ЕС удължи срока на временната закрила на бежанците от Украйна

...
ЕС удължи срока на временната закрила на бежанците от Украйна
Коментари Харесай

ЕС удължи срока на временната закрила на бежанците от Украйна до 4 март 2024 г. Ще го направи ли и България? - Общество

ЕС удължи периода на краткотрайната протекция на бежанците от Украйна до 4 март 2024 година

За решението на Съвета по правораздаване и вътрешни работи за автоматизирано удължение с още една година от октомври 2022 година подсети през днешния ден Българският хелзинкски комитет.

Съветът на Европейски Съюз предлага на страните членки да провеждат способи, по които да съберат и обновят информацията за действително пребиваващите на тяхната територия лица под краткотрайна протекция.

Все още решение на служебното държавно управление, съответстващо на решеното за Европейски Съюз, няма. БХК го приканва неотложно да постанови решение, с което да оповести удължаването на периода на краткотрайната протекция до 4 март 2024 година в сходство с решението на Съвета на Европейски Съюз на съображение на член 2, алинея 2 от Закона за убежището и бежанците. В решението си държавното управление би трябвало да дефинира и реда, по който ще бъдат възобновени регистрационните карти на лицата с предоставена краткотрайна протекция и дали това ще се извърши посредством удължаването на периода на тяхната годност или посредством тяхното преиздаване.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР