ЕС ще се сблъска с пет до десет ужасни зими,

...
ЕС ще се сблъска с пет до десет ужасни зими,
Коментари Харесай

ЕС го чакат „5 до 10“ ужасни зими без таван на цената на газа

ЕС ще се сблъска с пет до 10 ужасни зими, в случай че не се направи нищо за понижаване на цените на природния газ. Това съобщи министърът на енергетиката на Белгия Тине ван дер Стратен, представена от BBC.

В блока се надигат от ден на ден гласове за налагане на таван на цената на газа и преустановяване на връзката на тази цена с цената на електричеството. И двете скочиха стремглаво през последните шест месеца след началото на съветската инвазия в Украйна.

Германия обаче разгласи, че попълня запасите си от газ по-бързо от предстоящото.

Западните страни, подкрепящи Украйна, се пробват да понижат количеството на съветските газ и нефт, които внасят. Русия, която предходната година доставяше на Европейски Съюз 40% от нужния му газ, на собствен ред ограничи доставките.

Белгийският министър на енергетиката написа в Twitter, че цените на газа в Европа би трябвало незабавно да бъдат замразени, като добави, че връзката сред цените на газа и електрическата енергия е изкуствена и би трябвало да бъде реформирана.

Следващите пет до 10 зими ще бъдат ужасни, в случай че не предприемем нищо. Трябва да действаме на място, на европейско равнище, и да замразим цените на газа ", добави тя.

Цената на електричеството в Европа чупи върхове в последните дни. В Германия договорът за електрическа енергия за година напред доближи 995 евро за мегаватчас, а във Франция се увеличи до 1130 евро. Това съставлява повече от десетократно нарастване и в двете страни по отношение на предходната година, по данни на AFP.

Трябва да спрем тази полуда, която се случва сега на енергийните пазари. Цените на електрическата енергия би трябвало да се понижат ", съобщи австрийският канцлер Карл Нехамер и също прикани Европейски Съюз да раздели цените на електрическата енергия от тези на природния газ.

" Не можем да позволим на съветския президент Владимир Путин да дефинира цената на електрическата енергия в Европа всеки ден ", добави той.

Германия - най-големият вносител на съветски газ през 2020 година - се надява да усили газовите си запаси преди зимата, макар че Русия понижи доставките.

Целта й е да запълни газовия си потенциал до 85% до октомври. За тази цел тя планува и към този момент ползва ограничения за спестовност на сила.

Министърът на стопанската система Роберт Хабек съобщи, че тези ограничения - дружно със закупуването на газ от различни снабдители - са разрешили на Германия да извърши задачата си по-рано от плануваното. Той счита, че задачата от 85% може да бъде реализирана още до началото на септември.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР