ЕС трябва да може да реагира по-бързо на геополитическите събития

...
ЕС трябва да може да реагира по-бързо на геополитическите събития
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен иска да премахне правото на вето в ЕС

ЕС би трябвало да може да реагира по-бързо на геополитическите събития и би трябвало да се отстрани условието за единогласие при вземането на външнополитически решения, съобщи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, заяви брюкселското издание „ Политико “, представено от Българска телеграфна агенция.

„ Във външните работи в действителност би трябвало да преминем към гласоподаване с квалифицирано болшинство ", сподели Фон дер Лайен в изявление за дребна група медии, проведено от нейната канцелария преди срещата на върха на Европейския съвет тази седмица, на която се чака държавните и държавните ръководители да дават формален статут на претенденти за участие в Европейски Съюз на Украйна и Молдова.

Фон дер Лайен отговори на въпрос на " Политико " дали и по какъв начин може да се наложи Европейски Съюз да промени процеса на взимане на решения, който постоянно изисква единогласие, с цел да одобри евентуални нови страни членки, измежду които са освен Украйна и Молдова, само че и страните от Западните Балкани - Албания, Черна гора, Северна Македония и Сърбия.

В отговора си Фон дер Лайен призна, че сходна сериозна смяна в процеса на взимане на решения в Европейски Съюз, даже единствено във връзка с външната политика, ще бъде мъчно постижима. Що се отнася до смяната на условието за единогласие в други области, председателката съобщи, че е невероятно да даде къс отговор. " Ще би трябвало да прегледаме всеки случай, а не това е мотивът за това изявление ", сподели тя.

Но във връзка с външните работи Фон дер Лайен съобщи, че е стигнала персонално до твърдото умозаключение, че условието за единогласие не е безапелационно.

" По отношение на външните работи съм надълбоко уверена, че то не е безапелационно, че Европейският съюз е лишен от опция да заеме позиция поради едно блокиране в сериозен случай ", сподели тя.

" А при скоростта, с която се случват нещата, светът желае да чуе европейския глас ", продължи Фон дер Лайен. " Скоростта е прекомерно висока, с цел да не се чува този глас непрекъснато или прекомерно постоянно поради блокирането от една страна. Затова в действителност съм уверена, че се нуждаем от гласоподаване с квалифицирано болшинство ", добави тя.

В изявлението Фон дер Лайен съобщи, че чака 27-те държавни и държавни ръководители да одобряват рекомендацията на Европейската комисия по отношение на статута на претенденти за Украйна и Молдова.

Очаква се, че като утвърди рекомендацията, Европейският съвет ще повтори предлагането на Европейска комисия, че от Украйна и Молдова ще се изисква да изпълнят голям брой условия преди началото на формалните договаряния за участие.

В изявлението Фон дер Лайен декларира, че процесът на присъединение към Европейски Съюз е задоволително еластичен, тъй че страните кандидатки имат забележителна опция да въздействат какъв брой бързо ще се придвижат техните кандидатури. Тя означи, че Словакия и Турция са получили вероятност за участие през 1999 година, само че Словакия се е устремила напред, с цел да стане член, до момента в който Турция в този момент е по-отдалечена от Европейски Съюз, в сравнение с преди 23 години.

" Словакия искаше, искаше, искаше да се причисли към Европейския съюз “, сподели Фон дер Лайен. " И имаше голямо единение в страната. Отне им пет години и те към този момент са членове. Днес Турция е по-далеч от Европейския съюз, в сравнение с беше през 1999 година

Следователно това е доказателство, че нещата не се случват автоматизирано. Не съществува корав модел. Всичко зависи от страната - ние я поддържаме, в случай че е належащо - само че страната би трябвало да потвърди, че е годна за присъединение към Европейски Съюз ", съобщи Фон дер Лайен.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР