тимовете да започват подготовката си за новия сезон стана ясно, че досегашните „ експерти “ повече няма да вършат футбол в Плевен. Сформиран бе нов управителен екип на клуба, а спортно-техническия щаб на тима оглавиха някогашните му капитани Красимир Бислимов и Петър Ванков. И това беше целия актив – нямаше нито един футболист, даже и от детско-юношеската школа нямаше попълнения за мъжки тим. Експедитивно обаче бе селектиран нов състав напълно от плевенски футболисти, основата на който беше съвсем целия отбор от предишния сезон на Левски (Левски). След направената добра подготовка и мощните изяви в контролите плевенчани влязоха с нужните самочувствие и убеденост в шампионата. До преди 5-ия кръг спартаковци бяха безспорен водач в класирането – без изгубена точка и не бяха позволиха гол във вратата си. Създаде се настройка, че Спартак ще бие наред, интригата беше с по какъв брой. Приземяването обаче пристигна мигновено. В идващите три мача плевенския отбор освен не завоюва, само че и загуби два пъти.

„ Отдавам го на българския нрав. Четирите следващи победи подвигнаха самочувствието на играчите повече от нужното. Помислиха си, че към този момент са спечелили шампионата и в оставащите 26 срещи ще побеждават по инерция. Загубите от Бдин (Видин) и Вихър (Славяново) ни отрезвиха. Най-важното е, че бързо се вдигнахме и преодоляхме въпросната миникриза. Върнахме се на правилния път, продължихме с успехите и в края на полусезона още веднъж се изкачихме на първото място “, разяснява старши треньорът на Спартак – Красимир Бислимов.

Няколко са главните преимущества на плевенчани през съперниците им. Най-важното е здравия колектив, който с изключение на футболистите включва целия спортно-технически щаб в който е и легендата Пламен Гетов. Той, управлението и почитателите застанаха твърдо зад треньорите и тима в най-тежкия миг през полусезона. От друга страна в съблекалнята царува отличен климат. Нормално, тъй като съвсем всички футболисти са играли дружно през кариерата си – от юношеските обединения до мъжкия отбор, познават се и най-важното е, че са другари. Друг плюс за Спартак е капацитета на състава. На процедура той е построен от някогашни играчи на плевенските Спартак и Белите орли. Разполагат с много опитни футболисти, съвсем цялата им кариера е минала в професионалния футбол. Тактически са добре готови. Въпреки че работят, играят с огромна упоритост и себераздаване. Манталитетът им е да побеждават във всеки мач. Имат нужната класа и това се вижда в някои дуели, които печелят без да се напрягат. Най-важен обаче е колективът. Той включва освен тези които са в даден мач на терена, само че и момчетата, които влизат като запаси. Всички дружно вземат участие в двете етапи на играта – защита и офанзива. Статистиката е красноречива. Допуснали са 6 гола, като от тях 1 е автогол, 2 са от дузпи и единствено 3 са им вкарали от игрови обстановки. Не се разчита на един или двама да приключват нападенията. 9 футболисти са осъществили 36-те гола през полусезона. В тима всеки получава късмет за изява, както опитните, по този начин и младите.

Не всичко обаче е идеално. Негативното е, че тези положителни футболисти са ангажирани с друга специалност. Това не им разрешава да проведат този подготвителен развой, който би трябвало да направи тим преследващ високи цели, какъвто е казусът в този момент със Спартак. Футболистите не бяха провеждали същинска пълноценна подготовка през последните 5-6 години. Въпреки професионалните си задължения обаче се приготвиха добре и това се видя в хода на шампионата. Същевременно се опазиха от изтощеност и тежки травми, които бързо се появяват в случай че не си водил толкоз дълготрайно време естествен подготвителен развой.

„ Извършвайки всичко това в придвижване се появиха някои трудности. Опитваме са да ги преодоляваме и досега се оправяме с всичко. Друг проблем е, че управлението на клуба не е в най-благоприятен състав. Няма легален Управителен съвет и това пречи за вземането на решения, които не търпят отсрочване. Именно по тази причина някои неща се случиха по-бавно, а други към момента чакат решение. Има и странични хора, които пречат “, разкри Бислимов.

Всички в Спартак са наясно какво му би трябвало на отбора за пролетния полусезон. Вече се работи по селекцията. Търсят се попълнения за надграждане на класата и основаване на по-голяма конкуренция за всеки пост. В клуба са безапелационни, че спечелването на първото място минава през извънредно съществени борби.

Закономерен напредък на Янтра (Габрово)

В хода на полусезона много пъти се разясняваше, че габровци са приятната изненада. Тези обаче, които наблюдават от близко процесите в аматьорския хайлайф на Северозапад още през лятото бяха наясно, че Янтра ще бъде главен фактор в шампионата. Първото удостоверение пристигна със запазването на състава от пролетта на предишния сезон, а второто с привличането играчи като Искрен Писаров, Християн Василев и завърналия се Християн Кожухаров. Пред тима на Петър Кръстев обаче имаше един проблем – трябваше да се пренастрои на вълна от отбор без върхови цели, на подобен, който да преследва трите точки във всеки мач. И до момента в който го направи позволи неточности, най-сериозната от които бе 0:5 в Плевен. После всичко потегли даже повече от добре и габровци биеха с разгромни резултати до преди последния кръг, когато 1:1 с Вихър ги смъкна от върха. За бъдещето не е ясно дали клуба ще откри пари при вероятно продобиване на шампионата с цел да продължи в професионалния футбол.

Бдин (Видин) направи предстоящото

Без изненади в представянето и класирането на този тим. Видинчани постоянно са били главен фактор в групата. Затвърдиха го и през миналата есен. Селекцията на Борислав Борисов няма благосклонност към по-слабите и при опция ги отпраща с колкото може повече топки в мрежата. Наказва и съперниците, какъвто бе случая със Спартак в Плевен и Вихър във Видин. Проблемите обаче постоянно са имали свое място в клуба. Колкото и да се работи за превъзмогването им, в избрани интервали те вземат връх. Именно те помогнаха за свалянето на бдинци от първото на третото място. Предстои сложна пролет, която започва с следващи гостувания в Козлодуй и на намиращия се единствено на 2 точки след тях състав от Славяново.

Вихър преодоля проблемите

През предишния сезон тима записа най-хубавото показване в историята си – трето място в аматьорския хайлайф. Сътресения в клуба белязаха интервала преди началото на лятната подготовка. Предизвикваше ги несигурната обстановка към Спартак (Плевен). Въпросите на който се търсеше отговор бяха: Ще остане ли Красимир Бислимов старши треньор или ще поеме плевенчани? Ако избере Спартак, ще вземе ли със себе си футболисти от Вихър и кои ще са те? В последна сметка славяновския отбор остана без досегашния си треньор. Благодарение на точните дейности на президента Светлин Линев, който е и титулярен вратар, проблемите бързо бяха позволени. Помощникът на Бислимов – Николай Боянов бе избран за новия старши треньор. В придвижване бе осъществена селекция. Добрата подготовка и мощното показване в контролите демонстрираха, че състава има нужния капацитет още веднъж да играе значима роля в шампионата. До средата на полусезона всичко вървеше съгласно упованията. После половината от главната 11-торка излязоха от строя поради тежки травми. Мъките продължиха няколко мача. Именно те обаче сплотиха тима. Повратният миг беше в 13-ия кръг в Трявна, където завоюва с 5:1, макар че състава наброяваше 11 футболисти и 3 юноши. Високият дух на славяновския отбор нямаше по какъв начин да остане назабелязан при гостуването на Янтра в Габрово /1:1/, където с изключение на отсъствието на петима съществени състезатели, други трима играха с травми и Вихър бе покрай успеха. В клуба са оптимисти за пролетния дял на шампионата. Целта е затвърждаване на постигнатото от предишния сезон – класиране в призовата тройка.

„ Шесторката “ в подножието на върха

Севлиево (Севлиево), Ком (Берковица), Академик (Свищов), Локомотив (Мездра), Ботев (Луковит) и Първа атомна (Козлодуй) са изключително рисковите трудности за обсъжданото нагоре каре. Това са тимовете, които могат да повалят всеки противник в групата, без значение къде ще е борбата.
Ако има тим, който разочарова през есента, то това безспорно е Севлиево. Оценката е въз основата на представянето на селекцията на Анатоли Тонов напролет, когато даже и тоталния хегемон Кариана (Ерден) трябваше да трепери за точката до последния съдийски сигнал. Съставът от този момент се резервира и даже бе заздравен. Очакванията бяха, в случай че не главен любимец, Севлиево да е измежду основните кандидати за първото място. Не се случи. Ако проблемите бъдат отстранени изцяло допустимо е най-после на акцията севлиевци да са призовата тройка.

Традицията демонстрира, че новаците постоянно са готови и започват с големи упоритости. Ком и Локомотив (Мездра) го потвърдиха. В Берковица заложиха на треньор – млад и жаден за доказване към момента играещ футболист. Става въпрос за Венцислав Иванов. Добър ход, защото в лицето на някогашните професионални футболисти Йордан Тодоров, Цветан Цветанов и Александър Соколов, той имаше нужната опора в сложните моменти.

Подобна е обстановката и в Мездра, където водач е 44-годишния някогашен халф на Славия, Литекс, Сливен, Спартак /Варна/ и Ботев /Враца/ - Илия Илиев. Той бе и най-хубавия изпълнител на „ железничарите “ през есента. Ботев (Луковит) пък бе тима, който след първите 6 кръга единствен не познаваше загубата. Заслугата е на треньора Ивайло Петков – Гари, който постоянно съумява да предразположи футболистите си да играят като еднакъв с еднакъв, без значение дали противника е от водачите или от по-ниска класа.

Ако разсъждаваме за позитивно бъдеще на българския футбол би трябвало да създадем бездънен реверанс пред треньора на Академик – Евгени Маринов. Бившият бранител на ЦСКА залага напълно на млади играчи, множеството юноши. Няма обаче по какъв начин да мине без амплитуди, защото непостоянството е особено за към момента неутвърдени футболисти. Положителното обаче доминира и „ студентите “ са измежду най-опасните тимове в групата. Отношението на треньора към голобрадите юнаци е като към по-малки братя, с което ги подготвя да се раздават на макс във всеки мач. Маринов е оптимист и счита, че през втория дял на шампионата Академик ще е още по-напред.

Силното показване в предходната акция нареждаше Първа атомна измежду най-опасните тимове в предварителните прогнози преди старта на актуалното състезание. Въпреки че футболистите са същите, положителната серия от предходната година не се повтори. Козлодуйци обаче всяваха почит у съперниците, само че по този метод в някои случаи точно ги активизираха.

Безгрижният квартет

Павликени (Павликени), Трявна (Трявна), Янтра (Полски Тръмбеш) и Партизан (Червен бряг) е съставът му. При естествени условия Павликени съвсем несъмнено нямаше в този квартет. Трагичната автокатастрофа, разиграла се край свищовското село Горна Студена, при която починаха футболистите Димитър Кушев, Георги Вълчев, Ивелин Ивов и Генчо Стефанов обаче беляза пропадането на отбора, както спортно-технически, по този начин и психически. Адмирации за треньора Димитър Тодоров, който съумя укрепи състава посредством екстермно привлечени нови играчи и да съживи духа на потресените момчета.
Трявна не сподели нищо по-различно от предишния сезон. На всеки обаче е мъчно против селекцията на младия Христо Кирилов.

Няма логичност в тъгите на Янтра (Полски Тръмбеш). От спортно-техническа позиция обстановката не наподобява по-лоша от противниците по-нагоре в класирането – тим от някогашни професионални футболисти. Положителен факт е, че финансови проблеми няма. В хода на шампионата обаче Янтра не сподели това което се очакваше.

Последните две се отнасят и за Партизан. Като играещ треньор дебютира Любомир Иванов. След положителната подготовка последва призрачен старт в шампионата. Именно той предопредели и крайното есенно класиране на селекцията от Червен бряг. Партизан единствен загуби от новобранците. В обособени мачове обаче се видяха оптимистични проблясъци.

Аутсайдерите

Кошмарен полусезон за Локомотив (Дряново) и Левски (Левски). Клубът от балканското градче имаше голям копнеж да взе участие в аматьорския хайлайф. Желанието обаче не откри общ език с това, което трябваше да се свърши, изключително що се отнася до селекцията. Да, в отбора има имена, които всяват почит у всеки съперник – голмайстора Тодор Колев, Мирослав Иванов-Деко, Станислав Генчев, Свилен Василев. Въпросните обаче не всеки път бяха разполагаем. Останалите им съотборници обаче са много млади без най-малък опит и даже дебютанти в безкомпромисни борби, каквито са тези в Трета лига.

Трудните времена за Левски се появиха на хоризонта още с потеглянето на футболистите и играещия треньор Петър Ванков от предишния сезон в посока Плевен. Липсваха фрагменти да ги заменят, а и време нямаше. Това са главните проблеми, трансформирали двата отбора в новобранци през първия дял на шампионата.

Северозападна Трета лига – голмайстори – есен 2018

11 – Пламен Кожухаров – Янтра (Габрово);

10 – Радослав Байчев – Бдин (Видин), Николай Ганчев – Първа атомна (Козлодуй);

9 – Сонер Хюсеин – Академик (Свищов);

8 – Альоша Илиев – Севлиево;

7 – Цветан Петров – Спартак (Плевен), Християн Кожухаров – Янтра (Габрово), Константин Генков – Вихър (Славяново), Браян Стоянов – Локомотив (Мездра);

6 – Ивайло Раденцов – Спартак (Плевен), Християн Василев – Янтра (Габрово), Илия Илиев – Локомотив (Мездра);

5 – Ивайло Емилов Иванов, Любомир Тодоров – Спартак (Плевен), Стефан Иванов, Тодор Чирпанов – Янтра (Габрово), Борислав Борисов, Светослав Валериев Ангелов – Бдин (Видин), Петър Казаков – Севлиево, Цветан Цветанов – Ком (Берковица), Георги Горанов – Академик (Свищов), Кирил Кръстев – Локомотив (Мездра), Милен Тонев – Ботев (Луковит), Александър Веселинов, Ростислав Данчев, Любослав Младенов – Първа атомна (Козлодуй), Димитър Кушев – Павликени, Николай Банов – Трявна (Трявна);

4 – Тони Паликрушев – Спартак (Плевен), Захари Михайлов, Искрен Писаров – Янтра (Габрово), Евгени Систов – Вихър (Славяново), Гълъб Герасимов – Ком (Берковица), Лилян Маринов – Академик (Свищов), Румен Рангелов – Локомотив (Мездра), Любен Вълков – Първа атомна (Козлодуй), Цветомир Додуров – Павликени, Десислав Русев – Партизан (Червен бряг), Станислав Генчев – Локомотив (Дряново);

3 – Димитър Димитров, Александър Александров – Спартак (Плевен), Алекс Георгиев, Денис Николов, Ивайло Красимиров Иванов – Бдин (Видин), Иван Иванов, Йоан Петков – Вихър (Славяново), Венцислав Иванов, Ивайло Тошев Найденов – Ком (Берковица), Валдемар Стоянов – Локомотив (Мездра), Веселин Шекеров, Христо Тодоров, Едис Селимински – Ботев (Луковит), Илко Трифонов, Николай Енев – Трявна (Трявна), Калоян Илиев, Борислав Иванов, Калоян Калчев, Красен Каравелов – Янтра (Полски Тръмбеш), Стефан Гинчев – 1 гол за Янтра (Габрово) и 2 гола за Павликени;

2 – Иво Върбанов – Спартак (Плевен), Ивайло Григоров Иванов – Янтра (Габрово), Милен Петров, Калоян Цветков – Бдин (Видин), Николай Николаев, Георги Василев, Йордан Иванов, Димитър Байдаков – Севлиево, Пламен Ненов – Ком (Берковица), Пламен Илиев – Академик (Свищов), Марио Иванов – Локомотив (Мездра), Александър Асенов – Ботев (Луковит), Николай Какъмъков, Момчил Савов – Павликени, Иван Велев, Васил Андреев – Трявна (Трявна), Георги Маминов – Янтра (Полски Тръмбеш), Николай Лазаров, Людмил Атанасов – Партизан (Червен бряг), Анджело Глузов – Локомотив (Дряново), Емил Копаранов, Славомир Семчев, Джан Монджу – Левски (Левски);

1 – Станислав Иванов – Спартак (Плевен), Ивайло Тодоров – Янтра (Габрово), Кристиян Иванов, Иван Макриев – Бдин (Видин), Светослав Кръстев, Светлин Златарев, Любомир Борисов – Вихър (Славяново), Георги Павлов, Максимилиян Велков – Севлиево, Александър Соколов, Генади Петров – Ком (Берковица), Кристиян Иванов, Павел Петков, Константин Цветанов – Академик (Свищов), Тихомир Найденов, Камен Каменов, Иван Велчев – Локомотив (Мездра), Владислав Симеонов, Вълчо Георгиев, Митко Милчев – Ботев (Луковит), Самуил Димитров – Първа атомна (Козлодуй), Кристиян Райчев, Атанас Ингилизов, Красен Славчев, Венцислав Иванов – Павликени, Александър Дамянов – Трявна (Трявна), Леон Илиев, Петър Гунчев, Любомир Иванов, Галин Великов, Фердо Стойчев – Партизан (Червен бряг), Гарлей Арминсон, Самба Маянгуй, Пресиян Цвятков, Александър Атанасов, Тодор Колев, Мартин Симеонов, Димитър Динев – Локомотив (Дряново), Веселин Митев, Цветомир Димитров, Елин Петков – Левски (Левски).

Автоголове – есен 2018
1 – Тихомир Тодоров – Спартак (Плевен) /срещу Вихър-Славяново/
Ивайло Григоров – Янтра (Габрово) /срещу Локомотив-Мездра/
Денис Николов – Бдин (Видин) /срещу Ком-Берковица/
Иван Макриев – Бдин (Видин) /срещу Янтра-Полски Тръмбеш/
Светослав Кръстев – Вихър (Славяново) /срещу Бдин-Видин/
Пламен Венелинов Валериев – Първа атомна (Козлодуй) /срещу Академик-Свищов/
Христо Минчев – Трявна /срещу Бдин-Видин/
Стефан Ангелов – Янтра (Полски Тръмбеш) /срещу Академик-Свищов/
Самба Маянгуй – Локомотив (Дряново) /срещу Първа атомна-Козлодуй/

Северозападна Трета лига – класиране – есен 2018
1. Спартак (Плевен) 12 1 2 36:6 37
2. Янтра (Габрово) 11 2 2 46:18 35
3. Бдин (Видин) 10 2 3 37:14 32
4. Вихър (Славяново) 9 3 3 21:13 30
5. Севлиево (Севлиево) 7 4 4 23:14 25
6. Ком (Берковица) 7 3 5 20:16 24
7. Академик (Свищов) 7 2 6 25:25 23
8. Локомотив (Мездра) 7 1 7 31:31 22
9. Ботев (Луковит) 6 4 5 19:15 22
10. Първа атомна (Козлодуй) 6 1 8 31:26 19
11. Павликени (Павликени) 5 3 7 19:29 18
12. Трявна (Трявна) 4 4 7 16:27 16
13. Янтра (Полски Тръмбеш) 4 2 9 17:32 14
14. Партизан (Червен бряг) 2 7 6 13:19 13
15. Локомотив (Дряново) 2 0 13 13:44 6
16. Левски (Левски) 1 1 13 7:45 4
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР