ЕС преглежда стратегията си за устойчиви храни на фона на

...
ЕС преглежда стратегията си за устойчиви храни на фона на
Коментари Харесай

Брюксел преглежда стратегията за устойчиви храни, след като войната в Украйна наруши вноса

ЕС преглежда тактиката си за устойчиви храни на фона на неодобрение от плануваните промени от страна на национални държавни управления и на земеделския бранш, написа Financial Times. Преди две години Брюксел си сложи за цел да реформира своите аграрни практики, с цел да успее да реализира уговорката за нулеви чисти излъчвания до 2050 година Сега обаче съветската инвазия в Украйна докара до спад в износа на зърно и торове от тези страни и провокира опасения за дефицит.

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че тактиката за устойчивите храни се базира на обстановката отпреди войната в Украйна и по тази причина би трябвало да бъде преразгледана. По думите му плановене ще доведат до спад от 13% в производството на храни. Във Франция ще има избори идващия месец и Макрон ще се нуждае от гласовете на авторитетното фермерско лоби в страната. Но сходни терзания показват също по този начин Испания и Италия.
Поскъпване, само че не и дефицит
Войната в Украйна докара до скок в цените на пшеницата, царевицата и други храни. Европейски Съюз получава половината от доставките си на царевица от Украйна и една трета от торовете от Русия. А торовете към този момент нарастнаха със 170% през 2021 година поради високата цена на природния газ. Въпреки това Брюксел твърди, че Европейски Съюз най-вероятно ще изпита повишаване на цените, само че не и дефицит.

Общата селскостопанска политика на Европейски Съюз, за която към момента отива над една трета от годишния бюджет на блока, спомогна европейските страни да станат чисти експортьори на храни. През последните години дотациите за производството бяха понижени и бяха трансферирани към заплащания за екологичните проекти. Същевременно използването на пестициди се сви, защото от ден на ден вещества бяха неразрешени.
Реклама
Премахването напълно на дотациите от производството за реализиране на уговорките на Европейски Съюз за чисти нулеви излъчвания беше несъмнено за прекомерно противоречиво решение, тъй че Европейската комисия вкара серия от цели за 2030 година като част от тактиката " От фермата до вилицата ". Те включват понижаване на използването на торове с една пета, понижаване на половина на потреблението на антибиотици и увеличение от 9% на 25% на земята, обработвана по органически метод. Мярката за устойчива приложимост на пестициди, целяща да ореже потреблението им на половина, трябваше да бъде утвърдена тази седмица, само че в този момент това е отсрочено.
Европейска комисия преглежда и отговора при нуклеарен случай
Същевременно Брюксел преглежда и други свои проекти, а точно за възстановяване на европейски здравен отговор при положение на нуклеарен случай след започването на войната в Украйна. Европейската комисия желае да насърчи страните членки да усилят запасите си от йодни таблетки, защитни костюми и други. Освен това се работи по проекти за реакция при възможни химически и биологични офанзиви.

" Брюксел работи по гарантиране на своята готовност в областта на химическите, биологичните и нуклеарните закани по принцип и това предхожда войната в Украйна ", показва представител на Европейската комисия. По-рано този месец аптеки в Белгия, България и Чехия изчерпаха начилността си от йодни таблетки, откакто съветските сили стреляха по украинска атомна електроцентрала.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР