ЕС се подготвя за възможността за частично или пълно прекъсване

...
ЕС се подготвя за възможността за частично или пълно прекъсване
Коментари Харесай

Еврокомисар: Санкциите на ЕС постепенно ще намалят приходите на Русия от петрол

ЕС се приготвя за опцията за отчасти или цялостно спиране на доставките на съветски газ, само че за тази зима няма заплаха
Санкциите, наложени от Европейския съюз на Русия поради нейната инвазия в Украйна, последователно ще обиден приходите на Москва от нефт, макар че те не са ориентирани непосредствено към съветския експорт на нефт и газ. Това сподели еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон пред евродепутатите от комисията по индустрия, проучвания и енергетика.

Продажбите на петрол и газ в Русия възлизат на 36% от общия бюджет на страната за предходната година, което надалеч надвишава първичните прогнози вследствие на внезапно покачващите се цени.

Санкциите на Европейски Съюз не са ориентирани директно към износа на нефт и газ от Русия. Това би лишило Москва от забележителна част от приходите ѝ, само че също по този начин би нанесло сериозен стопански удар на Европа и би могло да увеличи така и така високите цени на газа.

Европа внася 90 % от своя газ, към 40 на 100 е от Русия, означават организациите.

Европейски Съюз се приготвя за опцията за отчасти или цялостно спиране на доставките на съветски газ. За тази зима заплаха няма, належащо е европейските газови складове да бъдат запълнени до 90 на 100 от размера до октомври.

Симсон добави, че най-малко 40 страни са изразили подготвеност да освободят част от петролните си ресурси и измежду тях открои Съединени американски щати, Япония, Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея, Мексико и Канада. По нейните думи това решение е обвързвано с заплахата от прекъсване на доставките на съветски нефт.

Европейски Съюз е в договаряния за доставки на газ от Катар, Азербайджан, Съединени американски щати, Норвегия и Египет. Разглеждат се благоприятни условия за създаване на спомагателни връзки сред европейските газопроводи.

Симсон прикани да се ограничи зависимостта от импорт на съветски енергоносители.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР