ЕС забранява употребата на открито на най-използваните инсектициди заради сериозната

...
ЕС забранява употребата на открито на най-използваните инсектициди заради сериозната
Коментари Харесай

ЕС забранява най-използваните инсектициди заради изчезването на пчелите

Европейски Съюз не разрешава използването навън на най-използваните инсектициди поради сериозната опасност, която те съставляват за пчелите. Страните от Европейски Съюз поддържаха решението за съвсем цялостна възбрана на използването на неоникотиноидни инсектициди. Научни проучвания от дълго време свързват тяхното потребление с намаляването на медоносните и дивите пчели, показва Би Би Си.
Очаква се новата регулация ще бъде призната през идващите седмици и да влезе в действие до края на годината. Сегашното решение уголемява към този момент съществуващите ограничавания, признати през 2013 година
Пчелите и други инсекти са витално значими за световното произвеждане на храни, защото те опрашват три четвърти от всички култури. Смята се, че мощно намаляващият брой на опрашващите инсекти в последните години се дължи частично на широкоразпространената приложимост на пестициди, отбелязва „ Гардиън”.
Неоникотиноидите са най-широко употребяваният клас инсектициди в света, само че безпокойството от тяхната приложимост се ускори след голям брой научни проучвания.
През 2013 година Европейски Съюз избра частичната възбрана на използването на три химически субстанции от този клас – имидаклоприд, клотианидин и тиаметоксам.
Ограниченията се прилагаха за избрани култури, измежду които царевица, пшеница, ечемик, овес и рапица. Договорената нова регулация ги уголемява, което значи, че съвсем всяка приложимост навън на субстанциите ще бъдe забраненa.

Снимка: Reuters
Гласуването по предлагането беше отлагано на няколко пъти, защото страните бяха разграничени във връзка с решението. В последна сметка на среща през днешния ден то беше признато с квалифицирано болшинство.
Ходът беше интензивен от оповестен неотдавна отчет на Европейския орган по сигурност на храните, съгласно който неоникотиноидите съставляват опасност за доста типове пчели, без значение къде и по какъв начин се употребяват навън.
„ Комисията предложи тези ограничения преди месеци въз основата на рекомендациите на учените от Европейския орган по сигурност на храните”, съобщи еврокомисарят по опазването на здравето и сигурност на храните Витенис Андриукайтис. „ Здравето на пчелите остава с голямо значение за мен, защото визира биоразнообразието, производството на храни и околната среда”, акцентира той.

Снимка: БГНЕС
Ключова роля за напредването на гласуването изигра и смяната в позицията на Англия – през ноември министърът на околната среда Майкъл Гоув разгласи, че ще поддържат по-нататъшни ограничавания. Последваха я Ирландия, Германия, Австрия и Холандия.
Стопаните към този момент ще могат да употребяват неоникотиноиди единствено в парници, макар че някои природозащитни организации са с запаси и в това отношение, защото съгласно тях химическите препарати може да попаднат във водните запаси.
Други неоникотиноиди, в това число тиаклоприд и сулфоксафлор, остават и отсега нататък отвън възбраната.
Природозащитници приветстваха решението. Около 5 милиона души в целия Европейски Съюз са подписали петиции, които приканват за разширение на възбраната.

Снимка: Reuters
„ Забраната на тези токсични пестициди е лъч вяра за пчелите. Най-после нашите държавни управления се вслушват в жителите, научните доказателства и стопаните, които знаят, че пчелите не могат да живеят с тези химикали, а ние не можем да живеем без пчелите”, уточни Антония Статс от организацията „ Авааз”.
Много фермери обаче са недоволни от разширението на рестриктивните мерки. Те не имат вяра, че за това има научни учредения, и споделят, че съществуваща частична възбрана не е довела до резултати.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР