Есапека Лапи се нуждаеше само от четири старта зад волана

...
Есапека Лапи се нуждаеше само от четири старта зад волана
Коментари Харесай

Сензацията Лапи триумфира в рали "Финландия"

Есапека Лапи се нуждаеше единствено от четири старта зад кормилото на " Тойота Ярис ", с цел да грабне първата си победа в международния рали шампионат (WRC). Дебютният триумф за 26-годишният водач пристигна в домашното му съревнование рали " Финландия ", девети старт от календара.

Сензацията Лапи стартира с доста мощно движение още от петък, когато беше по-бърз от трикратния победител по тези пътища Яри-Мати Латвала. Във втория ден 26-годишният водач изостана от по-опитния си съотборник, само че всичко беше чудесно за " Тойота ", откакто първите три места бяха окупирани от коли на японците.

След механически недостатък в колата на Латвала обаче Лапи нямаше проблем да поддържа устойчиво движение и просто да докара колаа си до финала.

В последните четири стадия в неделя той контролираше обстановката и въпреки, че не завоюва нито една права се качи на най-високото ходило с задатък от 36 секунди пред Елфин Еванс ( " М-Спорт Форд " ). Най-добро време в последната права даде От Танак.

Юхо Ханинен с втората " Тойота " изпусна трагично втората позиция в последния стадий. Финландецът изостана с 0.3 секунди от Еванс, само че завоюва първи подиум в кариерата си.



В топ 10 влезе още един представител на домакините Теему Сунинен ( " М-Спорт Форд " ), а останалите бяха Крейг Брийн и Крис Мийк със " Ситроен ", Тиеро Ньовил и Дани Сордо с " Хюндай ", както и Танак, и Мадс Остберг ( " М-Спорт Форд " ).

Латвала се завърна по системата рали 2, за последните стадии и сподели, че е най-бърз на лична земя. Финландецът нямаше конкуренция в първите три стадия за неделяни ден, а в последния пауър стейдж даде четвърто време, спечелвайки две точки за международния шампионат.

Шестото място в рали " Финландия " и спомагателните три точки за Ньовил го изравниха на върха в класирането със Себастиен Ожие. Шампионът отпадна още в петък и по този начин в този момент двамата имат по 160 точки.

 Шефът на
© Reuters

Шефът на " Тойота " Томи Макинен чества със своя водач върху неговия " Ярис ".

До края на сезона има четири старта. Колоната на WRC се придвижва за асфалтовите борби в Германия (18-20 август) и Испания (6-8 октомври), преди да приключи с рали " Англия " (27-29 октомври) и рали " Австралия " (17-19 ноември).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР