ЕС си поставя амбициозни климатични цели и ще жертва ДВГ

...
Коментари Харесай

ЕС постигна консенсус за забрана на продажбите на нови ДВГ автомобили от 2035


Европейски Съюз си слага амбициозни климатични цели и ще жертва ДВГ колите
(снимка: CC0 Public Domain)

Страните членки на Европейския съюз са постигнали консенсус по отношение на въвеждането на възбрана за продажба на нови леки коли и лекотоварни микробуси с мотори с вътрешно горене от 2035 година, стана ясно от прессъобщение на Европейската комисия. Поставена е и междинна цел – до 2030 година равнището на въглеродните излъчвания от леките коли да се понижи с 55%, а от лекотоварните микробуси – с 50%.

Наскоро редица европейски страни стачкуваха против препоръчаните периоди за цялостна възбрана на продажбите на нови коли с мотори с вътрешно горене, като приканиха създателите на законопроекта да си слагат за цел понижаване на излъчванията с 90% до 2035 година и бяха подготвени да се съгласят с цялостна възбрана за продажба на нови ДВГ коли от 2040 година, напомня Ройтерс.

Без изключения

В окончателното изказване на Европейската комисия не се загатват изключения, само че се прецизира, че в района ще бъде основан специфичен фонд (Social Climate Fund), чиито средства в размер на 59 милиарда евро за интервала от 2027 до 2032 година ще бъдат ориентирани към подкрепяне на „ изоставащите ” в постигането на екологичните цели. Парите от фонда ще отидат освен в автомобилната промишленост, само че и в други браншове на стопанската система.

Амбициозни климатични цели

Европа си е сложила за цел до края на десетилетието да понижи общите въглеродни излъчвания с 55% по отношение на равнищата от 1990 година До средата на този век Европейски Съюз възнамерява да реализира въглеродна индиферентност на климатично равнище.

Европейските управляващи имат намерение да въздействат върху стопанската система на района освен посредством насърчителни ограничения. Ще бъдат наложени спомагателни налози върху горивата, които са нездравословни за околната среда. В същото време управляващите са подготвени да субсидират построяването на бензиностанции, които обезпечават различни горива за превоза.

Застъпниците на ДВГ

Между другото, даже управляващите на просперираща Германия възразиха против препоръчаната възбрана за продажби на нови ДВГ коли след 2035 година, защото това ще изисква трансформации, които биха били прекомерно мъчителни за стопанската система на страната.

Призиви за преразглеждане на отношението към моторите с вътрешно горене се чуват и от представители на италианската автомобилна промишленост, която е известна със своите мощни спортни коли. Според бранителите им, мощните мотори с вътрешно горене имат право на живот след 2030 година, само че с по-екологично гориво.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР