ЕС проучва своето обучение на африкански армии, докато поредният преврат разтърсва континента

...
Европейският съюз става все по-загрижен за ефектите на доминото“, докато
Коментари Харесай

Европейският съюз става все по-загрижен за „ефектите на доминото“, докато поредният военен преврат разтърсва АфрикаОт LORNE COOK Associated Press, 31 август 2023 г., 6:45 AMФранция с нуждата си от уран на Нигер. Нарастващото влияние на Русия чрез групата наемници Вагнер и икономическата мощ на Китай също принуждават блока да преосмисли политиката си.

„Ясно е, че нещата не са не мина добре предвид разпространението на военни преврати и присъствието на банди на Вагнер в Централноафриканската република, Мали, Буркина Фасо“, каза върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел,

Ирландският външен министър Майкъл Мартин каза, че „трябва да оценим нашия подход към Африка в светлината на това, което се случи“.

Говорейки с репортери в Толедо, Испания, където се срещаха външните министри на ЕС, Мартин каза, че обучението и подкрепата на армиите в Африка, които по-късно може да се обърнат срещу техните правителства, „представлява много важна дилема.”

Белгийският външен министър Хаджа Лахбиб настоя, че усилията на блока за сигурност на континента постигат резултати и трябва да продължат. „Важно е да запазим тези печалби и да избегнем ефекта на доминото, всякакво замърсяване, както виждаме в момента в Габон“, каза тя.

Много министри бяха бързи да каже, че Африка трябва да ръководи отговора на собствените си предизвикателства. В Нигер казаха, че е важно да се подкрепи западноафриканският блок ECOWAS. Високопоставен служител на ECOWAS и външният министър на Нигер в изгнание взеха участие в тяхната среща.

Борел каза, че министрите ще изслушат внимателно ECOWAS, „защото вярвам, че първото нещо, което е да покажем, че искаме решенията на тези проблеми да идват от африканските институции.“

Той каза, че ЕС изготвя списък от мерки, включително замразяване на активи и забрани за пътуване за участниците в преврата, в съответствие със санкциите, които се разглеждат от ECOWAS. владетел на Франция и се обърна за помощ към наемниците на Вагнер.

Франция разполага с 2500 войници в Нигер и Чад. Военното обучение е централно за тяхната операция. Франция също има базирани 400 войници в Габон, чиято мисия също е да обучава сили там, както и в други страни в региона.

Хунтата на Нигер е разрешила да дойдат войски от съседните Мали и Буркина Фасо в своя защита, повишавайки залозите в противопоставяне с други западноафрикански нации, които заплашиха да използват сила, за да възстановят президента Мохамед Базум.

Италианският външен министър Антонио Таяни предупреди, че използването на сила „би било катастрофа.“

„Войната в Нигер (означава) повече хора да напуснат тази страна, както в Судан“, каза Таяни, отбелязвайки, че всяка „нестабилност на Африка е опасност за нелегалната имиграция.“

Той каза, че Русия е друга опасност. „Руснаците не стоят зад пуча в Нигер, но те ще използват ситуацията, нестабилността, за нова колонизация. Китай ще направи същото. Но руснаците в този момент са много опасни, също и чрез Вагнер.“< /p>

___

Ciaran Giles в Мадрид, Geir Moulson в Берлин и Angela Charlton в Париж допринесоха за този доклад .

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР