ЕС ще подкрепи завършването на газопреносния проект Северен поток-2“, защото

...
ЕС ще подкрепи завършването на газопреносния проект Северен поток-2“, защото
Коментари Харесай

„Северен поток-2“ ще бъде завършен с помощта на ЕС, вярва Москва

ЕС ще поддържа завършването на газопреносния план „ Северен поток-2 “, тъй като глобите на Съединени американски щати против него са явен протекционизъм, който цели да наложи на пазара в Европа американски полутечен природен газ.

Това съобщи в изявление за РБК-ТВ съветският вицепремиер Александър Новак.

" Разбира се, това е явен протекционизъм. Основната концепция за какво нашите презокеански сътрудници се афишират срещу " Северен потока-2 " е обвързвана на първо място с нуждата да наложат своята продукция, втечнения природен газ ", съобщи Новак. " Инструментът безусловно не е конкурентен. Това го схващат всички, в това число и страните, които са заинтригувани от осъществяването на този план, европейските страни и компании. Те поддържат плана и съм уверен, че, като се има поради тази поддръжка, той ще бъде изпълнен ", добави Новак.

Припомняме, че на 1 януари в Съединени американски щати влязоха в действие текстове от бюджета за защита, които включват разширение на глобите против газопровода " Северен поток-2 " и " Турски поток ". На 3 януари интернационалната сертификационна и класификационна компания Дет норске веритас (Det Norske Veritas - DNV GL) заяви, че приключва всички действия по узаконяването на газопровода поради новите наказания на Съединени американски щати.

Новак означи също, че се надява градежът да завърши в най-близко време, само че не направи по-точна прогноза за периодите. " Мисля, че това е въпрос на време, той е механически ", означи съветският вицепремиер, представен от ТАСС. Той акцентира, че за Европа това е опция да получава на ниска цена екологичен запас в дълготрайна вероятност при обезпечен размер на доставките.

" Северен поток 2 " планува да бъдат построени две линии на газопровод с обща мощ 55 милиарда кубически метра газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Тръбопроводът заобикаля директни страни като Украйна, Беларус, Полша и ще премине през изключителната икономическа зона и териториалните води на пет страни - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Единствен акционер в плановата компания " Норд стрийм 2 " е съветският Газпром. Партньори на Газпром са френската Engie, австрийската OMV, англо-холандската Shell, немските Uniper и Wintershall, които обезпечават 50% от финансирането.

Към момента газопроводът е построен на 93%. Строежът му бе преустановен през декември 2019 година, откакто швейцарската компания Allseas спря полагането на тръби поради вероятни американски наказания. Година по-късно обаче, на 11 декември 2020 година, работата бе обновена с съветския транспортен съд " Фортуна ", който постави тръбите в изключителната икономическа зона на Германия.

Междувременно в границите на една година беше построено продължение на различен основен съветски газов план „ Турски план “, който доставя газ по дъното на Черно море от Русия до Турция и има потенциал от 31,5 милиарда кум. м. годишно. Новата тръба от Турция през България и Сърбия стига до Унгария и има потенциал 15,8 милиарда куб. м.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР