ЕС завършва работата по сделка на стойност 2 млрд. евро

...
ЕС завършва работата по сделка на стойност 2 млрд. евро
Коментари Харесай

ЕС е пред споразумение за обща доставка на снаряди за Украйна

ЕС приключва работата по договорка на стойност 2 милиарда евро за взаимно доставяне на Украйна и други страни с муниции, заяви в. " Политико ".

Според обявата, 1 милиарда евро ще отидат за възобновяване на разноските на страните, които биха желали да изпратят на Киев муниции от личните си ресурси, а други 1 милиарда евро ще бъдат употребявани за взаимно закупуване на нови снаряди. Очаква се, че като работят дружно, страните от Европейски Съюз ще могат да подписват по-големи контракти и да закупуват муниции на по-ниска цена за снаряд. Планът за взаимни поръчки включва освен членовете на общността, само че и Норвегия.

Планира се договорката да бъде финансирана по линия на Европейския механизъм за мир. Европейската организация по защита ще координира взаимните публични поръчки.

Посланиците на Европейски Съюз ще обсъдят предлагането, направено от дипломатическото крило на Европейски Съюз - Европейската работа за външна активност - по време на среща през днешния ден.

Естония, която оказа помощ за започването на диалога през февруари за това по какъв начин Европейски Съюз би могъл взаимно да помогне за запълването на очертаващия се дефицит на муниции, пресметна, че Русия употребява 20 000-60 000 снаряда дневно, до момента в който Украйна се пробва рационално да употребява единствено сред 2000 и 7000. Покриването на тази цифра няма да бъде елементарно - нито на ниска цена.

Досега Европа е доставила на Украйна към 350 000 155-милиметрови снаряда, като Европейски Съюз е похарчил 450 млн. евро за частични обезщетения, съобщи един от чиновниците на Европейски Съюз, говорейки при изискване за анонимност. Служителят обаче дефинира цената на всеки нов снаряд на 4000 евро, което значи, че разноските нарастват.

За да покрие както загубите на страните, които се ровят в запасите си, по този начин и да финансира закупуването на нови муниции, Европейски Съюз употребява по този начин наречения Европейски механизъм за мир. Малко известният фонд е отвън нормалния бюджет на Европейски Съюз, което дава на длъжностните лица гъвкавостта да го употребяват за закупуване на оръжия - в миналото неразрешено разбиране в границите на Европейски Съюз, самопровъзгласил се за план за мир, написа „ Политико “. Досега механизмът е употребен само за отчасти възобновяване на разноските на страните за техните дарения на оръжие за Украйна. Сега документите демонстрират, че страните са подготвени да дават в допълнение 2 милиарда евро за механизма.

Документите плануват Европейската организация за защита - организация на Европейски Съюз, предопределена да координира по-добре напъните на членовете в региона на сигурността - да играе вероятно роля в координирането на взаимните покупки. Отделни страни обаче също биха могли да подкрепят тези договаряния, стига да работят с най-малко две други страни от Европейски Съюз и да не основават конкурентни предложения за снарядите, които да покачват цените.

Планът за взаимни публични поръчки обгръща освен страните от Европейски Съюз, само че и Норвегия, което може да отвори вратата част от парите да отидат при компании, основани отвън Европейски Съюз. Норвегия обаче, която създава муниции, към този момент е релативно интегрирана в пазара на Европейски Съюз. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР